Hlavní obsah

To bude derby! Čeští tenisté pojedou v Davis Cupu na Slovensko

Aktualizováno

Čeští tenisté se premiérově v Davisově poháru utkají se Slovenskem. Ke kvalifikačnímu utkání o postup na finálový turnaj v Madridu 2020 pojede tým kapitána Jaroslava Navrátila na půdu soupeře. Hrát se bude 6. a 7. března.

Foto: Sport.cz

Zleva Dalibor Svrčina, Jiří Lehečka, Jonáš Forejtek, Tomáš Macháč, Jaroslav Navrátil, Jiří Veselý

Článek

"Je to los, který brát musíme, ale nehrajeme doma. Bude to první prestižní česko-slovenské derby. Nemusíme cestovat daleko, prostředí v (bratislavském) Národním tenisovém centru známe, takže se na utkání budeme těšit," řekl Navrátil v nahrávce pro média.

Čeští tenisté, trojnásobní vítězové "salátové mísy", loni v kvalifikaci prohráli doma s Nizozemskem a na podzim zvládli baráž v Bosně a Hercegovině. Ve Fed Cupu už došlo na čtyři vzájemné duely a Češky pokaždé uspěly.

Dá se očekávat, že Navrátil bude znovu spoléhat na Jiřího Veselého a mladíky v čele s letošním vítězem juniorky na US Open Jonášem Forejtkem, který v Bosně a Hercegovině rozhodl za nerozhodného stavu o výhře českého týmu.

Slovensko na Davis Cupu

Slováci si zahráli po rozdělení Československa ve finále Davis Cupu jednou, v roce 2005 nestačili v Bratislavě po boji 2:3 na Chorvatsko. V letošní kvalifikaci Slováci vedli po čtyřhře 2:1 nad Kanadou, ale v závěrečných dvouhrách o postup přišli. A Kanaďané se teď v Madridu dostali překvapivě do finále. V baráži Slováci udolali Švýcary.

Nejvýše postaveným slovenským hráčem je 109. Norbet Gombos, o místo za ním je Andrej Martin. V týmu kapitána Dominika Hrbatého se objevují Martin Kližan, někdejší čtyřiadvacátý hráč světa, Filip Polášek či Filip Horanský.

"Hráče mají vyrovnané, nemají (stejně) jako my hráče ve stovce. Mají i velice kvalitního debla Plášek - Zelenay. Bude záležet na momentální formě. Nejdůležitější bude forma našich hráčů a naladit je, abychom uspěli a postoupili," konstatoval Navrátil.

Z kvalifikace postoupí dvanáct družstev. Jistotu finálového turnaje v příštím roce mají letošní semifinalisté Španělsko, Kanada, Velká Británie a Rusko a na osmnáct týmů je doplní držitelé divokých karet Francouzi a Srbové.

Reklama

Související témata: