Hlavní obsah

Revoluce v tenisu? Eso od ranaře Raonice může hráče i přeskočit

PRAHA

Z nové tenisové sezóny ještě nejsou odehrány ani dva měsíce a zdá se, že se zažité pořádky z posledních let začínají trochu hroutit. Na dámském okruhu řádí dvacetiletá Petra Kvitová, ve finále Australian Open překvapivě nebyl ani Rafael Nadal ani Roger Federer a fanoušci se nestačí divit, kolik relativně nových tváří se dere žebříčkem vzhůru. Dolgopolov, Berankis, Dimitrov, Raonic... Tato jména znali donedávna jen opravdoví tenisoví nadšenci, teď už se ale hráči z vlny nových talentů perou o turnajové tituly.

Foto: ČTK/AP

Milos Raonic při triumfu v San José v dresu hokejových Sharks.

Článek

Nejvýrazněji na sebe v posledních dnech upozornil ranař Milos Raonic. Rodák z černohorské Podgorice už se blýskl na Australian Open, kde vyřadil Južného a Llodru. V neděli už pak dvacetiletý dlouhán dosáhl na první turnajový titul, když ve finále v San Jose porazil Španěla Verdaska a získal také cenné skalpy Malliseho, Blakea a Monfilse (bez boje).

Raonicův úspěch nijak nesnižuje ani kontorverzní proměněný mečbol ve finále turnaje, při němž returnujícího Verdaska vyrušil hlučný divák natolik, že Španěl vůbec na soupeřův servis nezareagoval. „Myslím, že se právě stáváme svědky zrození nové hvězdy,“ prohlásil po finále bývalý tenista Justin Gimelstob. To ještě netušil, že za tři dny porazí Raonic Verdaska znovu, tentokrát v prvním kole v Memphisu, kde následně porazil i Radka Štěpánka.

Raonic opírá svůj úspěch především o nechytatelný servis, což by se při jeho výšce 196 cm dalo očekávat. Historie pamatuje řadu tenistů s dělovým podáním, ale mladý naturalizovaný Kanaďan se přeci jen trochu vymyká. „Hodně mě překvapilo, že má dlouhé nohy, ale jinak má tělo, jako kdyby mu bylo dvanáct let. Šířku ramen má poloviční než já, přesto podával rychlostí 140 mil za hodinu (225,5 km/h) celou dobu,“ nechápal poražený finalista a devátý hráč světa Verdasco.

Milos Raonic ve finále v San Jose.foto: ČTK/AP

„Nikdo nevidí do budoucnosti, ale myslím si, že může velmi rychle proniknout do první dvacítky. Ale tam už je hodně kluků, co umějí dobře returnovat a určitě mu nedají nic zadarmo,“ doplnil Španěl na adresu aktuálně 59. tenisty světa. Podle Verdaska má Raonic podání podobné jako chorvatský obr Ivo Karlovič, ale na rozdíl od něj prý má i kvalitní údery od základní čáry. Navíc způsob, jakým objev začátku této sezóny podává, způsobuje soupeřům až bizarní problémy.

Verdasco mohl z returnu skoro smečovat

„Raonicův vysoko odskakující kick servis mohl Verdasco skoro smečovat. Možná přinutí statistiky, aby zavedli nový pojem, který by se mohl jmenovat nadhlavový return. Už se nemůžu dočkat, až bude hrát Raonic proti Olivieru Rochusovi (nejmenší muž na okruhu ATP, 165 cm vysoký - pozn. aut.). Myslíte, že může dát někomu eso vertikálně?“ ptal se známý komentátor serveru Tennis.com Peter Bodo ve svém článku.

Zcela jiným typem hráče než Raonic je stejně starý Litevec Richard Berankis, který měří o jedenadvacet centimetrů méně. Odchovanec Bollattieriho akademie je běhavým typem tenisty s razantními údery. Ještě minulý týden byl nejlepším hráčem na žebříčku ATP do jedenadvaceti let. Jenže v San Jose vypadl trochu symbolicky právě s Raonicem, který mu následně pomyslný primát sebral.

Každopádně mezi tenisovými experty se začíná mluvit o tom, že do mužského profesionálního tenisu vtrhl čerstvý vítr, který vedle Raonice a Berankise reprezentauje také Ukrajinec Alexander Dolgopolov, Bulhar Grigor Dimitrov a Australan Bernard Tomic. Podle komentáře americké ESPN by tahle generace talentů mohla vyplnit díru po lehce uvadajících nastupujících hvězdách typu Juana Martina del Potra, Marina Čiliče či Ernestse Gulbise.

Reklama

Související témata: