Hlavní obsah

Djokovičova manželka vzbudila rozruch. Šířila dezinformace o koronaviru

Bělehrad/Praha

Patří k nejlepším sportovcům světa všech dob, ale občas sám či lidé z jeho bezprostředního okolí prezentují či propagují názory a životní postoje, které jsou pro většinu ostatních minimálně zvláštní. Tentokrát nejde přímo o samotného nejlepšího tenistu planety Novaka Djokoviče, ale o jeho manželku Jelenu.

Foto: Sport.cz

Nejlepší tenista světa Novak Djokovič.

Článek

Ta vzbudila nejen ve sportovním světě údiv, když na svém instagramovém účtu sdílela konspirační video amerického fyzika Thomase Cowana o tom, jak mobilní síť 5G souvisí s koronavirem a má svůj podíl na současné globální pandemické krizi.

Příspěvek na účtu paní Djokovičové zhlédlo téměř sto tisíc lidí. Ve světě vyvolal ostře kritické reakce, které Američana obviňují ze šíření „fake news" (dezinformace).

Zareagoval i samotný Instagram, když zaktivizoval tzv. nezávislé ověřovatele faktů a příspěvek následně překryl obrazovkou s nápisem „Lživá informace".

Djokovičová ani tak příspěvek neodstranila. Ale vydala k němu prohlášení s tím, že post se týká oblasti jejího zájmu. Zároveň jeho sdílením ale nechtěla dát najevo souhlas či nesouhlas s teorií.

„Video jsem sdílela z jediného důvodu - protože obsahuje zmínku o učení Rudolfa Steinera, což má souvislost s oblastí mého zájmu a byznysu. Steinerovy školy (tzv. waldorfské školy) fungují v 76 zemích světa a já už se nějaký čas seznamuji s jejich prací a studijními osnovami... Netvrdím, že je (příspěvek) pravdivý, nebo ne. Ale určitě se ráda učím a informuji," napsala mimo jiné Djokovičová.

A to jen den poté, co pro změnu zaujal média její manžel prohlášením, že jeho návrat na turnaje po znovunastartování tenisové sezony může zkomplikovat případný požadavek na povinné očkování proti koronaviru. Protože sám patří k odpůrcům vakcinace.

Djokovič už dříve překvapil veřejnost třeba svými dietami či spoluprací s kontroverzním mentálním guruem Pepe Ímazem, během níž Srbova kariéra značně uvadala.

Reklama

  6 : 1, 6 : 3 Vondroušová - Rogersová 6 : 1, 6 : 3 konec
20240426T16 : 30:00+0200
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová vs. Rogersová
Vondroušová
Rogersová
  Lehečka - Medjedovič dnes 11 : 00
20240427T11 : 00:00+0200
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka vs. Medjedovič
Lehečka
Medjedovič
  Dimitrov - Menšík dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov vs. Menšík
Dimitrov
Menšík
  Macháč - Shelton dnes 15 : 30
20240427T15 : 30:00+0200
Macháč vs. Shelton
Macháč vs. Shelton
Macháč
Shelton