Hlavní obsah

Těžký osud tenistky Wozniacké: Nevyléčitelná nemoc, zoufalství a strach. Teď prožívá chvíle štěstí

Příští měsíc oslaví Caroline Wozniacká 31. narozeniny. Za svůj život toho však už dánská hrdinka stihla opravdu hodně. A zdaleka to nebyly jen samé úspěchy na kurtech. Sympatická teniska si prošla chvílemi, které by jí záviděl málokdo. Teď se však život rodačky z Odense proměnil od základu. Na svět přivedla dcerku Olivii a prožívá nejkrásnější chvíle svého života.

Foto: Twitter @CaroWozniacki

Caroline Wozniacká s David Lee s jejich dcerkou Olivií

Článek

Ve dvaceti se stala světovou jedničkou, ženám vládla z pozice tenisové královny dlouhých 71 týdnů, přesto byla Caroline Wozniacká médii často pranýřována za to, že nikdy nevyhrála grandslamový titul. To se jí povedlo až na sklonku kariéry, když v roce 2018 ovládla Australian Open. O rok později na stejném místě také kariéru ukončila.

Už dávno předtím se však kariéra tenistky s polskými kořeny dostala na rozcestí, když jí byla diagnostikována nevyléčitelná revmatoidní artritida. "Nevím, jak dlouho ještě bude schopná hrát," smutně říkal v roce 2018 její bratr Patrik.

Foto: Sport.cz

Carolina Wozniacká během ošetřování

A na výkonech Dánky to bylo znát. Řadu zápasů musela vzdát, k dalším ani nenastoupila. Onemocnění, které v pokročilejším stádiu může zasáhnout i plíce či srdce, jí způsobilo trvalé poškození chrupavek a kloubů a prakticky jí ukončilo kariéru.

Bolesti a skrečované zápasy

"Vím, čím si Caroline prochází a že má bolesti. Není vůbec snadné hrát zápas proti někomu, kdo má takové problémy," říkala například Američanka Danielle Collinsová po zápasu v Charlestonu v roce 2018, který musela Dánka vzdát.

A jak boj s nemocí popsala samotná Wozniacká? "Posledních pár dní u mě nemoc znovu propukla. Moje ruce a klouby jsou nateklé, všechno mě bolí. Ale nechci se vzdát, nenechám, aby mě nemoc pohltila. Snažím se hodně odpočívat, chodit na procházky, pomáhá mi sauna, masáže, pak se vždy cítím trochu lépe."

Foto: Sport.cz

Caroline Wozniacká si v Praze zahrála s dětmi.

Vážnost situace následně potvrdil i její otec a trenér v jedné osobě Piotr Wozniacki. „Konec s tenisem? Ano, je možné, že současná kariéra Caroliny už je tak nějak navíc, že hraje na vypůjčený čas."

Ten vypršel ve třetím kole Australian Open 2019 v Melbourne, tedy na stejném místě, kde Wozniacká získala rok předtím svůj jediný grandslamový titul.

Kopačky před svatbou

Půvabná Dánka však s řadou problémů bojovala i mimo kurt. V roce 2014 se měla provdat za golfovou hvězdu Roryho McIIroye. Pár už oznámil zasnoubení na sociálních sítích, v poslední možný moment však severoirská hvězda couvla.

"Problém je na mé straně. Poté, co tento víkend vyšla svatební oznámení, jsem si uvědomil, že nejsem připraven na všechno, co manželství obnáší. Caroline přeji hodně štěstí, které si zaslouží, a děkuji jí za nádherný čas prožitý spolu," odpálil zlomenou tenistku McIIroy.

Své štěstí však jedna z nejoblíbenějších hráček na okruhu přeci jen našla. V roce 2017 se seznámila s bývalým americkým šampionem basketbalové NBA Davidem Leem. Šťastný pár teď oznámil světu narození dcery Olivie.

Reklama

Související témata: