Hlavní obsah

Martincová - Jakupovičová 6:4, 3:6, 6:2Korejec I Tuk-i vyhrál jako první neslyšící tenista duel ATP Tour, Murraymu se nedaří

Korejec I Tuk-i se stal na turnaji ve Winston-Salemu prvním neslyšícím tenistou v historii, jenž vyhrál zápas na ATP Tour. Jednadvacetiletý hráč porazil v prvním kole 7:6, 6:1 Švýcara Henriho Laaksonena, jenž je v žebříčku o téměř sto míst výš.

Foto: Gary Landers, ČTK/AP

Brit Andy Murray při utkání s Francouzem Richardem Gasquetem v Cincinnati.

Článek

Od narození neslyšící I Tuk-i je aktuálně 212. hráčem světa a ve Winston-Salemu si odbyl debut na tour, a hned vítězný. Při zápasech neslyší rozhodčí a musí se spoléhat na vizuální podněty.

"Lidé si ze mě dřív dělali legraci. Říkali, že bych neměl hrát tenis. Bylo to složité, ale rodina i přátelé mi pomohli tím projít. Chtěl jsem všem dokázat, že to zvládnu. A vyslat signál dalším sluchově postiženým, aby se nenechali odradit. Pokud budete makat, zvládnete cokoli," uvedl I Tuk-i v pozápasovém rozhovoru za pomoci dobrovolníka a své přítelkyně. Ve druhém kole se utká s třetím nasazeným Hubertem Hurkaczem z Polska.

Murray neuhrál ani set

V úvodním kole se s turnajem rozloučil trojnásobný grandslamový šampion Andy Murray, jenž prohrál i svůj druhý zápas dvouhry po návratu na ATP Tour. Dvaatřicetiletý Skot, jenž se po lednovém Australian Open podrobil druhé operaci kyčle, vypadl po více než dvouhodinovém boji po porážce 6:7, 5:7 s Američanem Tennysem Sandgrenem.

Minulý týden Murray v Cincinnati podlehl Francouzi Richardu Gasquetovi. Na US Open a případné pětisetové zápasy se bývalá světová jednička ještě necítila, místo newyorského grandslamu nejspíš absolvuje v USA challenger.

Dva postupy v kvalifikaci US Open

Čeští tenisté Zdeněk Kolář a Tereza Martincová slaví vítězství v prvním kole kvalifikace na poslední grandslamový turnaj sezony - US Open. Kolář vyhrál po boji nad Američanem Mmohem po setech 2:6, 6:1, 7:6 (7:1). Tři sety odehrála i Martincová. Ta si poradila se Slovinkou Jakupovičovou po setech 6:4, 3:6, 6:2.

Česká tenistka Renata Voráčová vypadla se svou čínskou parťačkou Tuan Jing-jing už v prvním kole čtyřhry na turnaji v New Yorku, když podlehly 0:2 na sety Američankám Ahnové s Kingovou.

Turnaj žen v New Yorku (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Ferrová (Fr.) - Golubicová (Švýc.) 6:0, 6:1
Buzarnescuová (Rum.) - Siegemundová (Něm.) 3:6, 6:0, 6:4
Linetteová (Pol.) - Kanepiová (Est.) 6:2, 7:5.
Čtyřhra - 1. kolo:
Ahnová, Kingová (USA) - Tuan Jing-jing, Voráčová (Čína/ČR) 7:5, 4:6, 10:8.
Turnaj mužů ve Winston-Salemu (tvrdý povrch, dotace 807 210 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
I Tuk-i (Korea) - Laaksonen (Švýc.) 7:6 (7:4), 6:1
Sandgren (USA) - A. Murray (Brit.) 7:6 (10:8), 7:5
Fratangelo (USA) - Weintraub (Izr.) 6:0, 6:0
Chardy (Fr.) - Sarmiento (USA) 6:1, 7:6 (7:5)
Carballés (Šp.) - Giron (USA) 6:2, 2:6, 6:3
Popyrin (Austr.) - Monteiro (Braz.) 5:7, 6:4, 7:6 (9:7)
Kvalifikace na grandslamový turnaj US Open v New Yorku:
Muži - 1. kolo:
Kolář (ČR) - Mmoh (USA) 2:6, 6:1, 7:6 (7:1).
Ženy - 1. kolo:
Martincová (27-ČR) - Jakupovičová (Slovin.) 6:4, 3:6, 6:2.

Reklama

Související témata: