Hlavní obsah

Kontaveitová - Kvitová 6:0, 6:4Kvitová zůstala doma bez finále. Estonka nadělila české hvězdě dokonce kanára

Aktualizováno

Petra Kvitová dohrála na tenisovém turnaji WTA v Ostravě v semifinále. Druhá nasazená podlehla 0:6 a 4:6 Anett Kontaveitové. Estonka se v nedělním finále utká s Marií Sakkariovou z Řecka, která přehrála nasazenou jedničku Polku Igu Šwiatekovou 6:4 a 7:5.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová během utkání Ostrava Open, ve kterém nastoupila proti Estonce Kontaveitové.

Článek
Fotogalerie

Dvojnásobná vítězka Wimbledonu Kvitová hrála letos třetí semifinále na okruhu WTA. Do finále se dostala jen v březnu v Dauhá, kde nakonec získala 28. titul v kariéře.

"Musím říct, že už od rána jsem se necítila ve své kůži. Předchozí dva zápasy mi daly zabrat, takže mě bolelo snad celé tělo. Strašně dlouho mi trvalo, než jsem se aspoň trošku rozjela, a s Anett je v takovém stavu hrozně těžké hrát. Snažila jsem se rozjet, ale bylo to hrozně těžké, protože jsem kazila hned v úvodu každé výměny, nemohla jsem se toho dostat," řekla Kvitová novinářům.

Foto: David W Cerny, Reuters

Estonská tenistka Anett Kontaveitová během semifinálového zápasu na turnaji v Ostravě, ve kterém nastoupila proti Petře Kvitové.

Kvitová přilákala do ochozů fanoušky, ale v prvním setu se trápila. Nemohla zaměřit kurt a trefovala auty nebo síť. Působila bez energie, svaly zkusila probudit dřepy v koutu kurtu, ale v úvodní sadě uhrála jen jedenáct míčů a za 25 minut dostala "kanára". "Byla jsem všude o kousek později, i reflexy byly pomalejší. Anett mi moc šancí nedala," řekla Kvitová.

Foto: David W Cerny, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová během semifinále Ostrava Open 2021.

Druhý set po krátké zastávce v šatně začala Kvitová ziskem svého podání a zdálo se, že se do výměn dostává. V páté hře ale přišla čistou hrou o podání. Po jedné z výměn si protřepávala a rozhýbávala prsty levé ruky a v obličeji měla bolestivou grimasu.

Za stavu 3:5 čelila při svém servisu mečbolu, Kontaveitová však netrefila return. Při podání Estonky zkusila vybojovat obrat, po lobu získala svůj první brejkbol v utkání, ale neuspěla a při třetím mečbolu chybovala.

"Ve druhém setu jsem se snažila udržet podání. Na konci zápasu jsem se dostala k jednomu brejkbolu, ale ona dobře zaservírovala. Věřila jsem, že zápas můžu ve druhém setu ještě otočit, ale bylo to těžké a Anett si to vzala," konstatovala jednatřicetiletá Kvitová.

Na J&T Banka Ostrava Open mohla Kvitová útočit na druhý domácí triumf na elitním dámském okruhu. V Česku se z vítězství radovala na WTA Tour před třemi lety na antuce v Praze.

Šestadvacetiletá Sakkariová hrála v Ostravar Aréně semifinále již pošesté v sezoně a poprvé uspěla. "Konečně jsem letos ve finále. Na své hře jsem neviděla žádné větší minusy," řekla České televizi po téměř dvouhodinovém boji se Šwiatekovou.

Ve francouzských Métách budou hrát o titul nejvýše nasazení

Ve finále tenisového turnaje v Metách se utkají oba nejvýše nasazení hráči Polák Hubert Hurkacz a Španěl Pablo Carreňo, kteří mohou získat shodně třetí titul v sezoně.

Hurkacz zdolal v semifinále Němce Petera Gojowczyka 6:4, 7:6 a navázal na den staré vítězství nad bývalou světovou jedničkou Britem Andym Murraym. Čtyřiadvacetiletého Poláka čeká čtvrté finále na ATP Tour v kariéře, v předchozích třech případech vždy uspěl. Letos už triumfoval v Delray Beach a Miami.

O šest let starší Carreňo vyřadil turnajovou trojku Francouze Gaëla Monfilse po setech 7:5, 7:6. Pokud porazí Hurkacze i ve třetím vzájemném utkání v kariéře, zopakuje si letošní triumfy z Marbelly a Hamburku. Na kontě má celkem šest titulů z okruhu ATP.

Finále v Nur-Sultanu patří debutantům

O titul na tenisovém turnaji v Nur-Sultanu si zahrají dva fináloví debutanti. Australan James Duckworth zvítězil v semifinále nad osmým nasazeným Bělorusem Iljou Ivaškou 6:3, 7:6. Jeho poslední soupeřem bude v neděli Korejec Kwon Sun-u, který udolal turnajovou dvojku domácího Alexandra Bublika 3:6, 7:5, 6:3.

Duckworth se dočkal premiérového finále v 29 letech. Australský tenista si v zápase s Ivaškou připsal již deváté vítězství v řadě poté, co minulý týden vyhrál challenger v Istanbulu. S Bělorusem se letos utkal potřetí a podruhé uspěl.

"Byl to těžký zápas. Ilja hraje letos skvěle. V minulých dvou zápasech jsme to vždycky měli na tři sety," řekl Duckworth, 65. hráč světa. Svému soupeři překazil tažení za druhým titulem v kariéře, poprvé Ivaška na ATP Tour triumfoval minulý měsíc ve Winston-Salemu.

Kwon Sun-u, kterému patří v žebříčku 82. místo, uspěl v boji o finále na druhý pokus. V červnu v Eastbourne v semifinále vypadl.

Turnaj žen WTA J&T Banka Ostrava Open 2021 (tvrdý povrch, dotace 565 530 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Sakkariová (4-Řec.) - Šwiateková (1-Pol.) 6:4, 7:5
Kontaveitová (Est.) - Kvitová (2-ČR) 6:0, 6:4
Turnaj mužů v Metách (tvrdý povrch, dotace 481.270 eur):
Dvouhra - semifinále:
Hurkacz (1-Pol.) - Gojowczyk (Něm.) 6:4, 7:6 (7:4)
Carreňo (2-Šp.) - Monfils (3-Fr.) 7:5, 7:6 (10:8)
Turnaj mužů v Nur-Sultanu (tvrdý povrch, 541.800 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kwon Sun-u (Korea) - Bublik (2-Kaz.) 3:6, 7:5, 6:3
Duckworth (Austr.) - Ivaška (8-Běl.) 6:3, 7:6 (7:4).
Tenisový Laver Cup v Bostonu:
Výběr světa - Evropa 1:11 po druhém dnu
Kyrgios - Tsitsipas 3:6, 4:6
Isner - Zverev 6:7 (5:7), 7:6 (8:6), 5:10
Shapovalov - Medveděv 4:6, 0:6
Isner, Kyrgios - Tsitsipas, Rubljov 7:6 (10:8), 3:6, 4:10

Reklama

Související témata: