Hlavní obsah

Coria - Molčan 7:6, 6:3V Prostějově triumfoval Coria, napodobil bratra. Bouzková i Martincová vypadly

Prostějov
Aktualizováno

Devětadvacetiletý Argentinec Federico Coria se stal vítězem 28. ročníku antukového challengeru Moneta Czech Open v Prostějově, když si ve finále poradil ve dvou setech 7:6 (1), 6:3 se Slovákem Alexem Molčanem. Hráč, jemuž ve světovém žebříčku ATP patří 103. příčka, napodobil svého známějšího bratra Guillerma, který zdejší turnaj vyhrál v roce 2002 a o dva roky později byl světovou trojkou.

Foto: Petr Marek, Právo

Federico Coria (vpravo) a Alex Molčan (vlevo) při závěrečném ceremoniálu v Prostějově.

Článek

Do zápasu, který trval jednu hodinu a 44 minut však lépe vstoupil Slovák, který v prvním setu vedl 4:1 a 5:2. Náskok však prohospodařil. Podobné to bylo i ve druhém dějství, když vedl 3:1, ale pak už nezískal ani game. Coria stejně jako v každém zápase na turnaji minimálně chyboval v dlouhých výměnách, které mu na pomalejší prostějovské antuce vyhovovaly a těžil z nich. Pochvaloval si také, že k triumfu mu pomohl i bratr Guillermo.

„Jak už jsem říkal, na začátku týdne poslal fotku s pohárem, co zde vyhrál. To pro mě byla velká motivace. Z vítězství mám neskutečnou radost a mohu prohlásit, že rodina Coriů miluje Prostějov! Samozřejmě, na oplátku už jsem bratrovi poslal svoji fotku s pohárem," smál se.

Foto: Jaroslav Svoboda, ČTK

Vítěz prostějovského turnaje Federico Coria z Argentiny se raduje se svým týmem.

Přiznal ale, že finále začal nervózně. „Postupně jsem si však proti svému soupeři dokázal vybudovat účinnou taktiku. Myslím, že se mi podařilo dostat ho pod tlak, načež začal dělat více chyb. Možná jsem byl i o něco zkušenější. Už se těším na příští rok, určitě se do Prostějova budu chtít vrátit," zakončil Coria.

Molčan byl po porážce hodně zklamaný. Věděl, že Argentinec byl k poražení. „Chyběla mi větší úderová jistota a hlavně, neměl jsem pustit gamy, které jsem měl dobře rozehrané. Koncentrace však nebyla taková, jakou bych měl mít," litoval Molčan.

Mrzelo ho také, že v klíčových chvílích neměl potřebnou trpělivost. „Chtěl jsem zahrát něco výjimečného. Bylo to ovšem zbytečné, protože má hra fungovala. Riziko pak bylo příliš velké a z toho pramenily chyby, které ho dostaly nahoru a mě zase dolů. Bylo to z mé strany prostě nevyrovnané, jako na houpačce," dodal 180. hráč světa.

Bouzková i Martincová v Birminghamu dohrály

Semifinále tenisového turnaje v Birminghamu dnes bude bez české účasti. Ve čtvrtfinálových duelech, které se v pátek kvůli dešti neodehrály, neuspěly osmá nasazená Marie Bouzková ani Tereza Martincová a k jejich vzájemnému souboji na trávě tak nedojde. Dvaadvacetiletá Bouzková prohrála s Američankou Coco Vandewegheovou 4:6, 4:6, Martincová nedotáhla obrat zápasu s Darjou Kasatkinovou a ruské soupeřce podlehla 4:6, 6:2, 0:6.

Devětadvacetiletá Vandewegheová, která se vrací po sérii zranění, si semifinále na okruhu WTA zahraje po třech letech. Majitelka dvou titulů z travnatého turnaje v Hertogenboschi, kde se také v roce 2018 naposledy dostala mezi čtveřici nejlepších, porazila Bouzkovou i ve druhém vzájemném zápase.

Martincová, která v Birminghamu absolvovala i dvoukolovou kvalifikaci, zvládla po prvním setu, v němž měly obě hráčky potíže na servisu, ve druhé sadě vyrovnat. V rozhodujícím dějství ale nedokázala rozjeté soupeřce vzdorovat a odešla s "kanárem".

Přemožitelky českých tenistek se poté utkaly v semifinále, ve kterém turnajová dvojka Kasatkinová uspěla 6:2, 6:4 a zahraje si o pátý titul v kariéře a první na trávě. Její soupeřkou bude Ons Džabúrová z Tuniska. Vandewegheová, která se vrací po sérii zranění, se v Birminghamu v semifinále objevila poprvé od roku 2018 a turnaje v Hertogenboschi. Na trávě v Nizozemsku získala oba dosavadní tituly.

O trofej ve čtyřhře

Bouzková si v Birminghamu po vyřazení v singlu spravila chuť ve čtyřhře. Spolu s Lucií Hradeckou vyřadily v semifinále ukrajinsko-japonský pár Ljudmyla Kičenoková, Makoto Ninomijaová po setech 7:5, 6:3 a v neděli si zahrají o titul. Společně už si letos zahrály finále v Charlestonu.

Vítězka juniorské dvouhry na Roland Garros Linda Nosková na domácím antukovém turnaji ITF ve Starých Splavech na finále nedosáhla. Šestnáctiletá tenistka v semifinále podlehla o dva roky starší Číňance Čeng Čchin-wen 5:7, 4:6.

Nosková, jež ve světovém žebříčku figuruje v polovině sedmé stovky, nezvládla proti 245. hráčce pořadí WTA koncovky setů. Číňanka se v neděli o titul utká se Srbkou Aleksandrou Kruničovou.

Rubljov a Humbert o premiérový titul na trávě

Rus Andrej Rubljov a Francouz Ugo Humbert se na turnaji v Halle utkají o první titul z trávy. Oba se do finále na tomto povrchu probojovali poprvé v kariéře. Čtvrtý nasazený Rubljov zdolal v semifinále Gruzínce Nikoloze Basilašviliho 6:1, 3:6, 6:3, Humbert vyřadil Kanaďana Félixe Augera-Aliassimeho rovněž ve třech setech 6:4, 3:6, 7:6.

Třiadvacetiletý Rubljov bude v neděli při dvanáctém finálovém startu usilovat o devátý titul v kariéře a druhý letošní. O rok mladší Humbert má ale zatím ve finálových duelech stoprocentní bilanci, oba loňské pokusy proměnil v zisk titulu.

Jediný vzájemný zápas vyhrál loni v hale v Petrohradu sedmý hráč světa Rubljov.

Challenger Moneta Czech Open v Prostějově (antuka, dotace 66 460 eur):
Dvouhra - finále:
Coria (4-Arg.) - Molčan (SR) 7:6 (7:1), 6:3
BERLÍN (tráva, dotace 456 073 eur):
Dvouhra - semifinále:
Bencicová (5-Švýc.) - Cornetová (Fr.) 7:5, 6:4
Samsonovová (Rus.) - Azarenková (7-Běl.) 6:4, 6:2.
BIRMINGHAM (tráva, dotace 235 238 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Vandewegheová (USA) - Bouzková (8-ČR) 6:4, 6:4
Kasatkinová (4-Rus.) - Martincová (ČR) 6:4, 2:6, 6:0
Džabúrová (2-Tun.) - Potapovová (Rus.) 6:4, 6:0
Watsonová (Brit.) - Vekičová (3-Chorv.) 6:4, 6:2.
Semifinále:
Džabúrová (2-Tun.) - Watsonová (Brit.) 6:3, 6:3
Kasatkinová (4-Rus.) - Vandewegheová (USA) 6:2, 6:4.
Čtyřhra - semifinále:
Bouzková, Hradecká (ČR) - Kičenoková, Ninomijaová (Ukr./Jap.) 7:5, 6:3.
HALLE (tráva, dotace 1 455 925 eur):
Dvouhra - semifinále:
Rubljov (4-Rus.) - Basilašvili (Gruz.) 6:1, 3:6, 6:3
Humbert (Fr.) - Auger-Aliassime (Kan.) 6:4, 3:6, 7:6 (7:5).
LONDÝN (tráva, dotace 1 290 135 eur):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Shapovalov (2-Kan.) - Tiafoe (USA) 6:3, 6:4.
Semifinále:
Berrettini (1-It.) - De Minaur (4-Austr.) 6:4, 6:4
Norrie (Brit.) - Shapovalov 7:5, 6:3.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori