Hlavní obsah

Bartyová - Strýcová 6:4, 6:4Strýcová končí v semifinále, nestačila na vítězku French Open

Birmingham
Aktualizováno

Česká tenistka Barbora Strýcová si na trávnatém turnaji v Birminghamu v singlu nezahraje finále. Podlehla totiž v semifinále nedávné vítězce Roland Garros Ashleigh Bartyové 4:6, 4:6. Třiadvacetiletou Australanku teď dělí jedna výhra od prvního místa ve světovém žebříčku. V nedělní bitvě o titul se utká s Julií Görgesovou z Německa. Strýcová si na turnaji zahraje o titul ve čtyřhře.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Barbora Strýcová podlehla v semifinále Ashleigh Bartyové.Video: sntv

 
Článek

Třiatřicetiletá Strýcová usilovala o první finále na okruhu WTA po téměř dvou letech, ale aktuální světová dvojka byla nad její síly. Bartyová se mohla opřít o kvalitní servis - nastřílela 11 es - a odvrátila všech pět brejkbolů o deset let starší soupeřky. Sama vzala Strýcové servis jednou v každém setu a zápas ukončila po 85 minutách při druhém mečbolu.

Bartyová byla ráda, že se jí podařilo najít zbraň na pestrou hru, kterou je zkušená česká tenistka pověstná. "Pokud něco nefunguje, tak dokáže vytáhnout možnost B, C, D, až do konce abecedy. Tolik má různých úderů ve svém arzenálu. Takže pro mě bylo důležité pokusit se z toho udělat trochu nudný zápas ve stylu servis a první úder, tedy dominovat svým vlastním stylem," uvedla vítězka.

Přemožitelka Markéty Vondroušové z finále pařížského grandslamu tak vyhrála už jedenáctý zápas za sebou, a pokud si v neděli připíše dvanácté vítězství, vystřídá v čele žebříčku Japonku Naomi Ósakaovou. Zabránit jí v korunovaci už může jen Němka Julia Görgesová, která do finále postoupila po výhře 6:4, 6:3 nad Chorvatkou Petrou Martičovou. Kamarádky Bartyová s Görgesovou spolu měly dnes v Birminghamu ještě odehrát deblové semifinále, ale nenastoupily do něj.

Do finále naopak prošla Strýcová společně se svou tradiční parťačkou Sie Šu-wej z Tchaj-wanu. O třetí společný titul v sezoně se turnajové dvojky střetnou s německo-nizozemským párem Anna-Lena Grönefeldová, Demi Schuursová.

O titul Bartyová usilovala v Birminghamu už před dvěma lety, ale v rozhodujícím zápasu podlehla Petře Kvitové. Česká tenistka loni vítězství obhájila, ale letos na turnaji kvůli zraněné ruce nestartovala.

Navzdory sobotní porážce Strýcová tento týden potvrdila, že se jí v Birminghamu dlouhodobě daří. Do semifinále na tamní trávě postoupila počtvrté za posledních šest let, přičemž dvakrát si neúspěšně zahrála o titul.

Federer bude usilovat o jubileum

Roger Federer postoupil potřinácté v kariéře do finále turnaje na trávě v Halle. Sedmatřicetiletý Švýcar porazil v semifinále 6:3, 6:3 Francouze Pierrea-Huguese Herberta a v neděli se pokusí v této své tradiční wimbledonské generálce získat jubilejní desátý titul.

Ve finále se dvacetinásobný grandslamový šampion střetne s Davidem Goffinem, kterého v osmi vzájemných zápasech porazil sedmkrát. Belgičan v druhém semifinále zdolal 7:6, 6:3 vítěze předchozího travnatého turnaje ve Stuttgartu Mattea Berrettiniho z Itálie a zahraje si na ATP Tour o titul poprvé od listopadu 2017.

Vítěz všech čtyř grandslamových turnajů ve čtyřhře Herbert sice turnajovou jedničku Federera předčil 10:6 na esa, ale ztratil třikrát servis a sám si naopak nevypracoval ani jeden brejkbol. Slavný Švýcar proměnil po 62 minutách první mečbol.

Veterán vyřadil teenagera

Španěl Feliciano López si na trávě v Londýně překvapivě opět zahraje o turnajový titul. Sedmatřicetiletý veterán, který se momentálně v žebříčku ATP pohybuje na začátku druhé stovky, vyřadil v semifinále osmnáctiletého Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho. Po boku oblíbence domácích fanoušků Andyho Murrayho, který se vrací po operaci kyčle, si navíc zahraje i finále čtyřhry.

Duel nabídl největší věkový rozdíl soupeřů v semifinále podniku ATP od roku 1977, kdy v Hongkongu porazil tehdy třiačtyřicetiletý Ken Rosewall o dvacet let mladšího Pata Dupreho. López zvítězil 6:7, 6:3, 6:4.

Španěl, který v Queen's Clubu získal v roce 2017 svůj šestý a zatím poslední titul v kariéře, si na tradičním přípravném turnaji před Wimbledonem zahraje finále potřetí. Jeho soupeřem bude Gilles Simon.

Čtyřiatřicetiletý francouzský tenista porazil dalšího zástupce nastupující generace čtvrtého nasazeného Rusa Daniila Medveděva 6:7, 6:4, 6:3. Simon se může stát prvním Francouzem, který v Londýně v open éře vyhraje.

Wimbledonská vítězka ztroskotala v semifinále

Pro německou tenistku Angelique Kerberovou skončila na Mallorce příprava na obhajobu wimbledonského titulu v semifinále. První nasazená hráčka, která od loňského triumfu na londýnském grandslamu marně čeká na další trofej, prohrála s Belindou Bencicovou ze Švýcarska 6:2, 6:7, 4:6.

Bencicová si finále na okruhu WTA zahraje podruhé v sezoně. Vítězka z Dubaje se o titul poprvé v kariéře utká se Sofií Keninovou. Americká vycházející hvězda vyřadila druhou nasazenou Lotyšku Anastasii Sevastovovou. Vítězku z Mallorky z roku 2017 porazila 6:4, 4:6, 6:2.

BIRMIGHAM (tráva, dotace 1 006 263 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Strýcová (ČR) - Bartyová (2-Austr.) 4:6, 4:6
Görgesová (8-Něm.) - Martičová (Chorv.) 6:4, 6:3.
Čtyřhra - semifinále:
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Ostapenková, Voskobojevová (Lot./Kaz.) 6:0, 6:3.
HALLE (tráva, dotace 2 219 150 eur):
Dvouhra - semifinále:
Federer (1-Švýc.) - Herbert (Fr.) 6:3, 6:3
Goffin (Belg.) - Berrettini (It.) 7:6 (7:4), 6:3.
LONDÝN (tráva, dotace 2 219 150 eur):
Dvouhra - semifinále:
Simon (Fr.) - Medveděv (4-Rus.) 6:7 (4:7), 6:4, 6:3
F. López (Šp.) - Auger-Aliassime (8-Kan.) 6:7 (3:7), 6:3, 6:4.
PALMA DE MALLORCA (tráva, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bencicová (3-Švýc.) - Kerberová (1-Něm.) 2:6, 7:6 (7:2), 6:4
Keninová (7-USA) - Sevastovová (2-Lot.) 6:4, 4:6, 6:2.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 Bejlek - Blinkovová 4 : 6, 6 : 3, 6 : 3 konec
20240424T19 : 45:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori dnes 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík dnes 14 : 00
20240425T14 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík