Hlavní obsah

Zlín je mužstvem dvou tváří

Česká hokejová extraliga dnes dohraje čtyřiadvacáté kolo. Listopadová kola se zatím vyznačují tím, že v nich až na jednu výjimku byly úspěšné domácí týmy. Toto pravidlo by ráda potvrdila například Plzeň v zápase proti Znojmu, protože by jinak mohla vypadnout z první šestky. Místo ní by se na toto místo mohl prodrat Zlín, který hostí Pardubice.

Článek

Domácí klub od začátku extraligy těží právě ze hry před vlastními fanoušky. Zlín přivítal na vlastním ledě již téměř všechny soupeře a body odevzdal paradoxně pouze klubu, který je poslední, když nezvládl závěr zápasu a prodloužení. Ve všech zbylých deseti případech však nedali domácí na vlastním ledě soupeřům šanci. Děje se tak především díky soustředěné obraně. Vzhledem k ní je vcelku lhostejné, že nemůže chytat zraněný Igor Murín. Zkušeného Radovana Biegla navíc před čtyřmi týdny vystrnadil z branky mladý Jakub Sedláček, který si vede výtečně. Zlín se stal mužstvem dvou tváří, když venku nebodoval již šest týdnů a tím spíše domácí plné zisky potřebuje. Jeho celkové skóre vyznívá záporně, protože dává málo gólů. O třetinu z nich se navíc postarali pouze dva hráči, jimiž jsou tradiční kanonýr Jaroslav Balaštík a trochu překvapivě Bedřich Köhler. Proti bývalým spoluhráčům vyjede obránce Tomáš Linhart, s otazníkem je naopak start jeho kolegy Jiřího Kučného.

Pardubice vstoupily do letošního ročníku extraligy nadějně, ale v poslední říjnové dekádě je zradila střelecká produktivita. Po reprezentační přestávce se dostavilo pouze nevýrazné zlepšení, které by bylo potřeba potvrdit, aby se z něho stal trend. Klub by uvítal, kdyby se mu opět začalo více dařit v přesilových hrách. Takto se musí až příliš spoléhat na umění svého brankáře Jána Lašáka, které je sice nemalé, ale nelze jím zajistit všechno. Slovenský brankář navíc skončil v obou zápasech po pauze s úspěšností zákroků nižší než 90 %. Trenéra může těšit alespoň to, že má v kádru více vyrovnaných střelců a nemusí tedy spoléhat pouze na několik jedinců. Zajímavé je, že nejlépe střílejícím mužem klubu je Jan Starý, který odehrál méně zápasů než jeho spoluhráči. V dresu Pardubic dnes opět budou chybět zkušení útočníci Radovan Somík a Tomáš Blažek. Vrátit by se měl naopak jejich kolega Jaroslav Cetkovský. Nejistý je start obránce Petra Čáslavy.

Kluby se spolu utkaly v minulé sezóně mnohokrát, protože se ocitly ve skupině hrající play out. Nyní se ovšem nachází ve zcela jiných patrech extraligové tabulky. Bookmakeři bwin očekávají, že se potvrdí síla domácího prostředí. Pokud Zlín opět doma vyhraje, stane se tak podle nich v kursu 2,05 . Hosté však v minulých sezónách nebývali na ledě dnešního soka úplně bez šance. Tentokrát si lze na vítězství Pardubic vsadit v kursu 2,9 .

Reklama