Hlavní obsah

Lehečka - Horanský 6:3, 6:2Laver Cup vyhráli i počtvrté tenisté Evropy, Lehečka triumfoval na challengeru

Aktualizováno

Tenisový turnaj v Ostravě vyhrála nenasazená Estonka Anett Kontaveitová a během měsíce získala na okruhu WTA druhý titul. Semifinálová přemožitelka Petry Kvitové porazila ve finále dvanáctou hráčku světového žebříčku Marii Sakkariovou z Řecka 6:2, 7:5. Laver Cup vyhráli i počtvrté tenisté Evropy. Duel s výběrem světa v Bostonu rozhodl deblový pár Zverev, Rubljov, po němž favorité vedou už 14:1.

Sestřih utkání čtyřhry mezi páry Isner, Kyrgios a Tsitsipas, Rubljov v rámci 2. dne Laver Cupu.Video: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Pětadvacetiletá Kontaveitová na konci srpna triumfovala v Clevelandu, celkově má na kontě tři vítězné turnaje. Sedm finálových zápasů prohrála. Titul z J&T Banka Ostrava Open jí vynesl prémii 68 570 dolarů (téměř 1,5 milionu korun).

O rok starší Sakkariová hrála v Ostravar Aréně první finále v sezoně, pětkrát předtím v semifinále neuspěla. V sobotu zdolala turnajovou jedničku Igu Šwiatekovou z Polska ve dvou setech, druhý titul k předloňskému úspěchu z Rabatu ale nepřidala.

Světová třicítka Kontaveitová totiž přijela do Ostravy ve výtečné formě. Ve čtyřech předchozích zápasech neztratila set, a to přitom narazila na tři nasazené hráčky včetně Kvitové a olympijské vítězky Belindy Bencicové.

Ani Sakkariová ve finále nevěděla, jak na ni. Estonka se výtečně bránila, a jakmile turnajová čtyřka ve výměně jen trochu polevila, přiletěl na její polovinu dvorce nechytatelný úder. Po dvou brejcích vyhrála Kontaveitová úvodní set hladce 6:2.

Mnohem vyrovnanější druhá sada se pak protáhla na hodinu, ale vítězku měla nakonec stejnou. Sakkariová zkoušela měnit rytmus hry, ale Kontaveitová odolávala a skoro nechybovala. Za stavu 5:4 se ještě při soupeřčině servisu k mečbolu nedostala, ale dvanáctý game pak ve velkém stylu získala čistou hrou a oplatila Sakkariové olympijskou porážku z Tokia.

Evropa ovládla Laver Cup

Laver Cup vyhráli i počtvrté tenisté Evropy. Duel s výběrem světa v Bostonu rozhodl už v devátém utkání deblový pár Němec Alexander Zverev, Rus Andrej Rubljov, po němž favorité vedou 14:1. Německo-ruská dvojice zdolala 6:2, 6:7 a 10:3 Američana Reillyho Opelku s Kanaďanem Denisem Shapovalovem.

Foto: Elise Amendola, ČTK/AP

Rus Daniil Medvedev, který se představuje ve výběru Evropy v tenisovém Laver Cupu během zápasu s Kanaďanem Shapovalovem.

Evropané dominovali i bez hvězdné trojice Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer, kteří jsou zranění nebo se omluvili kvůli únavě. Kompletní evropská šestice v Bostonu nicméně figuruje v první desítce světového žebříčku a už po pátku mířila k obhajobě trofeje.

V sobotu evropští tenisté vyhráli všechny čtyři duely a dnes hned první mečbol proměnil olympijský vítěz Zverev s Rubljovem.

"Myslel jsem si, že jsem jedním z nejhorších deblistů, že umím hrát jen forhendy. Ale zdá se, že i čtyřhru můžu hrát dobře," radoval se Rubljov. "Bylo to celé úžasné. Bylo mi ctí a potěšením být s těmito kluky a s Björnem (Borgem) a Thomasem (Enqvistem) v zádech," zmínil kapitána i jeho asistenta.

Premiérový titul má z Kazachstánu korejský tenista

Korejský tenista Kwon Sun-u vyhrál turnaj v Nur-Sultanu a získal první titul na okruhu ATP. Ve finále porazil Australana Jamese Duckwortha 7:6, 6:3.

Oba tenisté hráli o titul poprvé, do finále se dostali jako nenasazení. Duckworth se dočkal premiérového finále v 29 letech a coby 65. hráč světového žebříčku byl favoritem, v tie-breaku úvodní sady ale promrhal vedení 6:3.

Třiadvacetiletý Kwon Sun-u všechny tři setboly odvrátil a uhrál i dva následující míče. Na počátku druhého setu sice přišel o podání, soupeři pak ale sebral servis dvakrát. Navázal na krajana I Hjong-tcheka, který před 18 lety triumfoval v Sydney.

Hurkacz má čtvrtý titul

Polský tenista Hubert Hurkacz porazil ve finále turnaje v Metách Španěla Pabla Carreňa 7:6, 6:2 a získal čtvrtý titul kariéře a třetí v sezoně. V duelu dvou nejvýše nasazených hráčů potvrdil papírové předpoklady a soupeři za 82 minut oplatil porážku z prvního vzájemného duelu v Cincinnati.

Čtyřiadvacetiletý Hurkacz neztratil v Metách za celý týden ani set. Ve finále v úvodní sadě dotáhl ztrátu pro prohraném podání a tie-break získal jednoznačně 7:2. Zápas pak rozhodl dvěma brejky v závěru, od stavu 3:3 už soupeře k ničemu nepustil.

Třináctý hráč světového žebříčku titulem ve Francii navázal na lednový úspěch v Delray Beach a dosud nejcennější březnový triumf na Masters v Miami. Premiérový titul získal v roce 2019 ve Winston-Salemu.

Svou bilanci v Metách může Hurkacz ještě vylepšit. Ve finále čtyřhry nastoupí s krajanem Janem Zieliňským proti monacko-francouzské dvojici Hugo Nys, Arthur Rinderknech.

Tenisový Laver Cup v Bostonu:
Výběr světa - Evropa 1:14
Shapovalov - Medveděv 4:6, 0:6
Isner, Kyrgios - Tsitsipas, Rubljov 7:6 (10:8), 3:6, 4:10
Opelka, Shapovalov - Rubljov, Zverev 2:6 ,7:6 (7:4), 3:10
Turnaj mužů v Nur-Sultanu (tvrdý povrch, 541.800 dolarů):
Dvouhra - finále:
Kwon Sun-u (Korea) - Duckworth (Austr.) 7:6 (8:6), 6:3.
Čtyřhra - finále:
González, Molteni (1-Mex./Arg.) - Erlich, Vasilevski (Izr./Běl.) 6:1, 6:2.
Challenger v Bukurešti (antuka, dotace 44 820 eur):
Dvouhra - finále:
Lehečka (8-ČR) - Horanský (SR) 6:3, 6:2.
Turnaj žen WTA J&T Banka Ostrava Open 2021 (tvrdý povrch, dotace 565 530 dolarů):
Dvouhra - finále
Kontaveitová (Est.) - Sakkariová (4-Řec.) 6:2, 7:5
Čtyřhra - finále:
Mirzaová, Čang Šuaj (2-Ind./Čína) - Christianová, Routliffeová (3-USA/N. Zél.) 6:3, 6:2.
Turnaj mužů v Metách (tvrdý povrch, dotace 481 270 eur):
Dvouhra - finále:
Hurkacz (1-Pol.) - Carreňo (2-Šp.) 7:6 (7:2), 6:3.
Čtyřhra - finále:
Hurkacz, Zieliňski (Pol.) - Nys, Rinderknech (Mon./Fr.) 7:5, 6:3.

Reklama