Hlavní obsah

Vypískaný Djokovič provokoval fanoušky: Nic vám nevyčítám, nevíte, co se děje!

Praha

Byl jednoznačným favoritem letošního ročníku tenisového US Open. A jako obhájce titulu si také počínal. Novak Djokovič v úvodních třech kolech neztratil jediný set, přesto se rozloučil se čtvrtým grandslamovým turnajem roku velmi nepříjemnou epizodou. Osmifinálový mač se Stanem Wawrinkou musel ve třetím setu kvůli problémům s ramenem vzdát, za což byl částí fanoušků vypískán. Světová jednička vše navíc vygradovala zdviženým palcem.

Foto: Eduardo Munoz Alvarez, ČTK/AP

Smutné loučení. Tenista Novak Djokovič neobhájí titul na grandslamovém US Open, v osmifinále vzdal za stavu 4:6, 5:7 a 1:2 ve třetím setu zápas se Švýcarem Wawrinkou.

Článek

Na svém kontě má Novak Djokovič šestnáct grandslamových titulů, poslední přidal po fenomenální finálové bitvě s Rogerem Federerem ve Wimbledonu. Svůj sedmnáctý měl připojit právě ve Flushing Meadows.

A vedl si výborně. Postupně vyřadil Španěla Baenu, Argentince Londera a naposledy domácího Kudlu. Že však není všechno tak hladké, jak vypadá, potvrdil zápas druhého kola proti Londerovi, ve kterém si světová jednička nechala opakovaně ošetřovat levé rameno.

Po hladkém triumfu ve třetím kole nad Denisem Kudlou se však zdálo, že je vše v pořádku. Nebylo. V osmifinále musel za stavu 4:6, 5:7 a 1:2 pro bolesti ramene vzdát zápas Stanu Wawrinkovi. Část fanoušků si pak odchod tenisového šampiona vysvětlila po svém a světovou jedničku nekompromisně vypískala.

Dvaatřicetiletý Srb v odpovědi na jejich reakci reagoval zdviženým palcem, což jen rozdráždilo emoce. "Chápu diváky. Přišli se podívat na celý zápas, ale ten se nekonal. Hodně lidí ale neví, co se děje, takže jim to nevyčítám. Bral jsem léky proti bolesti, kterou mám dva týdny, někdy to fungovalo a jindy ne," hájil se Djokovič.

Jak je zranění světové jedničky vážné, není zatím jasné. "Dělám všechno, co je v mých silách. Nebudu teď asi nějakou dobu hrát, dám ramenu klid a uvidíme, co to přinese. Můj cíl však zůstává stejný. Chci zaútočit na dvacet grandslamových titulů Federera. Čeká mě však ještě hodně dlouhá cesta," uvědomuje si Djokovič.

Bělehradský rodák se do konfliktu s fanouškem dostal i před zápasem druhého kola s domácím Kudlou, kdy si během rozcvičky vyměnil pár slov s jedním z diváků. "Najdu si tě. Můžeš mi věřit, že si tě najdu," reagoval podrážděně směrem k neznámému příznivci.

Reklama

Související témata: