Hlavní obsah

Ivankovič: Portugalci nejsou nadlidé

Eurotip.cz

Nepovedenou premiéru na mistrovství světa předvedli fotbalisté Íránu. S Mexikem prohráli 1:3 a jejich šance na postup se výrazně zmenšily. Asijský tým se ale nevzdává; podle trenéra Ivankoviče prý dnes Portugalci budou překvapeni.

Článek

Pokud dnes ale chtějí uspět proti Portugalsku, budou se muset Íránci vypořádat s problémy uvnitř týmu. Dobrou zprávou je, že by mohl nastoupit útočník Alí Daeí. Nejlepší střelec své země měl poraněná záda, Ivankovič ale na otázku, jestli Alí Daeí do zápasu nastoupí, odpověděl stručně: "Stejná sestava jako proti Mexiku." Kvůli zranění ale bude chybět Zare a záložníka Zandího trápí teplota a do utkání zřejmě zasáhne maximálně jako náhradník. A co hůř, zdá se, že se hráči pohádali. Trenér to sice popřel, ale podle agentur je jádrem sporu mnichovský záložník Karími, kterého spoluhráči kritizovali; Karímí navíc jednoho z nich při tréninku zranil a íránští reprezentanti se potom málem poprali. Ivankovič ale trvá na tom, že proti Portugalsku mají šanci. "Tohle je nejlepší íránský tým všech dob. S Mexikem jsme prohráli, protože hráči udělali chyby, které normálně nedělají," prohlásil chorvatský kouč. Především z portugalské zálohy má respekt, ale nepropadá skepsi. "Nejsou to nadlidé z vesmíru. Mají Deca, Figa, Costinhu, ale proti každému z nich postavíme taky dobrého hráče," řekl Ivankovič, který na své svěřence nechce vyvíjet příliš velký tlak. "Je to sport, je to fotbal, je to zábava. Hráči by do hry měli dát srdce, už kvůli lidem doma, ale není to věc života a smrti. Od svých hráčů očekávám to nejlepší. Očekávám, že budou jednotní," řekl Ivankovič.

Portugalci mohou být po prvním utkání mnohem klidnější. Na úvod šampionátu porazili Angolu 1:0; pokud dnes vyhrají, mají postup jistý a navíc jim stačí remíza s Mexikem k vítězství ve skupině. Trenér Scolari ale nemůže být úplně spokojený. Jeho svěřenci se s podceňovanou Angolou hodně natrápili, ve druhé polovině zápasu byl africký soupeř dokonce lepší. Proto dnes nehrozí, že by je vítězství ukolébalo a dnes by svého protivníka podcenili. "Očekávám těžký zápas, protože pro Írán to bude poslední šance postoupit," prohlásil portugalský kapitán Figo. "Když ale vyhrajeme my, postoupíme mezi nejlepších šestnáct. Proto je to pro oba týmy něco jako finále," dodal záložník. Trenér Scolari dnes zřejmě znovu nepošle na trávník Deca, který měl poraněný kotník a vynechal utkání s Angolou, zdravotní problémy trápí i útočníka Cristiana Ronalda.

Přestože Portugalci nejsou nadlidé, jsou dnes podle bookmakerů výraznými favority. Společnost Betandwin vypsala na jejich výhru kurs 1.30, na remízu 4.75 a na vítězství Íránců rovných 10.00. Pořád jste si nevybrali? Pak si počkejte do výkopu a podle dění na hřišti si kdykoliv během zápasu vsaďte live.

Reklama