Hlavní obsah

Vyřadí Govorcovová domácí naději?

Kolotoč turnajů nového roku se rozběhl na plné obrátky. Jeden z dvojice podniků, na nichž se pokusí ženy vypilovat formu týden před startem Australian Open, startuje u protinožců v tasmánském Hobartu. Mezi hráčky bude rozděleno více než dvě stě tisíc amerických dolarů. O postup do druhého kola se dnes v noci utkají Govorcovová s Mooreovou.

Foto: Internet

Ilustrační foto - tenis.

Článek

Titul na australské půdě nebude obhajovat Řekyně Daniilidouová. Role nasazené jedničky patří Italce Flavii Pennettaové, dvojkou je Patty Schnyderová ze Švýcarska. Vítězka si připíše kromě finanční odměny rovněž 280 bodů do žebříčku WTA.

Jessica Mooreová se v hlavní soutěži představí díky přidělené divoké kartě. Tato osmnáctiletá rodačka z Perthu si svůj debut mezi ženami odbyla předposlední den roku 2006 v Gold Coast, z kurtu jí ovšem vyprovodila hned v úvodním klání Japonka Rika Fujiwaraová. O rok později nastoupila mezi elitou ke třem duelům. Zde v Hobartu, stejně jako na Australian i US Open, ale žádné vítězství nezaznamenala.

Kariéra současné 136. tenistky světa však má vzestupnou tendenci. Před dvěma lety si Australanka připsala premiérový vavřín z podniků ITF. Přemožitelku nenašla na domácí půdě v Traralgonu. V uplynulých dvanácti měsících pak konečně získala skalpy soupeřek z okruhu WTA. Navíc šlo o úspěšně zvládnuté zápasy turnajů velké čtyřky. Postup mezi nejlepších čtyřiašedesát na mezinárodních mistrovstvích Austrálie a Francie lze hodnotit jako úspěch.

Olze Govorcovové je dvacet let a pochází z Minsku. Současná běloruská dvojka zatím na svůj první triumf mezi nejlepšími čeká, přesto je součástí elitní padesátky žebříčku, kterou uzavírá. Coby šestnáctiletá dokázala vyhrát jedno střetnutí v Taškentu, výrazněji se prosadila až předloni. Místem jejího největšího úspěchu v roce 2007 byl opět Uzbekistán a jeho hlavní město, kde ji v boji o finále porazila Pauline Parmentierová z Francie.

V minulé sezóně však Govorcovová již mezi nejlepší pronikla výrazněji, čehož budiž důkazem finálová účast na tvrdém povrchu v Memphisu. Zde, jen těsně pod turnajovým vrcholem, podlehla hvězdné Američance Lindsay Davenportové. Tomuto výsledku z přelomu března a února se přiblížit po zbytek roku již nedokázala. Istanbulské čtvrtfinále, a zejména následné třetí kolo z French Open, špatným počinem ale rozhodně nejsou.

Potvrdí Govorcovová postupem do dalších bojů roli favoritky, či si připíše domácí Mooreová skalpem hráčky první světové padesátky svůj dosavadní největší úspěch kariéry? Bwin vypsal na výhru Govortsovové kurs 1.15, na triumf Mooreové si můžete vsadit v zajímavém kursu 4.70.

Reklama