Hlavní obsah

Záhlavová-Strýcová postoupila v Melbourne po nejdelším utkání

MELBOURNE

Po nejdelším utkání historie Australian Open postoupila česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová do druhého kola. Bývalá dvojnásobná vítězka juniorky z Melbourne v úterý přešla přes Rusku Reginu Kulikovovou po výhře 7:6, 6:7 a 6:3, přičemž tenistky na kurtu strávily čtyři hodiny a 19 minut.

Foto: Sebastien Pirlet, Právo

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová - archivní foto

Článek

"Že ten náš zápas byl nejdelší v historii turnaje? No to je tedy dobrý," řekla Záhlavová-Strýcová novinářům.

Kvůli přerušení se zápas natáhl na dva dny. Začal v pondělí, ale v třetím setu byl za stavu 4:3 pro Češku odložen kvůli dešti na úterý. "Snad desetkrát jsme šly z kurtu a na kurt. Když to spočítám s přestávkami i spánkem, tak to trvalo vlastně pětadvacet hodin," doplnila plzeňská rodačka.

Zápas byl nejdelší na Australian Open, jelikož o plných 46 minut překonal dosavadní maximum z roku 1996. Tehdy Američanka Chanda Rubinová udolala Španělku Arantxu Sanchezovou-Vicariovou 16:14 v třetí sadě.

Teď ji čeká Safinová

Vítězka melbournské juniorky z let 2002 a 2003 potřebovala ke stvrzení postupu osm mečbolů, které nevyužila už v pondělí. "Nebyla jsem ani nervózní, ale nějak mi nešvihala ruka, prostě nevím," pokrčila rameny. V jednu chvíli jí dokonce vyhrkly do očí slzy. "Ale nebylo to tím, že jsem neproměnila sedm mečbolů, prostě jsem byla tak unavená, že mi přišlo nemožné odejít a zase se vrátit na kurt."

Před dohrávkou dobře spala, jen se jí ráno potily ruce a na kurtu měla dojem, že se jí neběhá dobře. "Nějak mi nešly nohy, jak jsem potřebovala, ale soupeřka na tom byla hůře. Když zkazila úder, který předtím zahrála dobře, věděla jsem, že se třese," uvedla hráčka. I díky tomu trvala dohrávka jen několik minut, neboť česká tenistka využila brejkbol a výhru stvrdila při vlastním servisu.

V druhém kole však čeká Záhlavovou-Strýcovou mnohem těžší soupeřka, další Ruska Dinara Safinová. "Už se mi ji dříve podařilo porazit, nebojím se jí," prohlásila odhodlaně česká tenistka, která nad bývalou světovou jedničkou vyhrála v roce 2004, o rok později ve Wimbledonu prohrála. "Neberu to, že hraji proti nějaké hvězdě, ale jdu prostě na zápas," dodala Záhlavová-Strýcová.

Reklama

  Bejlek - Blinkovová dnes 17 : 00
20240424T17 : 00:00+0200
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek vs. Blinkovová
Bejlek
Blinkovová