Hlavní obsah

Tenistka Vaidišová odmaturovala za sedm

PRAHA

Ve středu si Nicole Vaidišová prožila velkou radost i úlevu. Česká tenisová jednička úspěšně složila maturitu na střední ekonomické škole v Praze. A horší známku než dvojku si od zkušební komise nevyslechla. Tři dvojky a jednička z angličtiny, to je konečná bilance nejlepší české hráčky na střední škole.

Článek

„Třikrát chvalitebně a jednou výborně, takže jsem spokojená,“ spadl Vaidišové kámen ze srdce. „Co jsem v Praze, tak jsem se učila. Minulý týden jsem do toho ještě trénovala, ale od pátku už jen učení,“ popisovala přípravy.

Poslední noci před zkouškou toho moc nenaspala. Tak jako drtivou většinu jejích vrstevníků ji před klíčovým dnem svírala nervozita. „Bála jsem se strašně. Tři dny jen polospánek. A v noci na středu jsem nespala vůbec. Je to veliká nejistota, jestli člověk zná odpověď nebo ne.“ Datum 24. září ji děsilo z kalendáře.

Před komisí si věděla rady

Na potítku i před komisí si ale věděla rady. „Nicole předvedla, že má vysoké IQ i velkou pracovitost,“ potěšilo ředitele ekonomické školy se sportovním zaměřením Františka Fremutha.

V úvodu zkoušky si ale Vaidišová prožila i krušné chvilky. „Hned při první otázce z ekonomiky, což byl mezinárodní obchod, jsem byla tak nervózní, že jsem ani nemohla mluvit. Pak ze mě ale ta tíha spadla,“ popisovala 19letá maturantka, která před zkušební komisi přišla v tmavých šatech a na vysokých podpatcích. Z účetnictví si vytáhla otázku „účetní jednotka“, v češtině se zase rozpovídala na téma starověká literatura. „Mám to období ráda, přečetla jsem i nějaké knížky.“ A angličtina? „Tam to bylo docela ironický. Otázka totiž zněla: média a sport,“ smála se 22. hráčka žebříčku WTA, která se s novináři zrovna moc ráda nevybavuje.

Bude slavit s rodinou

Drtivá většina její třídy maturovala už v květnu, žádný večírek na rozloučenou se spolužáky se už nekonal. „Teď jsme maturovali jen tři, takže to oslavím jen s rodinou,“ tvrdila Vaidišová, která do školy přišla v doprovodu dědečka a hned po maturitě plánovala, jak o svém výsledku zpraví své nejbližší. „Ráno jsem dostala spoustu esemesek, hodně lidí mi drželo palce.“

Maturitním úspěchem se však Vaidišová moc dlouho opájet nebude. „O víkendu zase mizím na turnaje,“ povzdechla si. „Lidský kapitál, to je zdraví, vzdělání a dovednosti. O tenisových dovednostech Nicole nepochybuji. Teď po maturitě se uvolní a bude hrát zase špičkový tenis,“ je přesvědčen Fremuth. „Na školu budu mít hezký vzpomínky. Kantoři i ředitel mi vyšli náramně vstříc,“ pochvalovala si Vaidišová.

Reklama