Hlavní obsah

Berdych smetl Verdaska a v Pekingu je v semifinále, Štěpánek v Toiku vypadl

Tenista Tomáš Berdych na turnaji v Pekingu dál ničí soupeře. V dnešním čtvrtfinále zdolal Španěla Fernanda Verdaska suverénně 6:1 a 6:0 za hodinu a pět minut a posedmé v sezoně postoupil do semifinále. Radek Štěpánek neobhájil na turnaji v Tokiu loňskou účast v semifinále. Ve čtvrtfinálovém duelu dnes nestačil na pátého hráče světa Španěla Davida Ferrera, kterému podlehl 2:6 a 6:7.

Foto: Petar Kujundzic, Reuters

Tenista Tomáš Berdych

Článek

"Hraje se mi teď opravdu dobře. Tvrdý povrch sedí mému stylu, můžu hrát agresivně, dostat soupeře pod tlak a z toho pramení jeho nevynucené chyby," řekl Berdych pro web ATP.

O první letošní finálovou účast bude třetí nasazený Berdych hrát s turnajovou jedničkou Francouzem Jo-Wilfriedem Tsongou a bude to jejich premiérový souboj. Utkat se měli už v únoru v Rotterdamu, jenže Berdycha skolila chřipka a sedmý hráč světa postoupil tehdy do semifinále bez boje.

Desátý hráč světa Berdych, který bojuje o účast na Turnaji mistrů v Londýně, zdolal Verdaska nejdrtivěji z osmi výher, které nad ním ve dvanácti vzájemných zápasech vybojoval. Český tenista sice prohrával v úvodu 0:1, ale pak vyhrál nad 23. mužem žebříčku ATP dvanáct gamů po sobě. Na tvrdém povrchu s ním má po dnešku bilanci už 6:1.

"Londýn je ještě daleko, teď na něj nemyslím. Chci se soustředit na zítřejší semifinálový zápas a netrápím se tím, kolik musím uhrát bodů kvůli Londýnu," dodal Berdych.

V Pekingu podruhé za sebou soupeře vůbec nešetřil. Před Verdaskem nedal šanci Němci Philippu Kohlschreiberovi, kterému povolil jen o hru více.

Štěpánek prohrál čtvrtfinále v Tokiu s Ferrerem

Dvaatřicetiletému Štěpánkovi, jenž před dvěma měsíci vyhrál turnaj ve Washingtonu, se zápas s Ferrerem nepoved podle představ. Už v prvním setu si dvakrát prohrál servis a měl problémy zastavit málo chybujícího španělského soupeře na cestě mezi poslední čtyři.

Tenista Radek Štěpánekfoto: Reuters/Yuriko Nakao

Ve druhé sadě se Štěpánek zlepšil, snažil se prosadit svou pestrou hrou a dostal se do vedení 5:3. O game později za stavu 5:4 ještě podával na vítězství, ale nakonec ztratil za sebou všechny tři hry a v tie-breaku i celý zápas. Utkání trvalo hodinu a 44 minut.

V osmém vzájemném duelu Štěpánek podlehl Ferrerovi podruhé za sebou po finále Davis Cupu 2009 v Barceloně a celkově popáté v kariéře.

Už do svého devátého finále v sezoně postoupil nejvýše nasazený pár Květa Peschkeová, Katarina Srebotniková. O šestý letošní titul si česko-slovinská dvojice zahraje s turnajovými trojkami Giselou Dulkovou z Argentiny a Pennettaovou.

Tenisový turnaj mužů a žen v Pekingu:
Muži (tvrdý povrch, dotace 2,1 miliónu dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (3-ČR) - Verdasco (Šp.) 6:1, 6:0, Ljubičič (Chorv.) - Južnyj (Rus.) 7:6 (7:4), 6:7 (4:7), 6:2, Tsonga (1-Fr.) - Ferrero (Šp.) 6:3, 6:4, Čilič (Chorv.) - Anderson (JAR) 7:6 (7:4), 4:6, 6:1. Semifinálové dvojice: Tsonga - Berdych, Ljubičič - Čilič.
Ženy (dotace 4,5 milionu dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Pennettaová (It.) - Wozniacká (1-Dán.) 3:6, 6:0, 7:6 (7:2), A. Radwaňská (11-Pol.) - Ivanovičová (Srb.) 6:3, 3:2 skreč, Niculescuová (Rum.) - Kirilenková (Rus.) 3:6, 6:3, 6:4.Petkovicová (9-Něm.) - Pavljučenkovová (13-Rus.) 6:3, 7:6 (7:2). Semifinálové dvojice: Pennettaová - A. Radwaňská, Niculescuová - Petkovicová.
Tenisový turnaj mužů v Tokiu (tvrdý povrch, dotace 1,214.500 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ferrer (3-Šp.) - Štěpánek (7-ČR) 6:2, 7:6 (7:3), Nadal (1-Šp.) - Giraldo (Kol.) 7:6 (8:6), 6:3, Fish (4-USA) - Tomic (Austr.) 6:7 (5:7), 6:4, 6:1, A. Murray (2-Brit.) - Nalbandian (Arg.) 6:4, 7:5.
Semifinálové dvojice: Nadal - Fish, Ferrer - Murray.

Reklama

Související témata: