Hlavní obsah

České čtvrtfinále na Australian Open vyhrála Vaidišová

MELBOURNE

Nicole Vaidišová v úterý vyhrála duel českých tenistek ve čtvrtfinále Australian Open. Desátá nasazená hráčka v Melbourne porazila 6:1 a 6:4 krajanku Lucii Šafářovou a podruhé v kariéře postoupila do grandslamového semifinále. Její soupeřkou bude Američanka Serena Williamsová, jež porazila Šahar Peerovou z Izraele ve třech setech.

Foto: SPORT.CZ

Nicole Vaidišová se raduje z vítězství nad krajankou Lucií Šafářovou.

Článek

"Lépe jsem servírovala a snažila se od začátku tlačit. Myslím, že se mi to dařilo celý zápas," řekla Vaidišová Českému rozhlasu. "Pro český tenis bylo skvělé, že měl dvě hráčky ve čtvrtfinále. Člověk nerad hraje proti kamarádce, ale jsem ráda, že jsem postoupila. Obě jsme byly nervózní, kdo by (ve čtvrtfinále Grand Slamu) nebyl," pokračovala vítězka.

Kdo postoupí do finále Australian Open?
Hlasujte v anketě Sport.cz!

Obě hráčky si od začátku vyměňovaly razantní míče a snažily se výměny zakončovat vítěznými údery. Devatenáctiletá Šafářová však výrazně častěji chybovala, čehož její favorizovaná soupeřka využila hned ke dvěma brejkům v úvodním setu. K tomu desátá nasazená přidala účinný servis, při kterém nepřipustila ani jednu možnost ztráty podání, a radovala se za půl hodiny z vítězství 6:1.

Úvod druhého setu nabídl stejný obrázek jako závěr toho předchozího. Hned v první hře udělala přítelkyně Tomáše Berdycha, který sledoval zápas z hlediště, obrovskou chybu při úderu nad hlavou a prakticky darovala soupeřce svůj servis. V následující hře si však slabší chvilky vybrala i sedmnáctiletá Vaidišová a Šafářová brejkem ukončila sérii šesti prohraných gamů za sebou.

Tím se dostala zpátky do zápasu. Přestala kazit a začala hladce vyhrávat hry při svém podání. Naopak Vaidišovou jistota na servisu opouštěla, a když si v jedné hře dovolila i tři dvojchyby, musela o každý game tvrdě bojovat. Šafářová měla za stavu 4:3 šanci na brejk, ale míč rozehraný na vítězné zakončení poslala do autu. Vzápětí Vaidišová předvedla výborné returny a znovu prolomila Šafářové servis. Při následujícím podání na vítězství v zápase si už šanci nenechala vzít a proměnila hned první mečbol.

"Měla jsem ve druhém setu šanci, ale nevyužila jsem jí a Niki to pak doservírovala. Ale nebrečím a nevěším hlavu," pravila Šafářová. "I když byl první set 6:1, tak jsme hrály super tenis, obě velmi dobře. Já pak udělala pár chyb a možná zbytečně jsem ztratila jeden servis," uvedla Vaidišová.

Nicole servírovala skvěle

Šafářová netajila, že šla do zápasu s tím, že to bude mít těžké. "Hrajeme podobný tenis. Na vítězství jsem potřebovala dobře podávat, to byl dnes ten hlavní rozdíl. Nicole servírovala skvěle. Já se bránila a těžko se mi dostávalo do agresivity," řekla Šafářová, jež na cestě k životnímu výsledku vyřadila obhájkyni prvenství Amélii Mauresmovou. "Tenhle výsledek je pro mě povzbuzení. Před sezonou jsme zkusili něco nového a ono to zafungovalo, takže v tom budeme pokračovat do budoucna," dodala.

Vaidišová zopakovala úspěch z loňského Roland Garros, kde rovněž postoupila mezi poslední čtyři. "Na French Open to bylo poprvé, obrovské nadšení. Teď už to není taková euforie, protože člověk už v semifinále byl. Ale pořád jsem z toho nadšená a těším se na další zápas," řekla Vaidišová, jež Šafářovou porazila potřetí ze čtyř vzájemných zápasů, ale poprvé se jí to povedlo ve dvou setech.

Upozornila, že s příští soupeřkou Williamsovou ještě nikdy nehrála, recept na její hru ale trochu zná. "Hraje silový tenis, takže jí budu muset dostat víc do pohybu, nutit ji k chybám," plánovala.

Ženy:
Dvouhra - čtvrtfinále: Vaidišová (10-ČR) - Šafářová (ČR) 6:1, 6:4.
Statistika:
Esa: 8:2. Dvojchyby: 4:2. Nevynucené chyby: 15:21. Vítězné míče: 21:19. Využité brejkboly: 4 z 9/1 ze 4. Celkem získané míče: 63:50. Čas utkání: 1:11 hod.
Junioři:
Dvouhra - 2. kolo: Jebavý (3-ČR) - Cox (Brit.) 7:6 (7:4), 2:6, 7:5, Konečný (11-ČR) - Kuchalašvili (Gruz.) 6:1, 6:1.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori