Hlavní obsah

Čechy čeká souboj se Slovenskem

Kvalifikace na mistrovství Evropy svedla proti sobě dva státy bývalé federace. Výběry Slovenska a České republiky se dnes v Bratislavě utkají v souboji, který může rozhodnout o postupu ze skupiny.

Článek

Před začátkem kvalifikace zazněly hlasy, že se o postupujících rozhodne mezi trojicí Německo-Česko-Slovensko. Úvodní zápasy to zatím potvrzují. Český tým po mistrovství světa vstoupil do nové éry, ve které už si musí poradit bez služeb Pavla Nedvěda a Karla Poborského. Není divu, že panovaly obavy, jak nově poskládaný tým důležitou kvalifikaci zvládne. Prvním soupeřem svěřenců Karla Brücknera byl Wales, který zavítal do Teplic. Proti ostrovnímu týmu se Češi dlouho nemohli prosadit a utkání rozhodl až náhradník David Lafata. Jablonecký útočník necelou minutu po svém příchodu na hřiště vstřelil úvodní gól a po vlastní brance Jiránka korunoval Lafata svou reprezentační kariéru druhým gólem, který rozhodl o našem vítězství 2-1. Oproti Walesu udělá trenér Brückner zřejmě jedinou změnu - nepřesvědčivého Štajnera by mohl nahradit Libor Sionko. Hrdina utkání s Walesem Lafata znovu začne na lavici náhradníků, stejně jako jeden z dvojice záložníklů Galásek-Polák.

Také Slovensko vstoupilo do kvalifikace úspěšně, ovšem úplně jiným způsobem. Naši východní sousedé přivítali v prvním utkání Kypr, se kterým se příliš nepárali - Škrtel, Mintál, Sebo a Karhan se podělili o šest gólů, po kterém Slováci vyhráli 6-1. Potvrdili tak vzestup své reprezentace, která už se dokáže měřit s fotbalovými velmocemi. "Češi hrají v předních evropských klubech, ale je jen otázkou času, kdy stejnou možnost dostanou naši hráči. Tým se oproti minulosti omladil a má velké cíle," řekl slovenský trenér Galis, jehož slova potvrzuje i Karel Brückner. "Je to kompaktní tým, který jde výkonnostně nahoru a je vyrovnaný ve všech řadách," pochválil soupeře český trenér.

Souboje české a slovenské reprezentace bývají specifické. Oba týmy bývají obzvlášť namotivované, což potvrzuje například i slovenský záložník pražské Slavie Dušan Švento. "I pro mě bude mít souboj s Čechy zajímavý náboj. Hraju ve Slavii a vím, že ani čeští chlapci tento zápas neberou na lehkou váhu," tvrdí Švento. Kdo se podle vás bude po vyhecovaném zápase radovat? Bookmakeři si myslí, že utkání nemá výrazného favorita, proto na Čechy vypsali kurs 2.40, na domácí Slovensko 2.75 a na remízu 3.10. Nedokážete se pořád rozhodnout? Potom si počkejte do úvodního hvizdu a začněte sázet live!

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.