Hlavní obsah

Zbytečný risk tenisové superstar? Murray se vrací do dvouher, lékaři ho zrazují

Praha

Velká Británie je na nohou. Aspoň ta tenisová. V neděli startuje další megapodnik v americkém Cincinnati, co ale fanoušky zajímá především, je předpokládaný singlový návrat trojnásobného grandslamového šampiona Andyho Murrayho. A to vše lékařům navzdory, ti mu tak brzký návrat na kurty po lednové operaci rozhodně nedoporučují.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Andy Murray by se rád vrátil mezi tenisovou elitu

Článek

Rok 2019 měl za sebou čtrnáct dní, když se Andy Murray po vypadnutí v prvním kole Australian Open kvůli nekonečným problémům s kyčlí dojemně loučil s fanoušky. Britské legendě vyjadřovaly obdiv a přály hodně štěstí do dalších let téměř všechny tenisové hvězdy.

Prakticky přesně po sedmi měsících se bývalá světová jednička na kurty vrací. Přesněji do dvouher. Stát by se tak mělo turnaji v Cincinnati, který startuje už tuto neděli. Nic na tom nemění fakt, že lékaři nejsou z Britova rozhodnutí zrovna nadšeni.

Foto: Nick Wass, ČTK/AP

Andy Murray je v plné přípravě na návrat

"Necítím žádnou bolest, jsem šťastný, jak mé tělo funguje. Je to mnohem lepší, než jsem očekával," jásal před nedávnem dvaatřicetiletý tenista.

Kyčel ve čtyřhrách obstála

Skotský rodák již svou operovanou kyčel vyzkoušel ve čtyřhrách. Na wimbledonské generálce v Londýně celý podnik hned na úvod po boku Feliciana Lópeze senzačně vyhrál.

Pak už to však taková sláva nebyla. V Eastbourne mu dělal parťáka pátý deblista světa Marcelo Melo, pár však skončil hned na úvodních soupeřích. Jen o kolo lepší to bylo po boku Francouze Herberta ve Wimbledonu, do třetího kola se v All England Clubu dostal ve smíšené čtyřhře se Serenou Williamsovou. A naposledy skončil Andy Murray spolu se svým bratrem Jamiem ve druhém kole ve Washingtonu.

Teď by se však současný 325. hráč světa měl představit ve své hlavní singlové disciplíně. "Murray je jeden z největších tenisových dříčů, jakého jsem kdy poznal. Je to skutečný šampion a profesionál. Navíc má okolo sebe skvělý tým lidí, kteří mu s návratem pomáhají. Péče o něj je dokonalá," říká jeden z nejlepších deblistů historie Mike Bryan.

A bylo to právě jeho dvojče Bob, které Murrayho po lednovém oznámení o konci kariéry inspirovalo k návratu. Jednačtyřicetiletý deblista byl do současnoti jediným hráčem, který se na profesionálním okruhu proháněl s kovovou kyčelní náhradou. I když jen ve čtyřhře.

Operace dopadla nad očekávání

Murray tuto operaci podstoupil koncem ledna s cílem vést normální život. Operace však dopadla nad očekávání a dvojnásobný olympijský šampion je odhodlán vrátit se na kurty.

Rodák z Glasgow jde však do extrémů. Podle doporučení lékařů by se měl na dvorcích objevit nejdříve rok či dokonce osmnáct měsíců po operaci, to znamená zhruba na začátku roku 2020.

Foto: Geoff Burke, Reuters

Andy Murray se svým bratrem Jamiem během čtyřhry na turnaji ve Washingtonu

"Andy má obrovskou motivaci znovu se vrátit mezi nejlepší. Dře, aby posílil potřebné svalstvo a byl opět ve formě. Může to dokázat," věří Bob Bryan.

Jak však skutečně Murrayho návrat na kurty dopadne a zda jeho kyčel vydrží nápor singlových zápasů, ukáží následující dny.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 Cristianová - Krejčíková 2 : 6, 6 : 0, 6 : 2 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová vs. Krejčíková
Cristianová
Krejčíková
  6 : 1, 6 : 4 Bejlek - Kalinská 6 : 1, 6 : 4 konec
20240426T14 : 00:00+0200
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek vs. Kalinská
Bejlek
Kalinská
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton