Hlavní obsah

Veselý udržel koncentraci a přešel i přes Cuevase

Londýn

Se snubním prstýnkem uvázaným v tkaničce pravé boty a za pomoci jednadvaceti es prošel tenista Jiří Veselý do třetího kola Wimbledonu. Byl rád, že navázal na nečekanou výhru nad Němcem Alexanderem Zverevem, a Pabla Cuevase z Uruguaye zdolal 4:6, 7:6, 6:4 a 6:4.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Vítězné gesto Jiřího Veselého.

Článek

Loňský osmifinalista Veselý se snažil po vyřazení turnajové šestky Zvereva udržet soustředěný. Proto odpověděl jen na deset procent blahopřejných zpráv, které mu zaplnily mobil. "Omlouvám se, ale je to emočně hodně vyčerpávající. Odepsal jsem jen úplně nejbližším, všem ostatním se ozvu až po turnaji," řekl Veselý.

Do souboje s 45. hráčem světa šel pokorně. Věděl, že není favoritem. "Cuevas je velmi inteligentní hráč, ale taky jsem vycítil, že ode mě po vítězství nad Zverevem lidé čekají, že bych i druhý zápas mohl zvládnout. Na hlavu to byl nápor, ale zvládl jsem ho skvěle," mohl se pochválit Veselý po skoro tříhodinovém utkání.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Český tenista Jiří Veselý bojuje s Uruguaycem Pablem Cuevasem ve 2. kole Wimbledonu.

První set ale ztratil, protože si hned v úvodním gamu zápasu prohrál podání. "On hrál zezačátku neskutečně, výborně podával," pochválil soupeře. Dobře to s českým hráčem nevypadalo ani po ztrátě servisu na úvod druhé sady, ale pak přišel zlom. "Pomohl mi vrátit se do zápasu. Od té chvíle jsem cítil, že se utkání láme. V tie-breaku jsem měl i trochu štěstí, ale to k tomu patří. Druhý set byl klíčový," uvedl Veselý.

S třemi zápasy v kvalifikaci vyhrál už pět utkání po sobě. To se mu naposledy povedlo předloni cestou za titulem na challengeru v Prostějově. "Většinou člověk tolik zápasů vyhraje, když vyhraje turnaj. Kvalifikaci jsem strašně dlouho nehrál, takže těch pět zápasů dlouho nebylo. Musím říct, že po kvalifikaci jsem měl čtyři dny volna, což pomohlo k tomu, abych nabral nové síly. Teď je to nový turnaj," řekl.

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Jiří Veselý v utkání 2. kola Wimbledonu.

První set u kurtu sledovala manželka Denisa s dcerou Sofií, která se narodila v březnu. Veselý se ale snažil hledat pohledem spíše trenéra Michala Navrátila. "To je v ten daný okamžik to nejdůležitější, musím se soustředit na tenis a co případně změnit nebo čeho se držet. Zkrátka na svou práci," řekl pětadvacetiletý tenista.

S manželkou a malou dcerkou se může potěšit až po utkání. "Když mi to vyjde, rád s nimi strávím volný čas, je to relax z tenisového prostředí," řekl Veselý a doplnil: "Je to super, protože malá se začíná usmívat a hodně vnímá. Je to radost, není nic krásnějšího, když vaše dítě začíná dělat pokroky a vy jste u toho."

Foto: Alastair Grant, ČTK/AP

Český tenista Jiří Veselý se natahuje po míčku ve druhém kole Wimbledonu

Při rozhovoru si hrál se snubním prstýnkem na ruce. Při hře ho sundává, ale do tašky ho nedává, aby se mu nezatoulal. "Všechny náramky jsem vždycky poztrácel," řekl. Inspiroval se u jiných tenisových ženáčů. "Mám ho na tkaničce pravé boty. Okoukal jsem to, myslím, od Kevina Andersona nebo Andyho Murrayho."

Stejné to bude i v duelu o osmifinále proti Benoitu Pairemu z Francie. S 32. mužem žebříčku ATP letos na úvod sezony v indickém Puné prohrál. "Je šikovný, umí všechno. Má ale i fáze, kdy to může vystřílet. Připravím se na něj," řekl Veselý.

Reklama

  2 : 2 Andrejevová - Nosková 2 : 2 probíhá Živě
20240426T11 : 00:00+0200
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová vs. Nosková
Andrejevová
Nosková
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  Bejlek - Kalinská dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Cristianová - Krejčíková dnes 14 : 00
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  Vondroušová - Rogersová dnes 16 : 30
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová