Hlavní obsah

Uspěje Aston Villa na půdě West Hamu?

V dnešních pěti utkáních 18. kola anglické Premier league nezasáhne do hry ani jeden z týmů „Velké čtyřky“, a tak mají hráči Aston Villy šanci dočasně předstihnout třetí Manchester United a přiblížit se Chelsea na odstup tří bodů. Hosty však nečeká nic snadného a hovoří proti nim i fakt, že ve východním Londýně nezvítězili od roku 1996. Sedm z osmi ligových utkání v Upton Parku skončilo remízou, avšak ani jednou bezbrankovou.

Článek

West Ham v poslední době sbírá body pomálu, což zapříčinilo jeho pád až na šestnáctou příčku s odstupem jediného bodu na sestupové pozice. Domácí dokázali z posledních 11 utkání naplno bodovat pouze jednou, když v závěru listopadu zvítězili na půdě Sunderlandu. Následně Kladiváři remizovali na stadionu Liverpoolu a v domácím prostředí prohráli s Tottenhamem 0:2. Minulý týden ale svěřenci trenéra Zoly znovu obrali velkého favorita o body, když dokázali na Stamford Bridge remizovat s místní Chelsea 1:1.

„Některé tréninky byly opravdu excelentní, ale bohužel jsme nedokázali určité věci přenést do výkonu v ostrém utkání. Potřebujeme čas a věci se změní. Věřím, že poslední zápas byl náznakem standardů, kterých můžeme dosahovat,“ říká optimisticky naladěný asistent Steve Clarke, který do West Hamu přišel z konkurenční Chelsea.

Domácí se pokusí po pěti domácích vystoupeních znovu zvítězit, ale nepomůže jim k tomu Kieron Dyer, jehož návrat po zlomenině nohy se odkládá. Diego Tristan skóroval dvakrát za rezervní tým, ale v základní sestavě se tento španělský střelec nejspíš ještě neobjeví. V útoku se předpokládá start dvojice Carlton Cole a Craig Bellamy. Mimo hru potom zůstávají dlouhodobí rekonvalescenti Dean Ashton a Danny Gabbidon.

Aston Villa se nachází v naprosto rozdílném rozpoložení a navzdory její nepříliš dobré bilanci z posledních utkání v Upton Parku touží po úspěchu. Hosté v nejvyšší soutěži neprohráli už pět utkání v řadě. V závěru listopadu hráli bez branek s United a Fulhamem, ale následně dokázali zvítězit 3:2 v Evertonu a naposled si svěřenci trenéra O´Neilla poradili před vlastním publikem 4:2 s Boltonem. Středeční duel Poháru UEFA sice Villans prohráli s Hamburkem 1:3, ale už jim v podstatě o nic nešlo, čemuž odpovídala i sestava, ve které dostali šanci někteří náhradníci.

„Od momentu, kdy jsme se kvalifikovali do další fáze Poháru UEFA, jsem začal upřednostňovat duel s West Hamem. Několik hráčů dostalo volno. Řekl jsem jim, co mají dělat. Co opravdu dělali je druhá věc, ale takový byl plán,“ říká lodivod hostí Martin O´Neill, který hráče jako Agbonlahor, Ashley Young, Barry, Milner či Laursen Laursen s sebou do Německa vůbec nevzal. Do základní sestavy by se měli rovněž vrátit brankář Brad Friedel, obránce Davies a středopolař Petrov. Hned od úvodní minuty by se rád podíval na hřiště i teprve 17letý Nathan Delfouneso, který v posledních dvou pohárových utkáních vždy dokázal skórovat.

„Když někam cestujeme, ať je to Old Trafford nebo jakýkoliv jiný stadion, vždy je našim cílem vítězství,“ dodává obránce hostí Luke Young.

Mírným favoritem tohoto střetnutí je podle bookmakerů Aston Villa s kursem na výhru 2.25. Na úspěch domácího West Hamu si můžete vsadit v kursu 2.95 a na remízu je kurs 3.15.

Reklama