Hlavní obsah

Obrovská naděje českého tenisu. Hraje jako Šarapovová, dohlíží na ni kouč Sereny

Praha

Mají obrovský potenciál. Jedna z nich už dokonce zasáhla do dění ve fedcupovém týmu. Sice zatím jako jen sparingpartner, ale to vše v pouhých 14 letech. Českému tenisu se rodí další veliké naděje. Mezi ty vůbec největší patří sestry Linda a Brenda Fruhvirtovy. A jejich jména si rozhodně dobře zapamatujte.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Čtrnáctiletá Linda Fruhvirtová se jako sparringpartnerka zúčastnila tréninku českých tenistek před barážovým střetnutím Fed Cupu s Kanadou.

Článek

Fanoušci se o budoucnost českého ženského tenisu rozhodně nemusí bát. Do barážové fedcupové bitvy s Kanadou vyrazí se silnou sestavou, a to navzdory absenci Petry Kvitové, Karolíny Plíškové či Kateřiny Siniakové. Opory národního týmu nahradí tým, který, pomineme-li loučící se Lucii Šafářovou, se pyšní věkovým průměrem 21 let. A to zdaleka není všechno.

Markéta Vondroušová, Barbora Krejčíková, Lucie Šafářová, Karolína Muchová, Marie Bouzková. To je sestava, která bude o víkendu hájit příslušnost úřadujících fedcupových šampionek k tenisové elitě. Poslední dvě jmenované navíc vůbec poprvé. A  Vondroušová, Muchová i Bouzková mají našlápnuto k tomu, aby v blízké budoucnosti nahradily tradiční opory natrvalo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Marie Bouzková s tréninkovou soupeřkou Lindou Fruhvirtovou.

S českým týmem však na prostějovské antuce trénovala i teprve čtrnáctiletá vycházející hvězdička Linda Fruhvirtová, která si si vyměňovala údery s Karolínou Muchovou.

„Bylo to parádní, výborně jsem si zahrála. Kája Muchová je šikovná, hraje chytře. Byl to pro mě nezapomenutelný zážitek," uvedla pro tenisovysvet cz. mladá slečna, která má o dva roky starší, ale neméně talentovanou sestru Brendu.

"Pomůže nám s tréninky, protože se zatím scházíme postupně a není nás dostatek. Odehrála super trénink," ocenil Fruhvirtovou i kapitán Petr Pála.

Uznání i od tenisových hvězd

Není to však zdaleka jediná zkušenost, kterou drobná blondýnka se špičkovými hráčkami udělala. Na loňském ročníku J&T Banka Prague Open dostávala do tempa grandslamovou šampionku Samanthu Stosurovou či její australskou hrajanku Darju Gavrilovovou.

„Linda Gavrilovovou rychlostně přehrávala ve výměnách. Je jasné, že vzhledem ke svému věku to zatím nevydrží celý zápas. Víme ale, že to v ní je, že na to má. Gavrilovová nemohla uvěřit tomu, že je Linda tak mladá," řekl pro aktualne.cz šéftrenér pražské Sparty, za kterou Fruhvirtová hraje, Daniel Filjo.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

České tenistky se chystají na fedcupový duel s Kanadou.

A jakými úspěchy se může mladičká Češka vlastně pochlubit? V roce 2017 vyhrála jako dvanáctiletá prestižní Orange Bowl pro největší tenisové talenty světa, v žebříčku tenistek do 14 let jí patří druhá příčka. V loňském roce měla hlavní podíl na českém vítězství na halovém mistrovství Evropy družstev do 14 let, triumfovala i na celé řadě mládežnických turnajů.

Veškeré pochybnosti o jejím talentu potvrzuje i fakt, že s ní dlouhodobě spolupracuje kouč Sereny Williamsové Patrick Mouratoglou. "S Patrickem se bavíme, dává mi výborné rady, co mám zlepšit," ocenila přístup slavného trenéra česká tenistka.

Hraje jako Šarapovová

Obrovský talent mladé hráčky potvrzují i další Filjova slova. "Linda dokáže držet krok v trénincích s mnohem staršími hráčkami a dospělými. S tím jsem se zatím moc nesetkal. Když jsem spolupracoval s Kateřinou Siniakovou, tak v jejích třinácti letech jsme mohli pomýšlet na tréninky s o rok staršími. Tady Linda zvládá tréninky rychlostně s dospělými," říkal trenér.

A její největší přednosti? "Hraje rychle, body si chce uhrávat sama, což se mi líbí. Nečeká na to, co s ní udělá soupeřka, což je pro vývoj v tenise velmi důležité. Nebojí se rozhodovat sama, je bojovná a neztrácí víru v sebe, když prohrává. Umí vybojovat ztracené zápasy, hraje jako Maria Šarapovová," dodává zkušený kouč.

Foto: Sport.cz

Patrick Mouratoglou na tréninku se Serenou Williamsovou.

A cíle má mladá hvězda, která se podle svého okolí vyznačuje velkou pracovitostí a pokorou, jasné. „Chci vyhrávat grandslamy a být světová jednička," říká starší ze sester Fruhvirtových.

A další české přísliby? Za Lindou Fruhvirtovou je na třetím místě žebříčku hráček do 14 let stejně stará Kristýna Tomajková, v kategorii do šestnácti let patří mezi absolutní elitu Linda Nosková či Barbora Policová.

Reklama