Hlavní obsah

Prostějov míří do Pardubic

Prohrami vstoupili do nového ročníku nejvyšší soutěže basketbalistů dva týmy, které se dnes utkají v Pardubicích. Domácí Synthesia přivítá hosty z Prostějova, kteří si chtěj spravit chuť po prohře v Nymburku.

Článek

Prostějov, který loni skončil v semifinále a musel se spokojit s konečným třetím místem, prošel před sezonou několika změnami. Tou nejdůležitější byl příchod nového trenéra. Od letošní sezony vede tým bývalý reprezentační kouč Ježdík, který už také dokázal vyhrát tři tituly s Nymburkem. Tomu zůstala kostra týmu a k Milošovi, Czudekovi, Stuchlému, Nečasovi a Crispovi se přidali Šoška, Svoboda, Novák a americký rozehravač Lamar Butler. Jak Ježdík sám prohlásil, bude nějakou dobu trvat, než se tým sehraje. V jedné věci má ale trenér jasno. "V každém případě prosazuji špičkovou obranu, ze které všechny úspěšné týmy vycházejí. Zápasy se vyhrávají na vlastní polovině. A od toho nemíním slevit," prohlásil Ježdík. Jemu a jeho hráčům přisoudil los v prvním kole nejtěžšího možného soupeře. Prostějovští Orli zamířili do Nymburka, aby se pokusili zvítězit na palubovce úřadujího mistra ligy. Nymburk už v přípravě předváděl slušnou obranu a svou kvalitu potvrdil i v úvodním zápase sezony; už v první čtvrtině si domácí vybudovali náskok, který si dokázali udržet v průběhu celého utkání.

Na rozdíl od Prostějova mohly být Pardubice s loňskou sezonou poměrně spokojeny. Po letech strávených ve spodních patrech tabulky se konečně dočkaly play off. S ním se rozloučily hned ve čtvrtfinále, i to ale mohou Východočeši považovat za úspěch. Letos chtějí v novém prostředí ČEZ Areny navázat na předešlý ročník a v tom jim mají pomoci prakticky všichni hráči, kteří se loni dostali do play off. Z týmu odešel jen reprezentant Šteffel, který zamířil do italské Serie A, naopak přišel Přibyl z USK Praha a na zkušební dobu také chorvatský pivot Mulič. Příprava se domácím vyvedla: porazili například Kondory z Liberce, Děčín A BBK Brno a v Nymburku prohráli jen těsně 85:89. V prvním ostrém testu ale pardubičtí zklamali - bez zraněného Marka, Strii a Teplého prohráli s NH Ostrava po prodloužení 92:99.

Podle bookmakerů by neměly Pardubice uspět ani dnes; společnost bwin vypsala na Prostějov kurs 1.30 a handicap 6.5 bodu. Věříte, že dnes domácí zvítězí? Pak si vsaďte na ně, kurs je 3.20.

Reklama