Hlavní obsah

Jak se zrodil český talent, který vyhrává grandslamy? Na lyžích mu byla zima

Praha

Vyhrál mistrovství republiky své věkové kategorie, patřil do reprezentace a zdálo se, že z Jonáše Forejtka bude v duchu rodinné tradice elitní sjezdař. Jenže zhruba ve třinácti letech učinil zásadní rozhodnutí. Přednost dostal tenis a litovat určitě nemusí. Však si domů letos přivezl už dvě grandslamové trofeje za vítězství v juniorské čtyřhře. O své cestě od lyžování k tenisu vypráví v následujícím videu.

Wimbledonský vítěz Jonáš Forejtek začínal jako lyžař, nakonec ale u něj vyhrál tenis.Video: Sport.cz

 
Článek

V lednu v Melbourne slavil s Daliborem Svrčinou, v sobotu triumfoval ve Wimbledonu po boku Jiřího Lehečky. „Super pocit. Když jsme se s Jirkou domlouvali, řekli jsme si, že zkusíme vyhrát, a je super, že se to povedlo,“ liboval si osmnáctiletý talent.

Odměnou jim byla účast i na plese šampionů po boku například Novaka Djokoviče. „Pro mě je ale největší inspirací Federer. Líbí se mi i tím, jak v juniorech se často vztekal a teď je hrozně klidný a silný v hlavě,“ říká.

Bude to náročné, musíme být trpěliví, říkají o přestupu z juniorské do mužské kategorie wimbledonští vítězovéVideo: Sport.cz

Pravda, pro začínající tenisty není úplně motivující pohled na finále velkých turnajů, kde si neochvějně drží pozice nezdolné trio Djokovič, Federer, Nadal. „Je neskutečné, jak se tam drží dlouho. Já čekal, že už skončí někdy před čtyřmi lety,“ usmívá se Forejtek.

Dobře ví, že k tomu, aby se s podobnými tenisovými giganty mohl měřit, vede ještě dlouhá cesta. Zatím jemu i Lehečkovi svazový šéf Ivo Kaderka slíbil volnou kartu do challengeru příští týden na Štvanici a věštil brzký start v daviscupovém týmu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 

Wimbledon doubles champs🥳🌱🌱❤️ Hopefully will be back soon here💪👊 #2nd

Příspěvek sdílený Jonáš Forejtek (@jonas.forejtek),Čec 14, 2019 v 10:24 PDT

„Už jsem pár turnajů mezi dospělými hrál, ale musím být trpělivý a hodně trénovat. Mojí předností by mohl být pohyb po kurtu a forhend, určitě musím zesílit a zlepšit servis. A samozřejmě hodně rozhoduje hlava,“ uvědomuje si Forejtek, jenž se na dálku může trumfovat se svým bratrem Filipem, který byl pátý na juniorském mistrovství světa ve sjezdu a závodil i vloni na olympiádě v Pchjongčchangu.

„My lyžovali odmala celá rodina. Ale mě vždycky o něco víc bavil tenis. Ve třinácti jsem se zranil a pak nemohl být na kurtu, tak jsem lyžování nechal. Navíc na horách byla hrozná zima a muselo se brzo vstávat, v tom je tenis lepší,“ usmívá se Forejtek, jehož tatínek je na lyžařském svazu předsedou úseku alpských disciplín.

Reklama

Související témata:
  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 30
20240424T17 : 30:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová
  Macháč - Ruusuvuori zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori
  Hanfmann - Menšík zítra 11 : 00
20240425T11 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík