Hlavní obsah

Mezi elitu vletěly jako uragán. Která hráčka je skokankou roku a jak si vedly české hvězdy?

Letošní sezona tenistkám pomalu končí, některé jsou již na dovolené, jiné ještě na challengerech usilují o body do žebříčku WTA. Nastává tak čas nejrůznějších ohlédnutí za uplynulým ročníkem. V něm oslnila teprve patnáctiletá Coco Gauffová, kterou můžeme označit za skokanku roku. Vidět byly i Češky, hned tři se dostaly mezi elitu. Jaký posun zaznamenala Karolína Muchová, Marie Bouzková a Markéta Vondroušová?

Foto: Sport.cz

Karolína Muchová může být s letošní sezonou spokojená

Článek

Mezi nejlepší stovku vlétla jako uragán. Sezonu začínala jako 685. hráčka světa a nyní jí patří 69. místo. Teprve patnáctiletá Coco Gauffová je právem považována za nejtalentovanější tenistku současnosti. Ve Wimbledonu se mladičká Američanka prokousala kvalifikací a zastavila jí až v osmifinále pozdější vítězka turnaje Simona Halepová. O další šok se pak postarala na turnaji v Linci, když ho jako šťastná poražená celý ovládla.

Foto: Sport.cz

Coco Gauffová je považována za nejtalentovanější tenistku současnosti.

Famózní sezonu a s ní i pořádný skok žebříčkem zažila další talentovaná teenagerka Bianca Andreescuová. Té na konci loňské sezony patřilo 152. místo. Avšak po finálové účasti na turnaji v Aucklandu na začátku letošního roku vylétla už na 107. příčku. A jako raketa letěla vzhůru dál. Senzačně vyhrála prestižní turnaj v Indian Wells, Torontu a titul si přivezla i z US Open. Devatenáctiletá Kanaďanka tak letošní sezonu zakončí jako pátá hráčka světa.

K největším skokankám v žebříčku patří i Češky. Hned tři letos zaznamenaly obrovský posun. Ten největší Karolína Muchová. Třiadvacetiletá tenistka figurovala na začátku roku na 141. místě. Po finále na turnaji v Praze, čtvrtfinále ve Wimbledonu a vítězství v Soulu se nyní může těšit z 21. příčky.

Úžasně měla letošní sezonu rozjetou i její kolegyně Markéta Vondroušová. Talentovanou hráčku však v rozletu zabrzdilo zraněné zápěstí, se kterým se začala léčit po Wimbledonu. Od té doby se na kurtech neobjevila, i přesto však stihla vlétnout mezi nejlepší. Na turnajích v Budapešti, Istanbulu a na French Open si zahrála finále a ze 67. místa ze začátku roku se dvacetiletá tenistka posunula na šestnáctou pozici.

Foto: Sport.cz

Markéta Vondroušová si zahrála fimále grandslamu.

Další velký posun zaznamenala také Marie Bouzková. Ta začínala sezonu jako 120. Během roku se jí dařilo nejen na turnajích ITF, ale dokázala se také prosadit na turnajích WTA. Třeba na turnaji v Torontu vyřadila grandslamové vítězky Sloane Stephensovou, Jelenu Ostapenkovou, Simonu Halepovou a její cestu zastavila až v semifinále Serena Williamsová. Jednadvacetileté tenistce nyní patří 57. místo.

O senzace se během roku také postarala Amanda Anisimovová. Americká tenistka vyhrála turnaj v Bogotě a oslnila na French Open, kde se dostala až do semifinále. Stabilní výkony zajistily osmnáctileté hráčce také posun mezi ty největší hvězdy. Sezonu začínala jako 87. a nyní jí patří čtyřiadvacátá příčka.

Reklama