Hlavní obsah

Poplach! Nemám rakety na finále. Kyrgiosův šlendrián se řešil přes tři světadíly

Když už se zdálo, že australský tenisový bohém Nick Kyrgios svůj velký talent definitivně utápí ve skandálech a vzteklých výlevech na kurtu, přišel v jeho podání velký triumf. Během svého tažení za titulem ve Washingtonu dokázal diváky bavit jak typickými legráckami, tak především skvělými výkony. Před nedělním finále s Rusem Daniilem Medveděvem (7:6, 7:6) ale svému týmu i vrcholným manažerům připravil pořádně horké chvilky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Kyrgios vybojoval titul ve WashingtonuVideo: sntv

 
Článek

I mezi tenisovými amatéry či začátečníky nebývá výjimkou, když si hráč přinese na dvorec ve své tašce hned několik raket. Profesionálové si jich pak na utkání připraví třeba více než deset. Jenže svéhlavý Kyrgios měl před finále Citi Open ve Washingtonu na výběr jen jednu jedinou. A to bylo i na jeho pověstný minimalismus, co do vybavení, příliš.

Australan přiletěl do USA s pěti raketami. Jednu věnoval na charitu, dvě rozlámal při emočních erupcích na kurtě a další nebyla ve stavu, aby ji mohl na utkání použít. O pomoc tak požádala otce, aby mu z australské Canberry poslal dalších pět raket, zásilka však zůstala na celnici letiště FedEx's Washington Dulles International Airport, z níž měla být uvolněna až v pondělí, tedy den po finále.

Kyrgios napsal v sobotu ve 21:30 turnajovému manažerovi Marku Einovi, vyložil mu svoji svízelnou situaci a poprosil, zda by s tím nemohl něco udělat. Ein ihned kontaktoval viceprezidentku společnosti FedEx Ginu Adamsovou s žádostí o pomoc, ta však nereagovala ani na telefon, ani na emaily.

„Samozřejmě, když jdete hrát takové finále, chcete mít k dispozici víc než jednu raketu," postěžoval si Kyrgios.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Bouřlivák Nick Kyrgios s cenou pro vítěze turnaje ve Washingtonu.

V neděli v 6:30 ráno však svitla naděje. Einovi se ozvala Adamsová, toho času na cestách v dánské Kodani, se zprávou: „Děláme na tom." Za dvě hodiny pak byla uvolněna zásilka s raketami z celnice a v 9:30 dorazila do areálu turnaje. Další hodinu pak trvalo, než se podařilo rakety vyplést. Kyrgios je tak měl k dispozici už šest a půl hodiny před finálovým duelem.

„Byl jsem šťastný, že jsme to Nickovi zařídili. Naší filosofií je udělat všechno možné, abychom hráčům pomohli předvést ty nejlepší výkony na kurtu," pochvaloval si Ein na stránkách ATP.

„Jsem supervděčný Markovi a FedExu, že jsem dostal výjimku a svoje rakety včas. Vše se děje z nějakého důvodu. Přišly rakety i moje vítězství," tetelil se blahem Kyrgios po triumfu nad světovou desítkou Medveděvem.

Ve finále pobavil fanoušky dalšími extravagantními údery a ve Washingtonu nakonec vyinkasoval 365 390 dolarů, tedy téměř 8,6 milionů korun. V žebříčku se posunul o 25 míst na 27. příčku a na blížícím se US Open bude pravděpodobně mezi nasazenými.

„Dokázal jsem sám sobě i dalším lidem, co mě podporovali, že to pořád ve mě je. Zažil jsem asi nejlepší týden v životě, co se tenisu týče," pochvaloval si 24letý hráč.

Reklama

Související témata: