Hlavní obsah

Lendl: Dovést Berdycha k triumfu na některém z grandslamů by pro mne byla výzva

Prostějov

Antukový challenger v Prostějově navštívila tenisová legenda Ivan Lendl. Turnaj v jeho plánech dostal přednost před Paříží, ačkoli před třiceti lety právě tam triumfoval na French Open, když v pěti setech tehdy porazil Američana Johna McEnroea.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Ivan Lendl odpovídal v Prostějově na otázky novinářů.

Článek

„To tehdejší vítězství mi někdo připomněl minulý týden, já sám jsem si to ani neuvědomil. Přijel jsem sem proto, že se tady cítím výborně, mám tu spoustu známých z minulosti, kamarádů, vše, co potřebuji a hlavně, vždycky si tady krásně odpočinu," prohlásil Lendl.

Vzpomínce na slavné vítězství v Paříži se ale neubránil. „Byl to tehdy těžký zápas. Předtím jsme spolu hráli dvakrát a pokaždé to mělo podobný průběh. První dva sety jsem prohrál, ale po třetím jsem cítil, že je šance to vyhrát," vracel se zpět ostravský rodák, který před časem ukončil spolupráci s Britem Andym Murraym, jenž pod jeho vedením vyhrál Wimbledon, US Open a olympiádu v Londýně.

„Je mi to nesmírně líto. Stali jsme se kamarády nejen s Andym, ale i s členy jeho týmu. Bylo to příjemné. Když jsem s ním začínal, věřil jsem, že bude úspěšný. Že ale vyhraje zrovna ty tři super turnaje, to je pohádka. Kdybych si měl na začátku naší spolupráce vybrat, byly by to právě tyto. A určitě je schopen vyhrát další. S mým časem to ale nebylo takové, abych mohl s někým pětadvacet týdnů jezdit po světě. Nerad dělám něco napůl, a protože chci pořád ještě hrát trochu tenis, muselo to přijít. Vyžaduje to kondici, tedy trénink a na ten potřebuji čas. Jen přijít na kurt a hrát, to nejde," vysvětlil Lendl.

Berdych vítěz grandslamu? To by byla výzva

Případnou spolupráci s nejlepším českým tenistou Tomášem Berdychem ale nezavrhl, byť žádný kontakt mezi nimi v tomto směru nebyl. „Naposledy jsem Tomáše viděl na začátku roku v Austrálii a o tomto jsme se nebavili. Nikdy ale neodmítnu nikoho, aniž bych o tom přemýšlel, či si s ním o tom nepopovídal. A Tomáš není výjimkou," uvedl Lendl a přiznal, že dovést Berdycha k vítězství na některém z grandslamových turnajů by i pro něj bylo výzvou.

„Je to tak. Zvláště když z toho, co jsem za ty dva roky viděl, usuzuji, že to může dokázat. Podle mého na to má tak ještě dva až tři roky. Záleží, jak on chce a co vydrží jeho tělo. Zdá se mi ale, že zdravotně je na tom dobře. Vážnější zranění se mu vyhýbala. Musím ovšem říct, že má skvělý tým, který vše dělá dobře," konstatoval osminásobný grandslamový vítěz.

Sám, jak zdůraznil, má nyní v plánu několik tenisových exhibicí a turnajů. „Potřebuji se na ně důkladně připravit. Chci hrát tak, abych byl se sebou spokojený. Zároveň myslím i na golf, který jsem dva roky zanedbával. Vracím se k němu a pomalu se to lepší. Nehrál jsem však turnaje a ty jsou úplně něčím jiným než tréninkové rundy. Chce to prostě se vyhrát, abych se v tlaku nebál hrát určité údery nebo je alespoň nekazit," zakončil povídání s novináři Lendl.

Reklama

Související témata: