Hlavní obsah

Soupeř nemá co ztratit, varuje Berdych před duelem s Nizozemci

Po necelých osmi letech si čeští tenisté v Davisově poháru znovu zahrají s Nizozemskem. Jasně si na barážovou bitvu ze září 2006 i s odstupem času vzpomíná také Tomáš Berdych, který tehdy českou příslušnost ve Světové skupině zachraňoval s Jiřím Novákem, Janem Hernychem a Martinem Dammem. Tehdy jednadvacetiletý Berdych přispěl k záchraně a vítězství 4:1 třemi body.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Tomáš Berdych při tréninku v Ostravě před utkáním Davisova poháru s Nizozemskem.

Článek

"Na to utkání mám i docela vtipné vzpomínky, ale ne všechno se dá na veřejnosti ventilovat," řekl Berdych na úterní tiskové konferenci. "Ale bude to dost velký rozdíl. Tehdy měli Holanďané tým z hráčů, kteří už něco měli za sebou. Dneska jsou to mladí kluci. Po delší době se dostali do světové skupiny, nemají co ztratit," dodal.

Mějte informace ze sportu vždy po ruce! Stáhněte si do telefonu aplikaci Sport.cz na Google Play a AppStore.

Ani na turnajích se Češi s nizozemskými hráči příliš nepotkávají. Největší zkušenosti má zase Berdych, který ve dvou ze tří utkání s Robinem Haasem dvakrát vyhrál. A jeho skalp získal i ve zmíněné barážové partii.

"S tím Haasem už jsou ty zápasy poměrně dlouho zpátky. Důležitější bude můj vlastní výkon. Je jedno, jestli budu hrát proti Haasemu, nebo Sijslingovi, soustředím se na svoji hru. Navíc ty zápasy v Davis Cupu jsou opravdu úplně jiné než na turnajích," podotkla česká jednička.

Češi si zatím pochvalují, že kurt je v ostravské ČEZ Aréně znovu ušitý přesně na míru jejich požadavkům. "Je to skvěle nachystané. Nic extrémně rychlého, spíše takové střední rychlosti," řekl Berdych.

Nizozemci se cítí skoro jako doma

Nováček Světové skupiny si přijel návrat mezi elitu po pěti letech hlavně užít. Podle nehrajícího kapitána Jana Siemerinka jsou Češi na domácí palubovce a v nejsilnější sestavě vysokými favority. "Jak na ně? Těžká otázka. Ale víme, do které restaurace chodí na jídlo, tak jim snad něco přimíchat do jídla," vtipkoval Siemerink.

Ostrava se prý halou i zázemím podobá největšímu nizozemskému turnaji na okruhu ATP. "Trošku mi to tu připomíná Rotterdam. Fajn je, že to z hotelu máme kousek do haly. Ty ranní procházky jsou v tom počasí sice celkem mrazivé, tak snad se to obejde bez nemocí," řekl Siemerink.

Taktika na Berdycha se Štěpánkem se podle něj dá na rychlém povrchu vymýšlet těžko. Nepočítá ani s tím, že by Berdych mohl být po turnaji v Melbourne a dlouhém přeletu domů více unavený. "Je to velký hráč ve výborné momentální formě. V Austrálii mu chyběl jenom kousek, aby se přes Wawrinku dostal až do finále. Pro nás je výzva si zahrát na půdě dvojnásobných vítězů Davis Cupu v jejich nejsilnější sestavě a dáme tomu sto procent. Uvidíme, na co to bude stačit," dodal Siemerink.

Reklama

Související témata: