Hlavní obsah

Tipérův tip: Rozhodnutí v Eurolize!

Jediné čtvrtfinálové utkání Euroligy, a to mezi Barcelonou a Tau Ceramica, dospělo do rozhodujícího pátého utkání! Na tento zápas se nesmírně těším, protože očekávám jeden z vrcholů evropské basketbalové sezony.

Článek

Pátý čtvrtfinálový zápas již nejde „opravit“ a pro špičkové evropské týmy je utkáním, které rozhoduje o tom, zda sezona byla či nebyla úspěšná. Oba týmy mají nadosah vysněnou Final Four, aby však pouze jeden z nich doplnil CSKA Moskva, Panathinaikos a Olympiakos do hvězdného kvarteta. Již před zápasem je jasné, že ve Final Four budou mít dva zástupce Řekové, jednoho Rusové a jednoho Španělé. Dnes večer se rozhodne, který tým bude zastupovat španělskou ACB ligu mezi evropskou špičkou.

Tau Ceramica – Barcelona Euroliga muži, čtvrtek 9. 4. 2009 od 20:45 hodin

Přemýšlel jsem, jak dnešní zápas okomentovat, nakonec jsem se rozhodl převzít analýzu napsanou před čtvrtým zápasem a v závěru doplnit informace týkající se k rozhodujícímu zápasu. Během týdne totiž nedošlo k výrazným změnám v hráčském kádru ani ve stylu hry…

Analýza ze čtvrtka 2. 4. 2009 (před čtvrtým zápasem, Tau Ceramica-Barcelona)

Herní výpadek španělského týmu Tau Ceramica způsobil, že už ve čtvrtfinále na sebe narazili basketbaloví giganti ze Španělska, celek Tau Ceramica a Regal FC Barcelona! Pro mě osobně je zklamáním, že již ve čtvrtfinále skončí cesta jednoho z těch dvou týmů, které předváděly vynikající basketbal v celé „euroligové“ sezoně.

Tau Ceramica se s Barcelonou v letošním čtvrtfinále setkala již třikrát a má k dispozici vedení 2:1 na zápasy a Barcelona dnes tedy hraje „o bytí a nebytí“ v Eurolize. Modročervení si nemohou dovolit prohrát, jinak cesta za vysněným euroligovým triumfem skončí pro Barcelonu mnohem dříve než se dalo předpokládat!

Jak již bylo zmíněno, Ceramica prohrála poslední domácí utkání ve skupině s Olympiakosem a ztratila tak téměř „jisté“ vítězství ve skupině „E“, výhodu domácího prostředí v případném rozhodujícím utkání, ale především si „zvolila“ do čtvrtfinálového souboje Barcelonu. Ta jako vítěz skupiny „F“ začínala dvě čtvrtfinálová utkání na domácí palubovce, ale hned úvodní zápas ztratila (75:84) po herním výpadku v prvním poločase, když manko jedenácti bodů již ve druhém poločase nedokázala eliminovat. Ve druhém utkání (85:62) se „Barca“ více soustředila na obrannou činnost, probudili se i tradiční střelci a Tau Ceramica nedokázala hrát vyrovnanou partii po celý zápas. Přesto mohli hráči Tau Ceramica „odjíždět“ z Barcelony spokojeni, neboť vyrovnaný stav 1:1 na zápasy byl výborný pro „dvojzápas“ na domácím hřišti Tau.

Třetí zápas (první na palubovce Tau Ceramica) se vyznačoval velmi dobrou obrannou hrou obou týmů, vždyť padlo pouze 131 bodů! Ceramica opět vstoupila výrazně lépe do utkání a první poločas rozhodla poměrem 29:20. Ve druhém poločase opět Barcelona nedokázala nepříznivý vývoj otočit a částečně se tak opakovalo první čtvrtfinálové utkání…

Domácí trenér Duško Ivanovič bude opět spoléhat na zkušeného Igora Rakočeviče (18,2 bodu, 2,2 doskoku a 1,9 asistence na zápas), který je aktuálně nejlepším střelcem Euroligy. Pod košem kralují Tiago Splitter (13,8 bodu a 5,3 doskoku), Mirza Teletovič (14,0 bodu a 3,7 doskoku na zápas) a Will McDonald (9,6 bodu a 4,5 doskoku na utkání). Chorvatský 217 cm vysoký pivot Stanko Barač do čtvrtfinálové souboje s Barcelonou nezasáhl zatím ani v jednom utkání. Ceramica má však i vynikající sílu na křídlech, jména jako Sergi Vidal, San Emeterio, Pablo Prigioni, Vlado Ilievski mají zvuk v celé Evropě.

Klíčovou postavou Barcelony je Juan Carlos Navarro, který diriguje hru Katalánců. Navarro v obou domácích zápasech odehrál průměrně přes 34 minut na zápas s průměrem 15,5 bodu a 4 asistence. Především ve druhém zápase je u jeho jména uveden skvělý údaj šesti asistencí! Bohužel právě Navarro nemohl ve třetím zápase nastoupit kvůli zranění nohy. Barceloně hodně chyběl a je otázkou, zda dnes bude moci nastoupit…

Již bylo napsáno, že třetí zápas skončil ztrátou sedmi bodů Barcelony, ale pozitivní je střelecké „probuzení“ Jaka Lakoviče, který dal 20 bodů. Lakovič však jako celá Barcelona stále neoplýval excelentní střelbou za tři body (3/9), vždyť Barcelona trefila pouze 6 trojek ze 23 střel! I úspěšnost z pole 15/38 (39.4 %) je velmi chabá.

Skvělou obrannou hru pivotů Tau Ceramica dokládají pouze 3 střelecké pokusy Daniela Santiaga (6 bodů), 2 trestné hody a pouhý jeden doskok! Ještě hrůznější je statistika, kterou dosáhl Ersan Ilyasova. Střelba za dva body 0/6, za tři body 0/3 a ani jeden trestný hod dává bilanci 0 bodů v utkání! Pouhé dva doskoky a těžko uvěřitelné číslo užitečnosti hráče –10 v utkání! Pro zajímavost Lakovič měl tento údaj +20. Právě zlepšení hry ze strany pivotů, Santiaga a Ilyasova, je jednou z cest, jak vrátit čtvrtfinále Euroligy na rozhodující zápas do Barcelony. Český reprezentant Luboš Bartoň odehrál solidních 18,5 minuty, trefil obě střely za dva body a jednu trojku ze tří. Se čtyřmi doskoky patřil mezi lépe doskakující hosty.

Zajímavé je, že Tau Ceramica odehrála třetí čtvrtfinálový zápas prakticky v sedmi hráčích, neboť San Emeterio odehrál necelých pět a Ilievski necelé tři minuty. To Barcelona rozložila zátěž v utkání na deset hráčů. Myslím, že i fyzická únava se přece jen může projevit ve čtvrtém čtvrtfinále…

V roce 2009 se Tau Ceramica a Barcelona utkaly pětkrát, ale pouze jednou na hřišti Tau Ceramica (třetí čtvrtfinále Euroligy). Úspěšnější je jednoznačně Ceramica s poměrem 4:1.

Vzhledem ke všem faktům je favoritem Tau Ceramica, ale vypsané kursy dle mého názoru favorizují domácí tým až příliš! Přece jenom Barcelona hraje dnes „o všechno“, má možná nejširší kádr z celé Euroligy, kdy každý z hráčů lavičky by ve většině týmů nastupoval v základní pětce. V předchozím zápase rotovalo více hráčů, kteří by měli mít přece jenom více fyzických sil. A tak špatnou hru pod košem pivoti Barcelony opakovat snad ani nemohou. Stejné platí o procentech úspěšnosti střelby celého týmu. Pro domácí hraje domácí prostředí a fanoušci. Psychická výhoda je také na straně domácího celku, neboť dnešní porážka ještě „nic neznamená“, ale na druhou stranu by Ceramica musela sehrát rozhodující zápas v Barceloně a to by bylo ošemetné!

Trenér Tau Ceramica Duško Ivanovič řekl, že pro domácí tým je dnes nejdůležitější zápas sezony a pro úspěch je třeba hrát trpělivě se správnou volbou tempa hry. Klíčový střelec Barcelony Jaka Lakovič řekl, že již v úvodním dvojutkání dokázala Barcelona ve druhém zápase změnit hru a uspět. Je třeba volit lepší střelecké pozice, aby kvalitní střelci Barcelony se mohli prosadit. Jako největší výhodu vidí sehranost a zkušenost domácího týmu, který spolu hraje pohromadě několik sezon. V úterý Barceloně dělala největší problémy agresivní obrana Tau Ceramica.

Očekávám, že Barcelona dnes neprohraje výrazným rozdílem a neprohra Barcelony o 7 a více bodů v kursu 1,85 je atraktivní. Vysoké kursy jsou vypsané na úspěch hostí v dnešní bitvě a za menší vklad stojí za úvahu…

Barcelona vyhrála čtvrtý zápas na palubovce Tau výrazným rozdílem 21 bodů (84:63), když rozhodující byl druhý poločas, kdy se zdálo, že Ceramice docházely fyzické síly. Důležitým faktorem byl návrat zraněného Navarra do základní rotace Barcelony. Španělský dirigent dal 11 bodů a přidal 4 asistence, ale především i na něho se musela obrana Tau soustředit a excelentní střelec Jaka Lakovič (15 bod, 5 asistencí) tak měl více prostoru pro svoji hru. Konečně zahráli slušně i hráči na podkošových pozicích a Tau nenacházelo recept, jak se prosadit. Pouhých 63 vstřelených bodů se týmu Tau Ceramica „daří“ dát pouze výjimečně… Ačkoliv Ceramica čtvrtý zápas prohrála, opět neuvěřitelný výkon podal její ostrostřelec Igor Rakočevič, který dal 21 bodů – to je přesně jedna třetina všech bodů svého týmu! K této statistice přidal ještě 3 doskoky a 4 asistence… Pokud chce dnes Barcelona uspět, nesmí dát obrana modročervených ani centimetr volného prostoru asi nejlepšímu hráči Euroligy, Igoru Rakočevičovi.

Očekávám, že dnes se projeví psychická výhoda Barcelony, která dokázala odvrátit hrozbu vyřazení. Domácí diváci budou jistě hnát své hráče k maximálnímu výkonu a prostředí by mohlo hrát velkou roli. Barcelona si ověřila, že dokáže přinutit Tau k těžkým střelám a pokud si pokryjí Rakočeviče, neměla by Barcelona potřebovat ani nijak výrazný počet bodů k vítězství. Navíc má Barcelona jednoznačně kvalitnější lavičku a bude-li se hrát ve vysokém tempu, přece jenom mohou hostům v závěru zápasu chybět síly. Vzhledem k šíři kádru bude i pro hostujícího trenéra problematičtější vyrovnat se během zápasu s fauly svých hráčů než tomu bude o domácího trenéra. I dnes bude Ceramice chybět chorvatský 217 cm vysoký pivot Stanko Barač kvůli zlomenině nohy.

Ze všech faktorů mi dnes vychází jednoznačně výhra Barcelony, která je jedním z favoritů na zisk trofeje a cestu za triumfem nebude chtít skončit na domácí palubovce.

Tipérův tip: výhra Barcelony při kursu 1,50, pro odvážnější výhra Barcelony o 6 a více bodů s kursem 1,85.

Reklama