Hlavní obsah

Svěřil se Lendlovi a zažil nečekané fiasko. Vychutnal si ho výstřední dredař

Stuttgart/Praha

Na začátku týdne si jej vzal opět do parády proslulý přísňák Ivan Lendl, ale jejich obnovená spolupráce nezačala zrovna šťastně. Pátý tenista světa Alexander Zverev pod dohledem slavného československého rodáka nečekaně podlehl už ve svém prvním zápase na trávě ve Stuttgartu krajanovi Dustinu Brownovi, jemuž patří až 170. příčka na žebříčku a do turnaje se musel prokousávat přes kvalifikaci. Jeden z největších talentů současného tenisu tak má před Wimbledonem na čem pracovat.

Foto: Stein Silas, ČTK

Dustin Brown během utkání s Alexanderem Zverevem, kterého překvapivě porazil.

Článek

34letý Brown, jenž se proslavil zejména wimbledonským skalpem Rafaela Nadala, nakonec porazil o dvanáct let mladšího soupeře po velké bitvě 6:4, 6:7 a 6:3.

Dredatý Němec tmavé pleti, jenž měl tentokrát svojí bujnou kštici srolovanou v objemné čapce, vytasil na hvězdného mladíka oblíbenou taktiku s náběhy na síť, kde předváděl efektní a efektivní voleje i v letu v nejlepší tradici Borise Beckera, za což často sklízel aplaus publika.

„Snažil jsem se hrát svůj tenis, být agresivní. Vím, že na tomto povrchu umím být nebezpečný, obzvlášť, když chodím hodně na síť. Zisk brejku v první sadě mi dodal sebevědomí. Jsem šťastný, že jsem vyhrál," radoval se zkušený třicátník.

To Zverev, který vedle 21 es vyrobil také 14 dvojchyb, měl pochopitelně zcela opačné pocity. „Utkání se mi nedařilo kontrolovat. Ale Dustin už dokázal porazit hodně dobrých hráčů, takže není třeba se nějak moc trápit," uvedl na adresu krajana, jenž má na svém kontě například dvě vítězství nad Nadalem a jedno nad Marinem Čiličem.

Není turnajů příliš?

„Musím ale něco udělat s těmi dvojchybami. V poslední době je jich příliš. Problém je pro mě hlavně druhé podání," přiznal.

Dvaadvacetiletý rodák z Hamburku bude mít hned příští týden šanci na nápravu v Halle, kde se před svými fanoušky opět představí na trávě.

Turnajová aktivita nedávného čtvrtfinalisty z Roland Garros ale vyvolává otázky, zde jeho kalendář není až příliš přeplněný. Zverev má za sebou už třináctý turnaj v sezoně a k tomu reprezentační zápasy v Hopman Cupu a Davis Cupu. Něco takového nebývá u hráčů elitní pětky obvyklé.

A letos zrovna v jeho případě kvantita neznamená vždy kvalitu. V květnu sice slavil titul v Ženevě, očekávaný průlom na grandslamech alespoň do semifinále se však zatím nekonal a hned čtyřikrát se poroučel z turnajů po prvním zápase.

Reklama

  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori