Hlavní obsah

Muchová - Ka. Plíšková 7:5, 7:5Vztek i senzační obrat! Kdo vyhrál české derby na Australian Open?

Aktualizováno

Velké české derby na Australian Open zná vítězku. Zápas přinesl hodně emocí, k vidění byl i senzační obrat. Postup do osmifinále prvního grandslamového turnaje roku nakonec slaví Karolína Muchová, která vyhrála nad krajankou Karolínou Plíškovou po setech 7:5 a 7:5. Do osmifinále už v pátek postoupila Markéta Vondroušová.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Muchová dováděla Plíškovou k nepříčetnostiVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

V úvodu českého derby byl pro obě hráčky servis pomalu za trest. Jako první jej udržela až Muchová a to ve čtvrté hře, kdy šla do vedení 3:1. Až pak poprvé zabodovala na podání i turnajová šestka Plíšková. Zřejmě ji to nabudilo natolik, že vzápětí vyrovnala na 3:3 a chvíli diktovala dění na kurtu.

K vidění byly spíše kratší výměny, obě české tenistky se totiž nevyvarovaly chyb. Změnila se ale situace na servisu, ten si obě Karolíny držely. Přesněji řečeno až do jedenácté hry. Tam Muchová zariskovala, zahrála dva senzační míče, a když následně její krajanka udělala double fault, šla rodačka z Olomouce podávat na vítězství v prvním setu.

Foto: Andy Brownbill, ČTK/AP

Česká tenistka Karolína Plíšková se na Australian Open během derby s Karolínou Muchovou vztekala a házela raketou.

Plíšková si vztek vylila po následujícím fiftýnu na raketě, kterou praštila o kurt. A po dalším se situace opakovala. S novou raketou pak ale otočila skóre na 40:30 ve svůj prospěch. Game však pokračoval shodou a Muchová se prala o zisk sady. Vzápětí sama udělala chybu na síti a nabídla krajance druhý brejkbol. Brilantním servisem však opět srovnala a následně si vybojovala první setbol. Ten proměnila a radostně si kráčela odpočinout.

Na začátku sady druhé vyfasovala Plíšková napomenutí za to, že zničila další raketu u své lavičky. Češka si o tom šla se sudí podiskutovat, ale na verdiktu už nic nezměnila.

Krizová chvíle nejspíš Plíškovou zdravě naštvala a rozehrála se k daleko lepšímu výkonu. Jeden dobrý úder střídal druhý, chyby naopak začala kupit sokyně z Hané a turnajová šestka rychle vedla 5:0. Muchová tak musela při svém podání v Aréně Roda Lavera odvracet potupného kanára.

To se jí následně povedlo a odstartovala senzační tažení za obratem. Trpělivě umazávala manko ve skóre až na 5:5 a ve hře nervů musela mít navrch v tu chvíli pro změnu Muchová. A to ještě nebylo všechno.

Foto: Jaimi Joy, Reuters

Vítězné gesto české tenistky Karolíny Muchové po derby s krajankou Plíškovou na Australian Open.

Následně se sice zdálo, že se nadechne Plíšková, jenže slibně rozehraný game ztratila a její soupeřka šla servírovat na vítězství v zápase. Podání uhrála a po zisku sedmé hry v řadě slavila čtyřiadvacetiletá Češka senzační vítězství.

"Určitě jsem šťastná, že jsem vyhrála. Ale také jsem trochu smutná, protože jsme kamarádky," vyznala se Muchová z pocitů po utkání přímo na kurtu. "Obě jsme byly nervozní, udělaly jsme hodně chyb," přiznala, že zápas v určitých chvílích nenabízel senzační tenis.

"Čeká mě ještě dlouhá cesta, abych mohla víc porážet takové hráčky, jakou je Karolína Plíšková. Je k tomu potřeba sebevědomí a to mi takovéhle výhry dodají," dodala s tím, že byl velký rozdíl oproti předchozím duelům v tom, že se hrálo bez diváků. Ty do hlediště nepustil koronavirus. "Konečně jsem se těšila na velký kurt a ono se hrálo bez diváků. Ale soustředila jsem se na sebe," pokračovala v hodnocení.

Při dotazu na to, kdo bude její další soupeřkou, Muchová přiznala, že to před bitvou s krajankou neřešila. "Já ani nevím, s kým bych měla hrát," usmála se. "Každopádně se budu snažit připravit co nejlépe," dodala na závěr.

Australian Open v Melbourne (tvrdý povrch, dotace 80 milionů australských dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Muchová (25-ČR) - Ka. Plíšková (6-ČR) 7:5, 7:5
Svitolinová (5-Ukr.) - Putincevová (26-Kaz.) 6:4, 6:0,
Bradyová (22-USA) - Juvanová (Slovin.) 6:1, 6:3,
Vekičová (28-Chorv.) - Kanepiová (Est.) 5:7, 7:6 (7:2), 6:4,
Pegulaová (USA) - Mladenovicová (Fr.) 6:2, 6:1
Čtyřhra - 2. kolo:
Juraková, Stojanovičová (Chorv./Srb.) - Strýcová, Sie Šu-wej (1-ČR/Tchaj-wan) 7:6 (7:5), 3:6, 7:5
Melicharová, Schuursová (4-USA/Niz.) - Vondroušová, Lapková (ČR/Běl.) 6:2, 6:4
Výsledky ostatních tenistů najdete ZDE

Reklama

Související témata: