Hlavní obsah

Berdych i Kvitová jsou ve Wimbledonu nasazenými šestkami. Wawrinka zkolaboval

Londýn
Aktualizováno

Tomáš Berdych i Petra Kvitová budou shodně nasazenými šestkami na tenisovém Wimbledonu, který začne již v pondělí. Oba ve středečním pořadí nasazení kopírují své umístění ve světových žebříčcích. Mezi muži bude jedničkou singlu na trávě v All England Clubu Srb Novak Djokovič, který má na travnatém povrchu lepší výsledky než současný lídr žebříčku ATP a antukový specialista Španěl Rafael Nadal. Nejistý je start Švýcara Stana Wawrinky, který zkolaboval při tréninku.

Foto: Jonathan Brady, ČTK/AP

Český tenista Tomáš Berdych.

Článek

Nasazení pro Wimbledon má pro muže jasná pravidla. Určuje se z bodů v žebříčku ATP k 16. červnu 2014, k nimž se připočtou body, které tenista získal na trávě za posledních dvanáct měsíců, a 75 procent nejvyššího bodového zisku za rok předtím. Díky tomu se posunul o dvě příčky na třetí obhájce titulu a domácí favorit Andy Murray.

Mezi 32 nasazených hráčů a hráček se vešly ještě další dvě Češky. Lucie Šafářová bude turnajovou třiadvacítkou, Klára Koukalová má číslo 31. Jedničkou mezi ženami je stejně jako v žebříčku WTA Američanka Serena Williamsová.

Kvitová, wimbledonská šampiónka z roku 2011, vypadla loni ve čtvrtfinále s Belgičankou Kirsten Flipkensovou. Ve stejné fázi nejslavnějšího turnaje před rokem skončil také Berdych, tehdy prohrál s rovněž nejvýše nasazeným Djokovičem.

Z vysokého nasazení mohou při pátečním losu těžit také čeští zástupci ve čtyřhře. Specialistka na debl Květa Peschkeová se Slovinkou Katarinou Srebotnikovou jsou pro Wimbledon trojky, Radek Štěpánek s indickým spoluhráčem Leanderem Paesem mají číslo pět.

Wawrinka možná nebude hrát

Pár dnů před Wimbledonem zkolaboval švýcarský tenista Stan Wawrinka při tréninku a skončil v nemocnici. Vítěz lednového Australian Open je v péči lékařů, čekají ho různé testy a není jisté, zda pondělní start turnaje stihne. Na trávě v Londýně má být pátým nasazeným hráčem.

"V pondělí odpoledne ho skolila nějaká nemoc. Podstupuje vyšetření, jeho stav je stabilní," řekl deníku Blick manažer švýcarského tenisty, jenž před pěti měsíci vybojoval v Melbourne první grandslamový titul v kariéře.

Kvůli zdravotním problémům už Wawrinka musel zrušit úterní sponzorskou akci v Curychu, kde si měl na improvizovaném kurtu na hlavním nádraží zahrát s fanoušky. Na poslední chvíli za třetího hráče světového žebříčku zaskočil Francouz žijící ve Švýcarsku Gaël Monfils.

Reklama

Související témata:
  4 : 6, 6 : 7 Hanfmann - Menšík 4 : 6, 6 : 7 konec
20240425T15 : 00:00+0200
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann vs. Menšík
Hanfmann
Menšík
  6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 Macháč - Ruusuvuori 6 : 4, 1 : 6, 6 : 2 konec
20240425T11 : 10:00+0200
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč vs. Ruusuvuori
Macháč
Ruusuvuori