Hlavní obsah

Chtěl bych více utkání na tři vítězné sety, prosí legenda. Soupeři se ale rozčilují

Cincinnati/Praha

I když už fenomenální Roger Federer není nejmladší, rád by strávil na kurtu více času. Sedmatřicetiletý Švýcar se zapojil do debaty, zda mít více či méně pětisetových zápasů. Zatímco vítěz dvaceti grandslamů by uvítal více utkání na tři vítězné sety, jeho soupeř Novak Djokovič je proti tomu.

Foto: John Minchillo, ČTK/AP

Roger Federer.

Článek

Je zápasů na tři vítězné sety hodně, nebo málo? Debatu vyvolalo několik dlouhých utkání na letošním Wimbledonu. Tak třeba čtvrtfinále mezi Španělem Rafaelem Nadalem a Argentincem Juanem Martinem Del Potrem trvalo téměř pět hodin a semifinále mezi Jihoafričanem Kevinem Andersonem a Američanem Johnem Isnerem dokonce šest a půl hodiny.

Takováto utkání můžeme sledovat na grandslamech,ve finále olympijských her a letos ještě v Davis Cupu. Někteří tenisté by ale rádi zápasy na tři vítězná utkání měli i na jiných turnajích. Jedním z nich je Roger Federer. „Kdyby to bylo na mně, přidal bych více zápasů hraných na tři sety,“ prohlásil sedmatřicetiletý Švýcar na webu express.co.uk.

„Tak třeba pět setů by se mohlo hrát na Turnaji mistrů,“ uvažoval Federer. „Na okruhu ATP nemáme žádné takové zápasy. Vím, že je to kvůli ochraně zdraví hráčů, ale zároveň si myslím, že je to nevyužitá příležitost,“ dodal vítěz dvaceti grandslamů. S jeho názorem nesouhlasí Andy Murray, který byl přitom donedávna také zastáncem těchto utkání.

„Z pohledu hráče se mi pětisetové bitvy líbí. Myslím, že jsou odměnou za tvrdý trénink. Ale když to vezmu z jiného pohledu, tak jsou strašně dlouhé,“ přiznal jednatřicetiletý Brit s tím, že si tuto skutečnost uvědomil, když byl letos ve Wimbledonu v zcela jiné pozici než obvykle, a to v roli komentátora. „Mnoho diváků odejde dříve,“ vysvětloval. „Takže to není dobré pro tenis.“

Proti dlouhým utkáním je i další bývalá světová jednička, Novak Djokovič. „Jsem proti tomu. Na grandslamech by se také mohlo hrát na dva vítězné sety,“ navrhl srbský tenista. Tak uvidíme, zda vedení ATP připraví nějakou změnu a zda potěší více Rogera Federera, nebo Novaka Djokoviče.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články