Hlavní obsah

Bartyová - Kvitová 6:4, 6:2Konec! Kvitová na světovou jedničku nestačila, s Turnajem mistryň se loučí bez výhry

Šen-čen/Praha
Aktualizováno

Tři zápasy, tři porážky. Kdepak, na letošní ročník Turnaje mistryň v čínském Šen-čenu nebude Petra Kvitová vzpomínat ráda. Ve svém posledním vystoupení v základní Červené skupině prohrála se světovou jedničkou Ashleigh Bartyovou 4:6, 2:6 a se soutěží se loučí. Účast v semifinále přitom vedla s jistotou přes výhru nad Australankou ve dvou setech. Už před Kvitovou svoji šanci promarnily ve čtyřhře Barbora Krejčíková s Kateřinou Siniakovou. S australsko-čínským párem Samantha Stosurová, Čang Šuaj prohrály 3:6, 6:7 poté, co ve druhé sadě nevyužily sedm setbolů! Do semifinále tak postupují vítězky, česká dvojice končí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Petra Kvitová prohrála na Turnaji mistryň i třetí zápasVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Z prvního místa jde naopak dál druhá nasazená česko-tchajwanská dvojice Barbora Strýcová se Sie Šu-wej. Ani wimbledonské šampionky se dnes sice nevyhnuly zaváhání a  uzavřely základní skupinu prohrou 6:2, 4:6, 9:11 s kanadsko-čínským párem Gabriela Dabrowská, Sü I-fan, v jejich prospěch ale rozhodl vyhraný vzájemný zápas nad Stosurovou a Čang Šuaj.

Světová šestka Kvitová na rozdíl od vyrovnaných zápasů s Naomi Ósakaovou a Bencicovou dnes neuhrála ani set. V první sadě neproměnila ani jeden ze čtyř brejkbolů a sama naopak podání v pátém gamu ztratila. Druhá sada byla ještě jednoznačnější. Devětadvacetiletá Češka kupila chyby a rychle prohrávala 0:4. Pak sice zkorigovala stav, ale na returnu žádnou šanci nedostala a podlehla vítězce Roland Garros potřetí za sebou. Vítězka Turnaje mistryň z roku 2011 z Istanbulu tak končí letos v tabulce základní skupiny poslední.

Foto: Aly Song, Reuters

Světová tenisová jednička Ashleigh Bartyová byla nad síly české hráčky.

Kvitová tak zopakovala neslavný výsledek z loňského vyvrcholení sezony v Singapuru, kde rovněž ve skupině třikrát prohrála. V součtu s finálovou porážkou v roce 2015 v Singapuru ztratila na Masters sedmý zápas v řadě.

Ze závěrečného duelu Červené skupiny mezi Bencicovou a náhradnicí Kiki Bertensovou z Nizozemska postoupila spolu s Bartyovou do semifinále Švýcarka. Bertensová jí za stavu 5:7 a 0:1 zápas vzdala. Z českých hráček tak má šanci na semifinále dvouhry jen Karolína Plíšková, která se v pátek utká o postup s Rumunkou Simonou Halepovou.

Také Bertensová skrečovala zápas

Další úspěch v závěru sezony zaznamenala Bencicová, která si účast na Turnaji mistryň zajistila na poslední chvíli při vítězném turnaji v Moskvě. V přímém duelu o postup s Bertensovou sice v prvním setu prohrávala 3:5, ale pak vyhrála pět her za sebou. Získala díky tomu první set a vedla 1:0 ve druhé sadě.

Na Bertensovou, která minulý týden hrála finále "malého Turnaje mistryň" v Ču-chaji a v Červené skupině po prvním zápase nahradila zraněnou Ósakaovou, totiž dolehly zdravotní problémy. Trenérce si v koncovce úvodní sady postěžovala na bolest při bekhendu a protahovala záda a rameno.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Kiki Bertensová končila Turnaj mistryň v slzách, zápas proti Belindě Bencicové musela kvůli zdravotním problémům skrečovat.

Po první hře druhé sady si nechala zavolat fyzioterapeutku, která jí změřila tlak a puls. Po konzultaci pak zápas ukončila. Po Ósakaové a Kanaďance Biance Andreescuové je tak třetí tenistkou, pro kterou letošní Turnaj mistryň skončil předčasně.

Foto: Aly Song, Reuters

Druhou postupující z Červené skupiny je Švýcarka Belinda Bencicová.

Sedm promarněných setbolů!

Zatímco v singlové Červené skupině byla situace velmi zamotaná, ve Fialové skupině deblistek byly karty rozdány jasně. O semifinále si to v přímém souboji rozdaly Češky Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková proti australsko-čínskému páru Samantha Stosurová, Čang Šuaj. V úvodní sadě prohrála Siniaková dvakrát svůj servis, Krejčíková  výhodu podání rovněž neudržela, ale ve druhém dějství se český pár rozjel.

Vybojoval si náskok 5:1 a vytvořil si dohromady sedm (!!!) setbolů, ale ani jeden neproměnil. Soupeřky dovedly set do tie breaku a proměnily hned druhý mečbol. Loni české tenistky vyhrály grandslamy Roland Garros i Wimbledon, byly světovými jedničkami a při společné premiéře na závěrečné akci sezony došly v Singapuru až do finále. Letos tak oslnivý rok neprožily a končí ve skupině třetí.

Foto: Sport.cz

Kateřina Siniaková (vlevo) a Barbora Krejčíková do semifinále Turnaje mistryň nepostoupily.

Postup už měly naopak jistý Barbora Strýcová a Sie Šu-wej, v závěrečném utkání základní skupiny však utrpěly prohru s kanadsko-čínskou dvojicí Gabriela Dabrowská a Sü I-fan 6:2, 4:6 a 9:11. Přesto druhý nasazený česko-tchajwanský pár prošel do semifinále z prvního místa.

Andreescuová pokračovat nebude

Zraněné koleno ze zápasu s Karolínou Plíškovou nedovolí Biance Andreescuové dohrát Turnaj mistryň. Kanadskou tenistku, která ve středu v Šen-čenu vzdala Plíškové po prohraném prvním setu, nahradila Sofia Keninová z USA.

Foto: Aly Song, Reuters

Smutná Kanaďanka Bianca Andreescuová musela zápas s Karolínou Plíškovovu vzdát

Devatenáctiletá Andreescuová si pochroumala levé koleno ve třetím gamu. Se zabandážovanou nohou i sebezapřením nakonec set dohrála. Výsledky vyšetření ji však utvrdily v tom, že na kurt už se v Šen-čenu nedostane, a sezonu ukončila skrečí.

"Dneska jsem byla na rezonanci a bohužel výsledky ukázaly, že musím z turnaje odstoupit," oznámila kometa sezony a vítězka letošního US Open, jež se ve světovém žebříčku vyhoupla na čtvrté místo. "Bylo úžasné hrát tady v Šen-čenu na závěr této neuvěřitelné sezony. Mrzí mě, že končím takhle, ale snad si na této akci ještě někdy zahraju," dodala Andreescuová.

Foto: Aly Song, Reuters

Kanaďanka Bianca Andreescuová (vlevo) se objímá s Karolínou Plíškovou poté, co české tenistce vzdala utkání na Turnaji mistryň.

Keninová ji nahradí v pátečním posledním kole Fialové skupiny proti ukrajinské obhájkyni trofeje Elině Svitolinové, jež má po dvou výhrách účast v semifinále už jistou. Plíšková bude hrát o druhé postupové místo proti Rumunce Simoně Halepové.

Andreescuová byla nucena ze zdravotních důvodů odstoupit z Turnaje mistryň už jako druhá tenistka. Předtím se tak v Červené skupině rozhodla Naomi Ósakaová z Japonska kvůli zraněnému ramenu.

Djokovič vybojoval odvetu s Tsitsipasem

Srb Novak Djokovič zvládl na turnaji Masters v Paříži osmifinálový duel s Britem Kylem Edmundem a po tvrdě vybojovaném prvním setu zvítězil 7:6, 6:1. Prvního hráče světového žebříčku ve čtvrtfinále čeká Řek Stefanos Tsitsipas, který ho na předchozím turnaji Masters v Šanghaji ve stejné fázi vyřadil.

Šestnáctinásobný grandslamový šampion Djokovič stále bojuje o to, aby pošesté v kariéře ukončil sezonu v čele žebříčku. Proti Edmundovi využil v úvodní sadě až sedmý setbol, ve druhé už ale žádné drama nepřipustil a oslavil 50. výhru v sezoně. Tuto hranici pokořil už podvanácté.

K pozici světové jedničky na konci sezony má ale blíž Rafael Nadal, jenž dnes porazil pošesté za sebou Švýcara Stana Wawrinku a po výhře 6:4, 6:4 je posedmé v pařížském čtvrtfinále. Žebříčkově nejlepším hráčem roku se třiatřicetiletý Španěl stane, pokud vyhraje ještě další tři zápasy - ty by mu zároveň zajistily první titul z haly Bercy v kariéře a rekordní 36. triumf na turnajích Masters.

Ze hry je po osmifinále pátý nasazený Dominic Thiem. Rakouský tenista, jenž minulý týden slavil titul na domácím turnaji ve Vídni, podlehl Grigoru Dimitrovovi 3:6, 2:6. Bulharský semifinalista letošního US Open si zahraje čtvrtfinále Masters poprvé od loňského turnaje v Torontu.

Turnaj mistryň v Šen-čenu (tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů):
Dvouhra - Červená skupina:
Bartyová (1-Austr.) - Kvitová (6-ČR) 6:4, 6:2
Bencicová (7-Švýc.) - Bertensová (Niz.) 7:5, 1:0 skreč.
Čtyřhra - Fialová skupina:
Krejčíková, Siniaková (6-ČR) - Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) 3:6, 6:7 (7:9)
Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Dabrowská, Sü I-fan (4-Kan./Čína) 6:2, 4:6, 9:11
Tabulka:
1.Bartyová3215:32
2.Bencicová3215:32
3.Bertensová2112:31
4.Kvitová3032:60
Pozn.: Japonka Naomi Ósakaová kvůli zranění po prvním utkání odstoupila, nahradila ji Bertensová.
Tabulka:
1.Strýcová, Sie Šu-wej3215:42
2.Stosurová, Čang Šuaj3215:32
3.Krejčíková, Siniaková3123:41
4.Dabrowská, Sü I-fan3123:51
Tenisový turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 5 791 280 eur):
Dvouhra - 3. kolo:
Djokovič (1-Srb.) - Edmund (Brit.) 7:6 (9:7), 6:1
Dimitrov (Bulh.) - Thiem (5-Rak.) 6:3, 6:2
Tsitsipas (7-Řec.) - De Minaur (Austr.) 6:3, 6:4
Garín (Chile) - Chardy (Fr.) 6:7 (4:7), 6:4, 7:6 (8:6)
Shapovalov (Kan.) - A. Zverev (6-Něm.) 6:2, 5:7, 6:2
Tsonga (Fr.) - Struff (Něm.) 2:6, 6:4, 7:6 (8:6)
Nadal (2-Šp.) - Wawrinka (16-Švýc.) 6:4, 6:4
Monfils (13-Fr.) - Albot (Mold.) 4:6, 6:4, 6:1

Reklama

Související témata: