Hlavní obsah

Riskeová - Bertensová 0:6, 7:6 (7:3), 7:5Riskeová odvrátila pět mečbolů a slaví v Hertogenboschi nečekaný titul. Triumfoval i Berrettini

Hertogenbosch
Aktualizováno

Tenistka Alison Riskeová ve finále v nizozemském Hertogenboschi porazila 0:6, 7:6 a 7:5 domácí Kiki Bertensovou a získala druhý titul v kariéře. Americká hráčka přitom už ve druhé sadě s turnajovou jedničkou prohrávala 1:4 a poté ještě odvrátila pět mečbolů. Francouzská tenistka Caroline Garciaová po dohrávce semifinále zvládla v Nottinghamu i finále a Donnu Vekičovou z Chorvatska porazila 2:6, 7:6, 7:6.

Foto: Sport.cz

Australský tenista Jordan Thompson (vlevo) na fotce s krajanem Leytonem Hewittem.

Článek

V úvodu zápasu to dlouho vypadalo, že Bertensová si bez ztráty setu dojde pro první domácí vítězství a po 13 letech získá pro Nizozemsko v Hertogenboschi triumf. Čtvrtá hráčka světa vyhrála první set za 26 minut, a i když poté promarnila vedení 4:1, měla i tak za stavu 5:4 tři mečboly a další dva za stavu 6:5.

Riskeová ale všechny odvrátila, v tie-breaku vyrovnala a ve třetí sadě obrat dokonala. Osmadvacetiletá Američanka, které v pořadí WTA patří 61. místo, ukončila sérii šesti finálových porážek a získala druhý titul v kariéře. Jediný dosavadní úspěch zaznamenala v roce 2014 hned ve svém prvním finále na turnaji v Tchien-ťinu.

Garciaová bere dvě výhry

Francouzská tenistka Caroline Garciaová po dnešní dohrávce semifinále zvládla na trávě v Nottinghamu i finále a Donnu Vekičovou z Chorvatska porazila 2:6, 7:6, 7:6. Turnajová jednička získala první letošní titul a sedmý celkově.

Zatímco šampionka z roku 2017 Vekičová stihla semifinále odehrát v sobotu, utkání Garciaové s Američankou Jennifer Bradyovou bylo kvůli dešti přerušeno a odloženo za stavu 4:3 ve třetím setu pro francouzskou tenistku. Garciaová však v dnešní dohrávce rychle získala dva potřebné body a po přestávce nastoupila k finále.

V něm se rozjížděla pomaleji a první set za půl hodiny prohrála. Ve druhém už vedla 4:1, ale nakonec ho pro sebe získala až v tie-breaku. Zkrácená hra musela rozhodnout i poslední set. I když Vekičová odvrátila dva mečboly, třetí už Garciaová proměnila a získala první titul od loňského října.

Berrettini slaví třetí titul

Italský tenista Matteo Berrettini dnes na trávě ve Stuttgartu porazil 6:4, 7:6 Félixe Augera-Aliassimeho a získal třetí titul v kariéře. Jeho kanadský soupeř se naopak ani na třetí finálový pokus prvního triumfu na okruhu ATP nedočkal.

Foto: Stein Silas, ČTK

Italský tenista Matteo Berrettini na travnatém turnaji v německém Stuttgartu.

Třiadvacetiletý Berrettini o vítězství rozhodl v dlouhém tie-breaku druhé sady, ve kterém za stavu 12:11 proměnil čtvrtý mečbol. Římský rodák si připsal druhý letošní titul a třetí celkově. Loni v červenci ovládl turnaj v Gstaadu a druhý dosavadní úspěch přidal letos v Budapešti.

Auger-Aliassime naopak prodloužil neúspěšnou sérii ve finálových zápasech na okruhu ATP. Osmnáctiletý Kanaďan si letos zahrál o titul už na antuce v Riu de Janeiro a Lyonu, ale ani jednou neuspěl.

Mannarino se na sedmý pokus dočkal v Hertogenboschi titulu

Adrian Mannarino ve finále turnaje v Hertogenboschi porazil 7:6, 6:3 Australana Jordana Thompsona a na sedmý pokus se dočkal prvního titulu.

Mannarino i Thompson nejprve nastoupili k dohrávkám semifinálových zápasů, ale na kurtu se dlouho nezdrželi. Thompsona v sobotu zastavil déšť v gamu, v němž podával na postup do svého prvního finále na okruhu ATP a dnes mu k ukončení zápasu stačily tři fiftýny.

S obhájcem titulu Francouzem Richardem Gasquetem si poradil 7:5 a 6:3. Mannarino do vítězného konce rychle dotáhl tie-break třetího setu a Bornu Čoriče z Chorvatska porazil 4:6, 6:3 a 7:6.

V první sadě ve finále Mannarino odvrátil čtyři setboly a poté pro sebe získal tie-break 9:7. Ve druhém setu se mu za stavu 2:1 povedl rozhodující brejk a vedení už bez problémů udržel. Francouzský tenista se tak dočkal prvního titulu v kariéře, protože všech šest dosavadních finále prohrál. Premiéru zažil i Thompson, který si o titul zahrál poprvé.

Vekičová vyzve Garciaovou

Velké problémy s deštěm měli organizátoři také v Nottinghamu. Tam se dokonce část zápasů odehrála v hale. Až v neděli se stala finalistkou Francouzka Caroline Garciaová, která sice povolila Američance Bradyové získat úvodní set, pak se ale zlepšila a utkání otočila. Ve finále na ní už čeká chorvatská hráčka Donna Vekičová.

Tenisový turnaj mužů a žen v Hertogenboschi (tráva):
Muži (dotace 711 275 eur):
Dvouhra - semifinále:
Mannarino (Fr.) - Čorič (2-Chorv.) 4:6, 6:3, 7:6 (7:4)
Thompson (Austr.) - Gasquet (8-Fr.) 7:5, 6:3
Ženy (dotace 250 000 eur):
Dvouhra - finále:
Riskeová (USA) - Bertensová (1-Niz.) 0:6, 7:6 (7:3), 7:5
Čtyřhra - finále:
Aojamaová, Kruničová (4-Jap./Srb.) - Kerkhoveová, Schoofsová (Niz.) 7:5, 6:3
Tenisový turnaj žen v Nottinghamu (tráva, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Garciaová (1-Fr.) - Bradyová (USA) 4:6, 6:3, 6:3
Dvouhra - finále
Garciaová (1-Fr.) - Vekičová (2-Chorv.) 2:6, 7:6 (7:4), 7:6 (7:4).
Čtyřhra - finále:
Krawczyková, Olmosová (USA/Mex.) - Perezová, Rodionová (Austr.) 7:6 (7:5), 7:5.
Tenisový turnaj mužů ve Stuttgartu (tráva, dotace 754 540 eur):
Dvouhra - finále:
Berrettini (It.) - Auger-Aliassime (7-Kan.) 6:4, 7:6 (13:11)
Čtyřhra - finále:
Peers, Soares (1-Austr./Braz.) - Bopanna, Shapovalov (Ind./Kan.) 7:6 (7:5), 7:5

Reklama