Hlavní obsah

Sestry Plíškovy si o titul v Pekingu nezahrají, světová jednička ano

Peking
Aktualizováno

Sestry Karolína a Kristýna Plíškovy si o deblový titul na elitním turnaji v Pekingu nezahrají. V semifinále ukončila vítěznou sérii sedmadvacetiletých dvojčat lotyšsko-ukrajinská dvojice Jelena Ostapenková, Dajana Jastremská. V singlovém finále se v neděli utkají světová jednička Australanka Ashleigh Bartyová a Japonka Naomi Ósakaová.

Foto: Sport.cz

Karolína Plíšková (vlevo) se sestrou Kristýnou (archivní foto).

Článek

Sestry Plíškovy sice semifinále dobře začaly, ale vedení 6:4 neudržely, druhý set stejným poměrem ztratily a supertie-break vyhrály 10:6 Ostapenková s Jastremskou. Ty v předchozích kolech vyřadily i další Češky Barboru Strýcovou či Květu Peschkeovou.

Světová dvojka v žebříčku dvouhry Karolína Plíšková s Kristýnou na okruhu WTA zatím získaly společně tři tituly: v roce 2014 v rakouském Bad Gasteinu a Hongkongu a o rok dříve v Linci.

Bartyová, jež s Karolínou Plíškovou soupeří o tenisový trůn, odvrátila Bertensové mečbol a zvítězila 6:3, 3:6 a 7:6. "Užívám si tyhle chvíle, kdy jsem zády přitlačená ke zdi," řekla Bartyová k dramatické bitvě s Bertensovou.

Australanka zvládla i pátý vzájemný duel a zahraje si letos popáté o trofej. Šampionka Roland Garros, kde ve finále přehrála Markétu Vondroušovou, i z turnajů v Miami a Birminghamu vyzve v neděli Ósakaovou. Ta vyřadila dánskou obhájkyni titulu Caroline Wozniackou 6:4, 6:2.

Thiem je počtvrté na Turnaji mistrů

Počtvrté za sebou se Rakušan Dominic Thiem kvalifikoval na Turnaj mistrů. Jistotu startu mezi nejlepší osmičkou hráčů sezony získal pátý tenista světového žebříčku po dnešním postupu do finále v Pekingu.

Na seznamu hvězd pro Turnaj mistrů, jenž začne v londýnské O2 Areně 10. listopadu, doplnil Novaka Djokoviče, Rafaela Nadala, Rogera Federera a ruského debutanta Daniila Medveděva.

Thiem letos získal tři tituly: v březnu v Indian Wells vyhrál poprvé Masters a triumfoval také na antuce v Barceloně i doma v Kitzbühelu. Na Roland Garros zopakoval finále, v němž ale znovu nestačil na rekordmana Nadala.

Šest týdnů před Turnajem mistrů aktuálně zabírají zbývající tři volná místa Stefanos Tsitsipas, Roberto Bautista a obhájce titulu Alexander Zverev.

Djokovič si v Tokiu zahraje o 76. titul

Světová jednička Novak Djokovič postoupil při své premiéře v Tokiu do finále. Srbský tenista neztratil set ani s Davidem Goffinem, belgického vítěze turnaje z roku 2017 porazil 6:3, 6:4 a v neděli může získat již 76. titul. Jeho soupeřem bude australský outsider John Millman.

Djokovič je zatím v tokijském Ariake Colosseu suverénní. Čtvrtfinále proti Lucasi Pouillemu v pátek zvládl za pouhých 50 minut, dnes ho Goffin prověřil více. Každý z obou setů trval tři čtvrtě hodiny, Djokovičovi stačil vždy brejk v úvodu.

Rodák z Bělehradu všechny čtyři brejkboly odvrátil a v Tokiu si zahraje letos popáté ve finále. Tituly zatím posbíral na Australian Open, ve Wimbledonu i na antukovém Masters v Madridu.

Millman je ve finále na okruhu ATP podruhé, a pokud by v neděli senzačně vyhrál, dočkal by se v 30 letech první trofeje. Duel s Djokovičem si zajistil po výhře nad Američanem Reillym Opelkou 6:3, 7:6.

Djokovič hraje v Tokiu po měsíční pauze a útočí na rekord. Naposledy vzdal US Open v osmifinále kvůli problémům s ramenem. Pokud se udrží do konce sezony v čele žebříčku, zakončí rok jako jednička pošesté a vyrovná rekord Peta Samprase. Legendární Američan kraloval nepřetržitě v letech 1993 až 1998.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu (tvrdý povrch):
Ženy (dotace 8 285 274 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Bartyová (1-Austr.) - Bertensová (8-Niz.) 6:3, 3:6, 7:6 (9:7)
Ósakaová (4-Jap.) - Wozniacká (16-Dán.) 6:4, 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Ostapenková, Jastremská (Lot./Ukr.) - Karolína Plíšková, Kristýna Plíšková (ČR) 4:6, 6:4, 10:6
Muži (dotace 3 666 275 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Thiem (1-Rak.) - Chačanov (4-Rus.) 2:6, 7:6 (7:5), 7:5
Tsitsipas (3-Řec.) - A. Zverev (2-Něm.) 7:6 (8:6), 6:4
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 2 046 340 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Goffin (3-Belg.) 6:3, 6:4
Millman (Austr.) - Opelka (USA) 6:3, 7:6 (7:4)

Reklama

Související témata: