Hlavní obsah

Kvitová - Stephensová 6:3, 6:3Dominance i výprask! Kvitová vládla a je ve čtvrtfinále, Plíšková schytala nářez

Praha
Aktualizováno

Zápasy jako den a noc odehrály ve třetím kole turnaje ve Wu-chanu Karolína Plíšková a Petra Kvitová. Zatímco česká jednička schytala nářez od ukrajinské naděje Dajany Jastremské 1:6, 4:6, její krajanka si v podobném duchu poradila s Američankou Sloane Stephensovou 6:3, 6:3. Kvitová navíc bude mít možnost svou parťačku z Fed Cupu pomstít, v boji o semifinále vyzve právě devatenáctiletou Ukrajinku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih utkání Kvitová - Stephensová na turnaji ve Wu-chanu.Video: sntv

 
Článek

První set jako ze špatného snu. Přesně tak vstoupila do osmifinálového duelu proti ukrajinské hvězdičce Dajaně Jastremské Karolína Plíšková. Devatenáctiletá Ukrajinka působila v prvním setu mnohem agresivnějším dojmem a sázka na riziko se jí vyplácela.

Brzy se ujala vedení 3:0, až poté získala světová dvojka první game. To však Jastremskou nezastavilo, dál jasně diktovala tempo hry a sadu vyhrála za pouhých 22 minut 6:1.

Plíšková se trápila jak na servisu, tak returnu, na rodačku z Oděsy ztrácela především ve výměnách od základní čáry. Česká jednička měla v prvním setu jen 58 procentní úspěšnost získaných bodů po prvním podání, po druhém dokonce jen 25 procent. Ukrajinka se v obou ukazatelích dostala přes osmdesátiprocentní hranici.

I druhý set v režii Ukrajinky

I do druhé sady vstoupila lépe Jastremská. Za stavu 1:1 vzala potřetí v zápase své soupeřce podání a šla do vedení 3:1. Plíšková se postupem času zlepšovala na servisu a za stavu 4:3 měla vůbec první možnost brejkbolu v zápase.

Jastremská však nebezpečí zažehnala, servis si udržela a utkání dovedla do vítězného konce. Za jednu hodinu a 6 minut zvítězila jasně 6:1, 6:4.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková předvedla parádní výkon

Zlomí Kvitová nepříznivou bilanci?

Kvitová vstoupila do utkání velmi dobře. Od úvodních míčů se snažila o aktivní tenis od základní čáry a dařilo se jí svou soupeřku zatlačit do defenzívy. Za stavu 1:1 poprvé vzala Stephensové servis, a když vzápětí potvrdila svůj, dostala se do vedení 3:1.

Rodačka z Fulneku se mohla v úvodu zápasu spolehnout na výborný pohyb a kvalitní servis, po úvodních šesti hrách měla stoprocentní úspěšnost získaných míčů po prvním podání.

Stephensová postupně vyrovnala hru, s Kvitovou byla schopná držet v delších výměnách krok. K brejkbolu se však neprobojovala, naopak sama přišla v deváté hře podruhé o servis a sadu ztratila za 35 minut 3:6.

Foto: Kevin Hagen, ČTK/AP

Petra Kvitová mohla být s svým výkonem spokojená

Stephensová byla bez šance

Vítězka US Open z roku 2017 hledala na svou soupeřku marně zbraň i ve druhém setu. Agresivně hrající Kvitová prolomila podání Stephensové ve čtvrté hře a šla do nadějného vedení 4:1.

Česká hvězda se mohla pochlubit zajímavou statistikou, když v zápase měla větší úspěšnost vítězných míčů po druhém podání (81%) než po prvním (53%).

Výměny se odehrávaly prakticky výhradně od základní čáry a v nich měla navíc světová sedmička. Kvitová si již výborně rozehraný zápas nenechala ujít, sadu vyhrála stejně jako první 6:3 a poprvé v kariéře si připsala skalp Stephensové.

"Výborně jsem podávala, snažila jsem se chodit hodně do kurtu a nehrát dlouhé výměny. To se mi dařilo, se svým výkonem jsem spokojená," říkala při pozápasovém rozhovoru vítězka.

V boji o semifinále bude mít možnost pomstít vyřazení Karolíny Plíškové, její soupeřkou bude právě přemožitelka lounské rodačky Dajana Jastremská.

Halepová odstoupila, Bartyová jde dál

Už ve třetím kole turnaje ve Wu-chanu se rozloučila wimbledonská vítězka Simona Halepová, která za stavu 4:5 v prvním setu vzdala utkání Kazašce Rybakinové. "Ucítila jsem při bekhendu prudkou bolest. Myslím, že je to spíš svalové, ale ještě to nevím jistě," uvedla na tiskové konferenci Rumunka, jež měla v závěru minulého roku vyhřezlou ploténku. "Myslím, že teď je to něco jiného, ale je to ve stejné oblasti," dodala Halepová.

Do osmifinále naopak postoupila po výhře nad Kuzněcovovou Svitolinová. Ve druhém kole překvapivě dohrály i deblové světové jedničky a vítězky z All England Clubu Strýcová se Sie Šu-wej.

Nezaváhala naopak úřadující světová jednička Ashleigh Bartyová, která si poradila ve dvou setech s Američanou Sofií Keninovou 6:3, 7:5.

Kristýna Plíšková jde dál, Martincová končí

Kristýna Plíšková postoupila na turnaji v Taškentu po výhře 7:5, 3:6, 6:4 nad Polkou Katarzynou Kawaovou do čtvrtfinále. Naopak Tereza Martincová na své první čtvrtfinále na WTA Tour po dvou letech nedosáhla a ve druhém kole podlehla 4:6, 4:6 Ukrajince Katarině Zavacké.

Sedmadvacetiletá Plíšková v Taškentu získala před třemi lety svůj dosud jediný titul a letos v Uzbekistánu plní roli páté nasazené hráčky. Proti Kawaové se jí povedl obrat v prvním setu, kdy prohrávala 2:5, ale pěti gamy za sebou sadu získala. O rok mladší Polka nicméně následně srovnala a rozhodoval třetí set. V jeho desátém gamu se Plíšková dostala ke třem mečbolům a při druhém Kawaová dvojchybou zápas ukončila.

Ve svém prvním čtvrtfinále od červencového turnaje v Bukurešti se 80. hráčka světa Plíšková utká s nasazenou jedničkou Viktórií Kužmovou ze Slovenska.

Martincová v Taškentu postoupila do hlavní soutěže z kvalifikace a v pondělí v prvním kole bojovala téměř tři hodiny o postup s Rumunkou Irinou-Camelií Beguovou. Dnes si 135. hráčka žebříčku trenérce při výměně stran stěžovala na to, že nemá sílu, a prohrála za 80 minut.

Turnaj ve Wu-chanu v Číně (tvrdý povrch, dotace 2,828.000 dolarů):
Dvouhra - 3. kolo:
Svitolinová (3-Ukr.) - Kuzněcovová (Rus.) 6:4, 6:2
Rybakinová (Kaz.) - Halepová (4-Rum.) 5:4 skreč
Bartyová (1-Austr.) - Keninová (15-USA) 6:3, 7:5
Sabalenková (9-Běl.) - Bertensová (6-Niz.) 6:1, 7:6 (11:9)
Riskeová (USA) - Wang Čchiang (8-Čína) 6:2, 6:1
Martičová (Chorv.) - Kuděrmětovová (Rus.) 6:3, 6:1
Jastremská (Ukr.) - Karolína Plíšková (2-ČR) 6:1, 6:4
Kvitová (5-ČR) - Stephensová (10-USA) 6:3, 6:3
Čtyřhra - 2. kolo:
Melicharová, Peschkeová (7-USA/ČR) - Kalašnikovová, Kingová (Gruz./USA) 7:5, 6:1
N. Kičenoková, Spearsová (Ukr./USA) - Sie Šu-wej, Strýcová (1-Tchaj-wan/ČR) 6:4, 2:6, 13:11
Čchan Jüng-žan, Čchan Chao-čching (6-Tchaj-wan) - Blinkovová, Voráčová (Rus./ČR) 6:3, 6:2
Turnaj žen v Taškentu (tvrdý povrch, dotace 250.000 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Zavacká (Ukr.) - Martincová (ČR) 6:4, 6:4
Kristýna Plíšková (5-ČR) - Kawaová (Pol.) 7:5, 3:6, 6:4
Kužmová (1-SR) - Minnenová (Belg.) 5:7, 6:3, 7:6 (9:7)
Koviničová (Č. Hora) - Gasparjanová (2-Rus.) 7:5, 6:4
Van Uytvancková (3-Belg.) - Niculescuová (Rum.) 6:2, 6:1
Kalinská (Rus.) - Mariaová (6-Něm.) 3:6, 7:5, 6:2
Parmentierová (Fr.) - Babosová (7-Maď.) 2:6, 6:4, 6:3
Cirsteaová (8-Rum.) - Bonaventureová (Belg.) 3:6, 6:3, 7:5
Turnaj mužů v Čcheng-tu v Číně (tvrdý povrch, dotace 1 213 295 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Bublik (Kaz.) - Fritz (6-USA) 4:6, 7:5, 7:5
Shapovalov (8-Kan.) - Berankis (Lit.) 6:4, 6:3
Sousa (Portug.) - Čong Hjon (Korea) 1:6, 6:3, 6:4
Thompson (Austr.) - Pospisil (Kan.) 6:3, 3:6, 7:5
Čtyřhra - 1. kolo:
Dodig, Polášek (1-Chorv./SR) - Jebavý, Zelenay (1-ČR/SR) 6:4, 6:4
Turnaj mužů v Ču-chaji v Číně (tvrdý povrch, dotace 1 milion dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Kwon Sun-u (Korea) - Pouille (5-Fr.) 7:6 (7:4), 6:2
Seppi (It.) - Kyrgios (4-Austr.) 7:6 (7:5), 6:
2. kolo:
Monfils (3-Fr.) - Norrie (Brit.) 5:7, 6:3, 6:4
Ramos (8-Šp.) - Kecmanovič (Srb.) 7:6 (7:2), 6:3

Reklama

Související témata: