Hlavní obsah

Rozzuřený Djokovič: Očkování? Všichni jsou nepřátelští, nechci být součástí téhle špíny

Je suverénním vládcem světového tenisu. Letošní sezona patřila prakticky výhradně jemu. Novak Djokovič v ní získal tři grandslamové tituly, o ten čtvrtý, 21. v kariéře, pak přišel až ve finále US Open proti Medveděvovi. A reálně hrozí, že ani na Australian Open ho tenisový král nezíská. Povinné očkování účastníků prvního grandslamového turnaje roku totiž srbská legenda akceptovat nehodlá.

Foto: Profimedia.cz

Bude startovat Novak Djokovič na Australian Open?

Článek

"Tenisté bez očkování proti koronaviru nedostanou australská víza, aby mohli přijet na Australian Open. Výjimky neexistují." S tímto prohlášením přišel v minulém týdnu ministr pro imigraci Alex Hawke.

To mimo jiné znamená, že o naději na zisk rekordního 21. grandslamového titulu, kterým by se odpoutal od Federera a Nadala, přijde úřadující světová jednička Novak Djokovič. A nejen on. Podle informací ATP a WTA je neočkovaných tenistů a tenistek mezi profesionály asi třetina. Mimo jiné i Alexander Zverev či Daniil Medveděv.

Bělehradský rodák nechce veřejně komentovat, zda se nechal očkovat, a ze svého rozhodnutí ustoupit nehodlá. "Média šíří v souvislosti s koronavirem jen strach a paniku. Toho nechci být součástí," uvedl Djokovič v interview pro srbský list Blic.

Očkování? Moje soukromá věc

A tím rozhodně neskončil. "Cítím, jak jsou všichni v této souvislosti s očkováním striktní a nepřátelští. Ale já nechci být součástí téhle špíny. Jestli se dám nebo nedám očkovat, to je přece moje soukromá věc. A víte co? Ať na tohle téma řeknu cokoliv, stejně se moje odpověď překroutí, jak se to komu hodí," pokračuje šampion v tvrdé kritice.

Na Djokovičovu stranu se klaní i jeho přemožitel z finále US Open Andrej Medveděv, výhrady má i olympijský šampion Alexander Zverev a řada dalších. Velkými zastánci očkování jsou naopak Rafael Nadal či Roger Federer.

Foto: Hamish Blair, ČTK/AP

Světová jednička Novak Djokovič možná nebude obhajovat titul na Australian Open

Australian Open začíná osmého února příštího roku. Zda na něm bude startovat Novak Djokovič i další esa ze světové tenisové špičky, však zůstává značně nejisté.

Naděje i pro neočkované?
I přes prohlášení australských představitelů by se však nakonec i neočkování tenisté a tenistky mohli turnaje zúčastnit. Podle e-mailu, který zaslali představitelé WTA tenistkám, by se neočkované hráčky mohly turnaje zúčastnit za podmínek, že absolvují čtrnáctidenní karanténu. Totéž by mělo platit i pro muže. Představitelé Tennis Australia i státu Victoria, kde leží Melbourne, o podmínkách pro tenisty intenzivně jednají.

Zmírnění podmínek by mohlo napomoci to, že stát Victoria dosáhne v listopadu proočkovanosti 90 procent dospělé populace. "Všechny minulý týden povzbudilo uvolnění opatření. Doufáme, že bychom mohli uspořádat Australian Open v tak podobných podmínkách jako před pandemií, jak jen to bude možné," uvedla organizace Tennis Australia.

Před letošním Australian Open museli do karantény po příletu do země všichni tenisté, většina z nich mohla vycházet z hotelu na tréninky.

Souhlasíte s povinným očkováním tenistů a tenistek na Australian Open?
ano
34,6 %
ne
64,3 %
nevím
1,1 %
Celkem hlasovalo 52183 čtenářů.

Reklama

Související témata: