Hlavní obsah

Del Potro vyzve Davyděnka

Zlatá skupina na Turnaji mistrů v Šanghaji má dnes na programu poslední dva zápasy a v jednom z nich půjde o hodně. Duel mezi Rusem Nikolajem Davyděnkem a Juanem Martínem Del Potrem z Argentiny je totiž přímým soubojem o postup do semifinále. Vzájemná bilance je vyrovnaná - loni v Paříži vyhrál Davyděnko, letos v září ovládl antukové utkání v Davis Cupu Del Potro.

Článek

Situace ve Zlaté skupině je jasná. Djokoviče po dvou výhrách už z prvního místa nikdo nesesadí, Tsonga je se stejným počtem porážek bez šance na postup. O druhou vstupenku do šanghajského semifinále se tak utká Davyděnko s Del Potrem, kteří mají shodnou bilanci jedna výhra, jedna prohra.

Vstup do Turnaje mistrů vyšel lépe 27letému Davyděnkovi, jenž v úvodním duelu doslova udolal čerstvého vítěze z Paříže Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu po setech 6:7, 6:4 a 7:6. Daleko k radosti pak neměl ukrajinský rodák ani v dalším zápase proti Srbu Novaku Djokovičovi, kterému dal ve druhém setu kanára a zbylé sady prohrál jen 6:7, 5:7.

Ruský reprezentant si do Číny přivezl dobrou formu - týden před startem prestižního závěrečného podniku sezony bojoval na turnaji série Masters v Paříži o finále.

V Šanghaji startuje vítěz čtrnácti titulů počtvrté v řadě a jeho nejlepším výsledkem je semifinále z premiérové účasti v roce 2005.

Stabilnímu členovi elitní světové pětky se letos dařilo hlavně v první půlce roku a to i mimo jeho nejvíce oblíbenou antuku. Na tvrdém povrchu hrál postupně semifinále v Dauhá, osmifinále na Australian Open, další semifinále v Dubaji a úvodní 'hardovou' část sezony korunoval triumfem na turnaji série Masters v Miami. Ve skvělé formě pak pokračoval i na antuce, kde vybojoval tituly v rakouském Pörtschachu a ve Varšavě, v portugalském Estorilu hrál finále a na prestižním turnaji Masters v Monte Carlu semifinále.

V posledních měsících ale Davyděnko výsledkově strádal a za neúspěch se dá považovat i osmifinále z US Open, kde podlehl lucemburskému outsiderovi Mullerovi. Ruský tenista zabral skutečně až v Paříži, těsně před startem Turnaje mistrů.

Proti Del Potrovi už hrál dvakrát. Loni ho v podobných podmínkách v Paříži ve dvou setech porazil, letos v září mu naopak v semifinálovém utkání Davis Cupu na argentinské antuce hladce podlehl. A není to ani tolik divné. Loňský Del Potro se s tím letošním totiž nedá srovnávat.

20letý Argentinec ještě před čtyřmi měsíci nevěděl co je to finále obyčejného turnaje a nyní je jeden vyhraný zápas od semifinále Turnaje mistrů. Během té doby vyhrál 4 turnaje v řadě, bojoval o semifinále na US Open a o titul v Tokiu.

V posledních týdnech si téměř dvoumetrový borec stěžuje na náročný program a palec na noze a jeho výsledky šly trochu dolů. Tři neděle staré semifinále z Basileje je přesto velmi dobrým počinem a s ne zcela ideální situací se statečně pere i v Číně.

"Pro všechny hráče je snem být tady," uvedl Del Potro, který tu v prvním zápase podlehl ve dvou setech Djokovičovi a předevčírem vyhrál dvakrát 7:6 nad Tsongou.

V případě talentovaného Argentince ale s Turnajem mistrů letošní sezona nekončí. O pár dní později ho čeká další tenisový vrchol - finále Davis Cupu. "Je to další sen. Finále se v Argentině nikdy nehrálo a lidé po poháru touží, takže se na to moc těším," říká 8. hráč světa.

Pokud bude chtít pochroumaný Del Potro uspět v Davisově poháru proti Španělům, semifinálový zápas na Turnaji mistrů mu vhod nepřijde. I to je možná důvod, proč z něho před rozhodující bitvou s Davyděnkem velké odhodlání nesálá. "Vím jak hraje, bude to těžké. Záleží v jakém stavu bude mé tělo, uvidíme, čeho budu pro vítězství schopen."

Bookmakeři bwin věří Davyděnkovi, na jehož výhru vypsali kurs 1.53. S podceňováním Del Potra jsou však opatrní a na jeho úspěch nabízejí kurs 2.33.

Reklama