Hlavní obsah

Chorvatsko se může dostat do čela skupiny

Eurotip.cz

Černý víkend zažil v kvalifikaci na mistrovství Evropy ostrovní fotbal. Vedle Irska a Walesu zklamala i Anglie, která doma jen remizovala s Makedonií 1:1. Šanci na nápravu mají hráči Albionu už dnes, kdy se v Chorvatsku představí proti domácímu výběru.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Fotbal - ilustrační foto

Článek

Nepovedený zápas proti Makedonii byl prvním klopýtnutím Angličanů na jejich cestě na Euro 2008. Hráči nového reprezentačního trenéra McClarena rozjeli kvalifikaci slibně; nejprve si doma bez problémů poradili s Andorrou 5-0 a poté si další tři body odvezli z Makedonie. Na zaplněném manchesterském stadionu Old Trafford ale Makedonci dokázali pomstít prohru ze Skopje a připravili domácí o první body. Díky remíze Izraele v Rusku se Anglie stále drží na čele skupiny E, pokud by ale dnes prohrála, předstihne ji právě Chorvatsko. V důležitém zápase bude ke smůle kouče McClarena chybět zraněný obránce Ledley King, jeden z mála hráčů, kteří se proti Makedonii předvedli v dobrém světle; na druhou stranu se do sestavy vrací hvězdný Rio Ferdinand, který minulé utkání vynechal kvůli bolestem zad.

Na rozdíl od Anglie ztratili Chorvaté body hned na začátku kvalifikace. Na začátku září odcestovali do Ruska, odkud si přivezli bod za remízu 1:1. Další zápas sehráli nyní o víkendu, kdy vybojovali "povinné" vítězstí nad slabou Andorrou, kterou porazili 7:0. Se čtyřmi body jsou nyní svěřenci trenéra Slavena Biliče na třetím místě tabulky, pokud dnes ovšem uspějí, přeskočí Izrael i svého dnešního soupeře. To je pro Chorvaty pochopitelně obrovská motivace, zvlášť poté, co Anglie selhala proti Makedonii. "Když jste slyšeli ty řeči před mistrovstvím světa a Evropy, co to znamená, když někdo řekne 'Zítra vyhrajeme'? Musíte to tady dokázat na trávníku," prohlásil bronzový medailista z mistrovství světa v roce 1998 Davor Šuker. "Akorát se tak dostávají pod tlak a soupeři Anglie to potom mají snazší. Se Španělskem nebo Anglií je to vždycky stejné: velká očekávání, která se ale nikdy nenaplní. Čtvrtfinále, a potom jedou domů," dodal bývalý hráč Realu Madrid.

Podle bookmakerů nemá důležitý zápas výrazného favorita. O něco větší šance dávají experti společnosti bwin Anglii, na kterou vypsali kurs 2.40. Věříte, že Chorvaté před svým publikem neprohrají? Pak si vsaďte remízu v kursu 3.00 nebo výhru domácích s kursem 2.85.

Reklama