Hlavní obsah

Potvrdí Pardubice roli favorita?

Eurotip.cz

Pět měsíců uteklo jako voda a je tu nový ročník české hokejové extraligy. Asi nejvíce ze všech chtějí na loňskou sezonu zapomenout Pardubice. "Perníkáři" měli obhajovat titul, překvapivě se ale neprobojovali ani do play-off. Letos je jako první prověří Vsetín.

Foto: HC Vsetín - Marek Netolička

Roman Stantien (vlevo) v dresu Vsetína

Článek

Bída a utrpení - tak by se dala charakterizovat uplynulá sezona Východočechů. Tento neúspěch se podle slov pardubického generálního manažera Zbyňka Kusého nesmí opakovat. Hned po skončení loňské sezony provedl v klubu velké změny - novým trenérem se stal v Pardubicích starý známý Miloš Říha, který nahradil duo Martinec - Bezdíček. Klub dále propustil opory Lubinu, Korhoně, Kántora a Mikesku a místo nich angažoval Slováka Andrašovského, exznojemského Zdeňka Ondřeje či navrátilce Aleše Píšu. Už s nimi sehráli pardubičtí v přípravě třináct utkání, ve kterých nepoznali ani jednou hořkost porážky. Triumfem pro Východočechy skončil i turnaj ve finské Raumě. Poctivá příprava se Pardubicím vyplácí, kromě zvednutého sebevědomí by to mohlo znamenat víc diváků v hledišti. "Hodně nás těší, že jsme prodali mnoho permanentek. Zaznamenali jsme také nárůst zájmu velkých podniků, které takto odměňují své zaměstnance," pochvaluje si Kusý. Proti Vsetínu se Pardubice budou muset obejít bez služeb distancovaného Píši, který za napadení rozhodčího může nastoupit až 29. září v Liberci. Zranění jsou Čech s Cetkovským a ani jeden z nich rovněž nenastoupí. Otazník visí nad brankářem Lašákem a o tom, zda nastoupí, se rozhodne až těsně před utkáním.

Vsetín v loňském roce uhájil extraligovou příslušnost v baráži proti Ústí nad Labem. Stejného problému se letos bát nemusí, jelikož extraliga je od letošní sezony uzavřenou soutěží, to znamená, že žádný z týmu z ní nemůže sestoupit. Na úvod mají Valaši velice těžký los. Po utkání v Pardubicích změří hned další den na Lapači síly s loňským mistrem, pražskou Spartou. "Bude to velká zkouška pro naše nové mužstvo. Pro sebevědomí by bylo dobré, abychom urvali nějaký bod, ale bude to těžké, protože oba týmy budou patřit na špici," prohlásil kouč Rostislav Vlach. "Pokud se nám podaří zvítězit v obou zápasech, může to být pro mužstvo obrovská vzpruha," dodává trenér.

Jak moc odpovídají jeho cíle realitě se ukáže hned v Pardubicích. Domácí Moeller je podle bookmakerů společnosti bwin jasným favoritem s kursem 1.29. Věříte slovům vsetínského trenéra? Potom si vsaďte na Valachy, kurs na to, že si odvezou alespoň bod, je 2.95.

Reklama