Hlavní obsah

Antukový král si prošel krizí, teď už si ale tenisu zase užívá

Paříž/Praha

Letošní sezona ze začátku vůbec neprobíhala podle jeho představ. Častá zranění způsobila, že na tom nebyl psychicky vůbec dobře. Teď už však Rafael Nadal zase září. Poté, co podvanácté v kariéře ovládl French Open, se opět cítí fantasticky a otázky, kdy dožene Rogera Federera v počtu zisku grandslamů, neřeší.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Rafael Nadal na podání

Článek

„Abych byl upřímný, na tohle se neupínám, nikdy jsem nad tím takhle nepřemýšlel,“ řekl Nadal po vítězství na French Open na webu express.co.uk, když byl dotázán, zda chce v počtu zisku grandslamů dohnat legendárního Rogerera Federera, který jich má dvacet. „Může to být motivace, ale rozhodně to nesmí být posedlost.“

„Nemůžete být frustrovaní z toho, že soused má větší dům než vy, nebo větší televizi či zahradu. Takhle život určitě nevnímám,“ prohlásil španělský tenista dál. Zároveň ale připustil, že o nějaké tituly ho připravila zranění, která ho po celou kariéru často limitují. „Asi jsem o nějaké přišel. Mám ale za sebou hodně věcí. Možná i proto teď hraju s takovou vášní, protože vím, že to nebude napořád.“

Rafael Nadal neprožíval lehké období od začátku roku. Na Australian Open se sice dostal až do finále, pak ho ale zase trápila zranění. V Indian Wells musel odstoupit před semifinále s Rogerem Federerem kvůli bolavému kolenu. „Tehdy jsem na tom byl psychicky špatně,“ přiznal osmnáctinásobný grandslamový vítěz.

Na turnajích v Monte Carlu a Barceloně, kde skončil v semifinále, podle svých slov ztrácel energii, neužíval si to, protože nevěděl, jak na tom bude jeho tělo. „Přemýšlel jsem nad tím, našel jsem cestu a postupně se začal zlepšovat,“ vyprávěl s tím, jak hodně je pro něj přístup důležitý.

Turnaj v Římě, který se hrál před French Open, už antukový král ovládl. „Přístup je pro mě zásadní. Když mám v sobě zapálení a jsem mentálně připravený, tak se můžu dostat tam, kde jsem teď,“ uzavřel Nadal, který se rozhodl, že dalším turnajem, kde se představí, bude až slavný Wimbledon.

Reklama