Hlavní obsah

Výborně! Strýcová si zahraje na Turnaji mistryň o titul. Plíšková na finále nedosáhla

panČTK
Aktualizováno

Karolína Plíšková skončila na Turnaji mistryň i potřetí v semifinále. Česká jednička v Šen-čenu nestačila na Ashleigh Bartyovou z Austrálie a světové jedničce podlehla 6:4, 2:6 a 3:6. Finále si naopak zahraje Barbora Strýcová spolu s parťačkou Sie Šu-wej, když porazily pár Grönefeldová, Schuursová jednoznačně 6:1, 6:2. Jejich soupeřkami bude Maďarsko-francoouzský pár Babosová, Mladenovicová.

Foto: Sport.cz

Barbora Strýcová spolu s parťačkou Sie Šu-wej

Článek
Fotogalerie

Bartyová se v nedělním finále střetne s o trofej Billie Jean Kingové s obhájkyní titulu Elinou Svitolinovou. Ukrajinka v turnaji ještě neprohrála zápas a v prvním semifinále jí vzdala Belinda Bencicová za stavu 5:7, 6:3 a 4:1.

Plíškové se nedařilo v utkání s Bartyovou při brejkbolech a využila jen jeden z dvanácti, které měla. Na osmý pokus uspěla v páté hře první sady, kdy šla po forhendu Bartyové do sítě do vedení 3:2. V prvním setu dobře podávala, odvrátila oba soupeřčiny brejkboly a úvodní dějství díky lepší hře získala.

Foto: Andy Wong, ČTK/AP

Karolína Plíšková v semifinálovém souboji s Ashleigh Bartyovou

Zlomový byl třetí game druhé sady. Plíšková vedla při servisu Bartyové 40:0, ale nevyužila ani čtvrtý brejkbol, při kterém Bartyová vytáhla lob na lajnu. Vzápětí Češka po dvojchybě přišla poprvé v utkání o podání a karta se otočila.

Australanka dál trápila vysokou Plíškovou nepříjemnými čopy, k tomu začala méně chybovat a začala diktovat hru. Česká hráčka měla problém ukončovat výměny, Bartyová vrátila i smeč, a Plíšková ještě jednou přišla na závěr druhého setu o servis.

Foto: Aly Song, Reuters

Ashleigh Bartyová v souboji s Karolínou Plíškovou o postup do finále Turnaje mistryň

Plíšková si od třetí hry druhého setu už nevypracovala žádný brejkbol a ve třetím setu přišla o servis na 2:4. Dvojchybou při tom nabídla Australance výhodu, kterou soupeřka proměnila úspěšným křížným úderem. Za stavu 3:5 Plíšková odvrátila dva mečboly, první vítězným returnem, ale při třetím trefila síť.

O účast ve finále Masters Plíšková neúspěšně bojovala v minulých dvou letech v Singapuru. Předloni skončila na raketě pozdější šampionky Caroline Wozniacké z Dánska a loni prohrála s Američankou Sloane Stephensovou.

Poslední českou vítězkou Masters je Petra Kvitová, která vyhrála v roce 2011. Dvouhru na Turnaji mistryň ovládly také Jana Novotná v roce 1997 a rekordně osmkrát Martina Navrátilová, ale ta už jako americká občanka.

 Strýcová je ve finále Masters a ukončí rok jako deblová jednička

Barbora Strýcová postoupila na Turnaji mistryň premiérově do finále čtyřhry a poprvé ukončí sezonu na pozici světové deblové jedničky. Druhé nasazené Strýcová a Sie Šu-wej z Tchaj-wanu zdolaly v semifinále v čínském Šen-čenu Němku Annu-Lenu Grönefeldovou s Nizozemkou Demi Schuursovou jasně 6:1 a 6:2.

V nedělním finále se letošní wimbledonské vítězky Strýcová a Sie Šu-wej utkají s obhájkyněmi titulu Maďarkou Tímeou Babosovou a Francouzkou Kristinou Mladenovicovou.

Český tenis má ve finále čtyřhry na Masters zastoupení počtvrté za sebou. Loni hrály o titul Barbora Krejčíková a Kateřina Siniaková, předloni se z trofeje Martiny Navrátilové radovala Andrea Sestini Hlaváčková s Babosovou. V roce 2016 si o titul zahrála Lucie Šafářová s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou.

Strýcová a Sie Šu-wej měly utkání od první výměny pod kontrolou. Dobře returnovaly, Strýcová vládla na síti a její spoluhráčka ničila soupeřky přesnými prohozy. První set ukončila třiatřicetiletá Strýcová, pro kterou může být Turnaj mistryň posledním turnajem kariéry, nekompromisní smečí. Ve druhé sadě nepřipustily obrat a Sie Šu-wej odstartovala po 55 minutách hry jejich radost vítězným lobem.

Stejně jako Karolínu Plíškovou ve dvouhře i Strýcovou v hledišti hlasitě povzbuzovali čeští fanoušci. "Jsou neuvěřitelní. Měla jsem dojem, že hrajeme Fed Cup. Moc nám pomohli. Díky moc!" řekla Strýcová v rozhovoru na kurtu.

Postupem do finále má Strýcová jistotu, že už se před ni žádná tenistka v žebříčku čtyřhry nedostane. Podruhé za sebou tak bude na konci roku v čele deblu české jméno. Loni to dokázaly společně Krejčíková a Siniaková. Před nimi vládly deblu legendární Navrátilová, Helena Suková či Jana Novotná.

Maďarsko-francouzský pár Babosová, Mladenovicová v prvním semifinále zdolal Australanku Samanthu Stosurovou a domácí Čang Šuaj 1:6, 6:4 a 10:8. Babosová může vyhrát čtyřhru na Turnaji mistryň potřetí za sebou, což naposledy dokázala Lindsay Davenportová. Američanka v letech 1996-98 uspěla s třemi různými spoluhráčkami, v roce 1997 vyhrála s Novotnou.

Svitolinová znovu ve finále

Švýcarka Bencicová, která na závěrečné akci roku pro osmičku nejlepších tenistek debutovala, si vyžádala pauzu na ošetření už v závěru prvního setu a po ní úvodní sadu dovedla při podání soupeřky k vítězství. Ve druhé ale hned v úvodu přišla o servis a rozjetou Svitolinovou už nezastavila.

Pětadvacetiletá Svitolinová prodloužila vítěznou sérii na Turnaji mistryň na deset zápasů. Obhájit titul může jako první tenistka po Sereně Williamsové, která vrcholu sezony kralovala dokonce třikrát za sebou v letech 2012 až 2014.

 Djokovič je v Paříži po roce opět ve finále

První tenista světového žebříčku Novak Djokovič si v Paříži po roce opět zahraje o titul. Čtyřnásobný vítěz turnaje si v dnešním semifinále poradil 7:6 a 6:4 s Bulharem Grigorem Dimitrovem a jeho soupeřem bude Denis Shapovalov z Kanady. Světová dvojka Rafael Nadal ze Španělska ke druhému semifinále nenastoupil kvůli zranění.

Djokovič potvrdil, že proti Dimitrovovi se mu daří. Vyhrál nad ním posedmé za sebou a celkově si vylepšil bilanci na 8:1. Dvaatřicetiletý Srb, který před rokem ve finále prohrál s Rusem Karenem Chačanovem, si zahraje o pátý titul z Paříže. Naposledy v hale v Bercy triumfoval před čtyřmi lety.

Nadal pro zranění odstoupil

Nadal, který dosud na turnaji neztratil ani set, promarnil šanci získat v Paříži první titul a zahrát si tam první finále od roku 2007. Bez ohledu na odstoupení se majitel 19 grandslamových titulů stane v pondělí světovou jedničkou.

Dvacetiletý Shapovalov si zahraje druhé finále v kariéře. Poprvé si o titul zahrál v říjnu ve Stockholmu a hned slavil vítězství.

Tenisový Turnaj mistryň v Šen-čenu v Číně (tvrdý povrch, dotace 14 milionů dolarů):
Dvouhra - semifinále
Bartyová - Plíšková 4:6, 6:2, 6:3
Svitolinová (8-Ukr.) - Bencicová (7-Švýc.) 5:7, 6:3, 4:1 skreč.
Čtyřhra - semifinále:
Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.) - Stosurová, Čang Šuaj (7-Austr./Čína) 1:6, 6:4, 10:8.
Šu-wej, Strýcová - Grönefeldová, Schuursová 6:1, 6:2
Program: Neděle 3. listopadu
9:30 finále čtyřhry Strýcová, Sie Šu-wej (2-ČR/Tchaj-wan) - Babosová, Mladenovicová (3-Maď./Fr.)
12:30 finále dvouhry Bartyová (1-Austr.) - Svitolinová (8-Ukr.).
Turnaj mužů v Paříži (tvrdý povrch, dotace 5 791 280 eur):
Dvouhra - semifinále:
Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (Bulh.) 7:6 (7:5), 6:4
Shapovalov (Kan.) - Nadal (2-Šp.) bez boje.

Reklama

Související témata: