Hlavní obsah

Zahájí Boston stíhací jízdu za na Yankees?

Nejvyšší čas zlepšit své výkony mají baseballisté Bostonu. Předlonským vítězům se začínají nebezpečně vzdalovat newyorští Yankees; dokáží dnes Red Sox snížit svoji ztrátu?

Foto: reprofoto

Baseball (ilustrační foto)

Článek

Vypadá to, jako by Boston vyčerpal své štěstí právě před dvěma lety, kdy po dlouhých 86 letech zlomili "prokletí Bambina". Zisk cenné trofeje loni už zopakovat nedokázali a letos to vypadá, že by vůbec nemuseli postoupit do play off. Až do konce července si přitom hráči Red Sox nevedli vůbec špatně, zlom ale přišel v srpnu. V něm skončili s mizernou bilancí 9-19, což je připravilo o prvenství ve Východní divizi Americké ligy. Velkou vinu na tom nesou nejrůznější zranění. Mimo hru jsou už několik týdnů zkušení nadhazovači Matt Clement a Tim Wakefield, catcher Jason Varitek a vnější polař Trot Nixon. To ovšem není nic proti tomu, co Boston zažil v posledních dnech. Nejprve si poranil koleno Manny Ramirez, druhý nejlepší pálkař týmu, a krátce po něm lékaři objevili nepravidelný tlukot na srdci Davidu Ortizovi, zřejmě nejvážnějšímu kandidátovi na nejužitečnějšího hráče Americké ligy. Pět dní nato si poranil rameno objev letošní sezony, closer Jonathan Papelbon. A problémy mají Red Sox i s rotací. Nejprve vyměnili Davide Wellse do San Diega a den nato lékaři objevili rakovinu slibnému nováčkovi Jonu Lesterovi. Není divu, že s prořídlou sestavou se Red Sox nedařilo, včerejšek by ale mohl znamenat obrat - do sestavy se vrátili Ramirez, Nixon a Varitek, se kterými Boston dokázal porazit White Sox 3-2. Kvůli trablům s rotací dnes domácí pošlou na kopec dalšího nováčka Kasona Gabbarda, který zažije domácí premiéru; letos zatím odehrál jen čtyři zápasy venku, ve kterých si připsal tři prohry.

Série proti Chicagu je pro Boston dvojnásob důležitá. Pokud se jim totiž nepodaří dohnat Yankees, stále ještě mohou pomýšlet na divokou kartu, o kterou se mohou poprat právě s White Sox. Hosty na rozdíl od Red Sox zranění příliš netrápí, ani tak se jim ale nedaří. Od začátku sezony pro ně byl soupeř prakticky jen Detroit, se kterým bojovali o vedení v Centrální divizi. Teď se ale objevil další vážný kandidát na postup do play off - Minnesota se konečně vzpamatovala a díky včerejšímu vítězství se v tabulce dostala před úřadující šampiony z Chicaga. Svěřenci trenéra Guillena proto mají - vzhledem k blížícímu se konci základní části - v sérii s Bostonem také obrovskou motivaci. Odolat domácímu útoku se dnes pokusí zkušený Portoričan Javier Vazquez, který proti Red Sox letos odehrál necelé dvě směny v utkání, které se protáhlo na devatenáct směn. Vazquez už pamatuje lepší sezony, především ty v Montrealu; letos se mu příliš nedaří, díky síle pálky White Sox ale i podprůměrné osobní statistiky stačí na kladnou bilanci 11-8.

Ačkoli Boston hraje doma, kde bývá velmi silný, je dnes podle bookmakerů favoritem Chicago, na které si můžete vsadit s kursem 1.67. Věříte, že si Gabbard připíše první vítězství v profesionální kariéře? Potom si vsaďte na Boston, kurs je 2.25.

Reklama