Hlavní obsah

Zapovězená meta Sereny Williamsové. Čtyři pokusy absolutní marnosti. Dočká se někdy?

Píše se rok 2017 a Serena Williamsová poráží ve finále Australian Open svou sestru Venus. Na své konto si připisuje 23. grandslamový titul. To vše, jak se později ukáže, dokázala v době, kdy už byla dva měsíce těhotná. A nikdo nepochyboval o tom, že po svém návratu se legendární Američanka dočká i vytouženého 24. vavřínu, čímž by vyrovnala absolutní rekord Australanky Margaret Courtové.

Foto: Charles Krupa, ČTK/AP

Serena Williamsová na svůj vytoužený 24. granslamový titul stále čeká

Článek

Jen něco málo přes rok potřebovala Serena Williamsová k tomu, aby se po narození holčičky Alexis Olympie znovu vrátila ke svému milovanému sportu. A cíl byl jasný. Zaútočit na 24. grandslamový titul a vyrovnat či ještě lépe překonat rekord Courtové.

Od této doby měla Williamsová sedm pokusů, čtyřikrát se dostala do finále, k vytoužené a zatím zapovězené metě však vždy měla navzdory účasti v závěrečném zápase turnaje relativně daleko.

Ale postupně. French Open 2018 byl teprve třetím turnajem v té době šestatřicetileté legendy. A nebyl to veselý grandslamový comeback. Williamsová kvůli zdravotním problémům nenastoupila k utkání čtvrtého kola proti Marii Šarapovové.

Foto: Seth Wenig, ČTK/AP

Serena Williamsová ve čtvrtfinálové partii na US Open.

Lekce od Kerberové

Velký test přišel hned na následujícím Wimbledonu a Serena zde odehrála parádní show. Cestou do finále ztratila jediný set, boj o svůj osmý titul z All England Clubu však vůbec nezvládla, Němka Angelique Kerberová svou soupeřku vyprovodila dvakrát 6:3.

"Věděla jsem, že proti Sereně musím předvést to nejlepší. Musím ji ale pogratulovat k výbornému návratu, protože ona je skvělý člověk a je pro všechny inspirací. Jsem přesvědčená, že brzy získá další grandslam," říkala tehdy mylné predikci Němka.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová s Angelique Kerberová ve finále Wimbledonu 2018

Ostuda s Ósakaovou

Ideálním místem pro uskutečnění svého snu tak bylo loňské US Open. Hrdá Američanka opět přišla na své jízdě domácím turnajem o pouhou jednu sadu, ve finále však stejně jako v Londýně dostala lekci od nastupující hvězdy Naomi Ósakaové, s kterou prohrála 2:6, 4:6. Vše navíc doprovodila památnou hádkou s rozhodčím a ostudným chováním.

A letos? Na Australian Open dohrála ve čtvrtfinále, když jí proti Karolíně Plíškové nestačilo ani vedení 5:1 v pátém setu. V Paříži, kterou ovládla "jen" třikrát, skončila už ve třetím kole na krajance Sofii Keninové.

Foto: Profimedia.cz

Naomi Ósakaová a Serena Williamsová po finále US Open v roce 2018

Lekce od Halepové

Třetí finálový pokus tak přišel opět ve Wimbledonu. Tentokrát Serena přepustila svým soupeřkám během šesti duelů dva sety, finále však mělo opět jednoznačný průběh. Třiadvacetinásobná grandslamová šampionka schytala od Simony Halepové nakládačku 2:6, 2:6 a na svůj cíl mohla opět zapomenout. "Hrála jako šílená a já se cítila jako štvaná zvěř," vystihla Williamsová jednoznačný průběh.

Foto: Profimedia.cz

Serena Williamsová a Simona Halepová po finálovém utkání Wimbledonu 2019

A letošní US Open? Dvousetová porážka s nastupující superstar Biancou Andreescuovou (3:6, 5:7) je v živé paměti. "Tohle jsem nebyla já. Mohla jsem hrát mnohem lepší tenis, mohla jsem prostě udělat víc," smutnila po dalším nezdaru brzy osmatřicetiletá hvězda.

Podtrženo, sečteno. Serena Williamsová odehrála po svém návratu na kurty čtyři grandslamová finále s bilancí 0:4 a poměrem setů 0:8. Všechny zápasy navíc byly relativně v plné režii soupeřek.

Hvězdná Američanka ještě během US Open potěšila fanoušky oznámením, že bude v kariéře pokračovat i v roce 2019. Dočká se svého vytouženého grandslamového titulu?

Grandslamové výsledky Williamsové po návratu
ROKTURNAJFÁZESOUPEŘKAVÝSLEDEK
2019US OpenfináleAndreescuová3:6, 5:7
2019WimbledonfináleHalepová2:6, 2:6
2019French Open3. koloKeninová2:6, 5:7
2019Australian OpenčtvrtfináleKa. Plíšková4:6, 6:4, 5:7
2018US OpenfináleÓsakaová2:6, 4:6
2018WimbledonfináleKerberová3:6, 3:6
2018French Open3. koloŠarapovováskreč.
Dočká se Serena Williamsová svého 24. grandslamového titulu?
Ano.
27,7 %
Ne.
72,3 %
Celkem hlasovalo 1072 čtenářů.

Reklama