Hlavní obsah

Kvitová - Bencicová 6:3, 6:3Česká hvězda dominovala, v Pekingu je ve čtvrtfinále! Strýcová vypadla a přijde o místo jedničky

Aktualizováno

V jasnou záležitost proměnila osmifinálový souboj turnaje v Pekingu Petra Kvitová, která porazila světovou desítku Belindu Bencicovou dvakrát 6:3 a zajistila si postup mezi posledních osm. K jistotě účasti na Turnaji mistryň ji dělí jediná výhra. Česká tenistka změří ve čtvrtfinále síly se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou. Daří se i sestrám Plíškovým, které ve čtyřhře postoupily již do semifinále. Ve 2. kole čtyřhry skončila Barbora Strýcová a přijde tak o místo deblové tenisové jedničky. V čele ji vystřídá Francouzka Mladenovicová.

Foto: Sport.cz

Petra Kvitová bojuje v Pekingu o čtvrtfinále

Článek

Petra Kvitová vstoupila do utkání hodně rozpačitě, když v prvních třech míčcích při svém podání zaznamenala dvě dvojchyby. Další problémy následovaly hned v následujícím servírovacím gamu, kdy si Bencicová vypracovala první brejbol. Česká tenistka však oba momenty především díky šesti esům v úvodních tří gamech na servisu zvládla, sama v páté hře první sady prolomila své soupeřce podání a šla do vedení 3:2.

Dvojnásobná wimbledonská šampionka byla v úvodní sadě aktivnější tenistkou, Bencicová se jen těžko dostávala do tempa a kupila řadu nevynucených chyb. Za stavu 3:5 přišla podruhé o servis a sadu za 42 minut ztratila 3:6.

„Měla jsi šance, brejkboly. Máš na ni. Musíš být více aktivnější, agresivnější, radil před začátkem druhé sady Bencicové ve slovenštině její otec a trenér v jedné osobě Ivan Bencic.

Kvitová vládla i ve druhém setu

A vyplatilo se. Bencicová hned v úvodním gamu druhé sady poprvé vzala své soupeřce servis a šla do vedení 1:0. Kvitovou však mizerný vstup nerozhodil, i nadále držela svou soupeřku při delších výměnách od tlakem a když Švýcarka spáchala ve čtvrté hře hned tři dvojchyby, bylo vyrovnáno na 2:2.

Svou převahu česká tenistka potvrdila v osmé hře, kdy podruhé v druhé sadě vzala nervózní Bencicové servis, ujala se vedení 5:3 a utkání vzápětí dovedla do vítězného konce. Zápas vyhrála za hodinu a 25 minut dvakrát 6:3 a v boji o semifinále vyzve Ashleigh Bartyovou, která porazila domácí Čeng Saj-Saj 6:3, 6:7 a 6:2.

S Bartyovou se Kvitová utká pošesté, bilanci vzájemných zápasů vede 4:1. Letos se s třiadvacetiletou šampionkou Roland Garros utkala už třikrát a dvakrát vyhrála. Poslední duel v Miami pro sebe ale ve třech setech získala Bartyová.

"Bude fajn si s ní zahrát, hraje jinak. Už se letos utkáme snad počtvrté. Je ve skvělé formě, co k tomu říct víc? Je to světová jednička. Bude to fajn a těším se na to, až s ní budu na kurtu," řekla Kvitová.

Na střetnutí s českou soupeřkou se těší také Bartyová. "Petra je jednou z hráček, s kterými si ráda poměřuju síly. Navíc je to jeden z nejlepších lidí na WTA Tour. Je vždycky fajn s ní být na hřišti, snad v pátek předvedeme dobrý zápas," řekla Australanka.

Kvitovou zároveň dělí jediná výhra od sedmé účasti na Turnaji mistryň, kterou již mají jistou Bartyová, Karolína Plíšková, Bianca Andreescuová a Simona Halepová.

Sestry Plíškovy září

V Pekingu se daří ve čtyřhře sestrám Plíškovým, které se probily již do semifinále turnaje. V zatím posledním duelu se poradily se čtvrtým párem světa kanadsko-čínskou dvojicí Dabrowská, Sü I-fan 7:5, 6:3.

Česká dvojčata zatím na turnaji neztratila ani set, po vítězství v prvním kole nad ukrajinsko-americkým duem Kičenoková, Krawczyková porazila ve druhém další excelentní dvojici a vítězky letošního Australian Open Stosurová, Čang také bez ztráty sady 6:1, 7:5.

V boji o finále se sestry Plíškovy utkají s vítězkami utkání mezi Ostapenkovou s Jastremskou a Melicharovou s Peschkeovou.

Ve druhém kole čtyřhry skončila v čínské metropoli Barbora Strýcová a přijde tak o místo deblové světové jedničky. Se Sie Šu-wej podlehly Dajaně Jastremské s Jelenou Ostapenkovou 4:6, 4:6 a v pondělním vydání žebříčku českou tenistku po dvanácti týdnech v čele vystřídá Francouzka Kristina Mladenovicová.

Turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 2 046 340 dolarů):
Dvouhra - 1. kolo:
Goffin (3-Belg.) - Carreňo (Šp.) 1:6, 7:6 (10:8), 6:0
Harris (JAR) - De Minaur (8-Austr.) 6:3, 6:7 (6:8), 7:6 (10:8)
Millman (Austr.) - Mannarino (Fr.) 4:6, 6:3, 6:4.
2. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Soeda (Jap.) 6:3, 7:5
Učijama (Jap.) - Albot (Mold.) 6:7 (2:7), 6:3, 6:4
Pouille (3-Fr.) - Nišioka (Jap.) 6:1, 6:2
Opelka (USA) - Simon (Fr.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
Turnaj v Pekingu:
Muži (dotace 3 666 275 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Thiem (1-Rak.) - Čang Č'-čen (Čína) 6:3, 6:3
Chačanov (4-Rus.) - Chardy (Fr.) 7:6 (7:0), 7:6 (7:5)
A. Murray - Norrie (oba Brit.) 7:6 (8:6), 6:7 (4:7), 6:1
Fognini (6-It.) - Rubljov (Rus.) 6:3, 6:4
Ženy (dotace 8 285 274 dolarů):
Dvouhra - 2. kolo:
Andreescuová (5-Kan.) - Mertensová (Belg.) 6:3, 7:6 (7:5)
3. kolo:
Kvitová (7-ČR) - Bencicová (9-Švýc.) 6:3, 6:3
Bartyová (1-Austr.) - Čeng Saj-saj (Čína) 6:3, 6:7 (5:7), 6:2
Svitolinová (3-Ukr.) - Keninová (15-USA) 6:3, 6:7 (8:10), 6:3
Bertensová (8-Niz.) - Hercogová (Slovin.) 7:6 (8:6), 2:6, 6:3.
Ženy:
Čtyřhra - 2. kolo:
Peschkeová, Melicharová (8-ČR/USA) - Görgesová, Sevastovová (Něm./Lot.) 6:3, 7:6 (8:6).
Čtvrtfinále:
Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata: