Hlavní obsah

Poslední zteč šampionů!

Tradiční setkání elity a pak už jen finále Davis Cupu s českou účastí. Velmi lákavé menu servíruje fanouškům závěr tenisového roku. Turnaj mistrů, neboli finále série ATP World Tour, startuje už tuto neděli v Londýně. Hostitelem osmičlenné smetánky tak bude britská hvězda Andy Murray. Ukradne trůn pro sebe, nebo ho přepustí někomu z konkurentů?

Foto: Stefan Wermuth, Reuters

Švýcarský tenista Roger Federer během čtvrtfinálového zápasu Wimbledonu proti Ivu Karlovičovi z Chrovatska

Článek

Kronika roku Šest účastníků bylo jasných, o zbývající dvě volná místa se na konci minulého týdne ještě zuřivě bojovalo na posledním turnaji Masters v Paříži. Jisté je, že nebude chybět nikdo z hráčů, kteří se výrazně vepsali do historie tenisového roku 2009. Roger Federer poprvé v kariéře vyhrál French Open a má tak tituly ze všech grandslamů. Rafael Nadal sice přišel o první místo žebříčku, ale zvládl návrat po zranění. Novak Djokovič třetí rok po sobě nastřádal přes 60 vyhraných zápasů, Andy Murray oslňoval v první polovině roku a v únoru ve finále v Rotterdamu porazil tehdejší světovou jedničku Nadala. Juan Martin del Potro si zase ve finále US Open poradil s Federerem a slavil svůj první grandslamový triumf. Andy Roddick ve wimbledonském finále trápil Federera až do pátého setu, v němž nakonec podlehl 14:16.

Poprvé v Londýně

Po čtyřletém „angažmá“ v čínské Šanghaji se Turnaj mistrů poprvé přesunuje do Londýna, kde se uskuteční jubilejní čtyřicátý ročník. Futuristická O2 arena a v ní dvorec s tvrdým povrchem tak budou domácím prostředím pro Andyho Murrayho. „Pevně doufám, že si budou britští fanoušci díky mně pořádně zakřičí, a že jim předvedeme ten nejlepší tenis v hale, jaký vůbec bylo možné tento rok nabídnout,“ těší se na roli hostitele dvaadvacetiletý Skot. Ten se po zranění zápěstí dostal zpět do výtečné formy a hned na začátku listopadu si připsal vítězství ve Valencii, což znamenalo letošní šestý titul. V Paříži, na posledním klasickém turnaji sezony, ho ale ve třetím kole zastavil Radek Štěpánek. Murrayho, který už byl i hráčem číslo 2, ovšem nedávno označila bývalá světová jednička Andre Agassi za budoucího vládce světového tenisu. „Z hlediska talentu je Murray tou postavou, která by mohla vyhrát několik grandslamů. Když se podívám na jeho hru v porovnání s ostatními hráči, má vše, co potřebuje k tomu, aby vyhrával a porazil kohokoliv na kterémkoliv povrchu,“ uvedl legendární Američan.

Útok na rekord

Éra krále Rogera Federera a jeho korunního prince Rafaela Nadala ostatně dostává stále častější trhliny. Jedna z nich nastala třeba na loňském Turnaji mistrů, kde Federer po čtyřech vítězstvích a jedné finálové účasti z předcházejících pěti ročníků tentokrát skončil už ve skupině (Nadal nestartoval) a k poháru pro vítěze dokráčel Srb Novak Djokovič. Švýcar má ovšem velkou motivaci, pokud by letos zvítězil popáté, vyrovnal by na Turnaji mistrů rekord dvou fenomenálních tenistů minulosti, Ivana Lendla (1981-82, 1985-87) a Petea Samprase (1991, 1994, 1996-97, 1999). Lendlova šňůra je navíc ještě unikátnější v tom, že hrál mezi roky 1980 až 1988 finále Turnaje mistrů devětkrát v řadě!

Spousta peněz i bodů

Bitvy gladiátorů s raketou se také letos odehrají v přitažlivém formátu dvou skupin, v nichž každý z tenistů sehraje po třech zápasech, což znamená větší počet atraktivních střetů mezi špičkovými hráči. Nejlepší dva z každé skupiny projdou do semifinále a jeho vítězové se poperou o trofej a největší díl z obří celkové dotace 5 milionů dolarů a také až 1500 bodů (pro vítěze, pokud na turnaji neprohraje) do světového žebříčku. A to jsou lákavé výzvy!

Reklama