Hlavní obsah

Vondroušová dominuje světu. V čem je nová hvězda nejlepší hráčkou sezony?

Praha

Odehrála šestatřicet zápasů, jen sedmkrát odcházela poražená. Zahrála si finále v Budapešti, Istanbulu a především na French Open. To vše dokázala v letošním roce slečna, která teprve v sobotu oslaví dvacáté narozeniny. Na kontě však má Markéta Vondroušová i další primát, s nímž dokonce nemá mezi soupeřkami konkurenci.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Soustředění v podání Markéty Vondroušové.

Článek

Geniální tenisové myšlení, výborný pohyb, kraťasy, skvělá defenzíva. To vše jsou zbraně sokolovské rodačky, díky kterým jí patří šestnácté místo světa a dokonce sedmé v pořadí pro Turnaj mistryň.

Vondroušová se však může pochlubit i čísly, která bez přehánění nahánějí soupeřkám strach. Čistě matematicky totiž hráčky, které se sokolovské rodačce postaví, mohou téměř s padesátiprocentní jistotou počítat s tím, že o svůj game při vlastním podání přijdou.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Markéta Vondroušová pózuje po návratu do Prahy s trofejí pro poraženou finalistku French Open.

Výstavní zbraň Vondroušové

Svěřenkyně Jiřího Hřebce a Jana Hernycha totiž vyhraje neuvěřitelných 45,7 % her na returnu! V tomto ohledu nemá u hráček, které v letošní sezoně odehrály aspoň dvacet zápasů, konkurenci.

Na druhém místě je v této statistice bývalá světová jednička Rumunka Simona Halepová (41,6%), třetí pak Chorvatka Donna Vekičová (41,1%).

Čísla Markéty Vondroušové
Statistiky na returnuÚspěšnost
Vyhrané body po 1. podání43%
Vyhrané body po 2. podání56%
Proměněné brejkboly47,5%
Vyhrané gamy na returnu45,7%
Body vyhrané na returnu47,6%

Prakticky stejná čísla má Vondroušová i pokud jde o proměňování brejkbolových možností (47,5%) a i v této statistice patří mezi nejlepší.

Vondroušová má po své jízdě na French Open již za sebou první zápas, v úvodním kole turnaje v Eastbourne zdolala Číňanku Čeng Saj-saj 6:2 a 6:3 a dočkala se tak první výhry v kariéře na trávě v hlavní soutěži WTA Tour.

Foto: Jean-Francois Badias, ČTK/AP

Markéta Vondroušová na letošním French Open.

A právě 43. hráčka světa na vlastní kůži poznala, že výše uvedená čísla české hvězdy rozhodně nejsou náhodná. V prvním setu uspěla při gamech, kdy podávala, jen jednou ze čtyř pokusů, ve druhém pak dvakrát z pěti.

Reklama

Související témata:
  5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 Kuděrmetovová - Krejčíková 5 : 7, 6 : 4, 6 : 4 konec
20240415T20 : 00:00+0200
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová vs. Krejčíková
Kuděrmětovová
Krejčíková