Hlavní obsah

Nevděčná alchymie. Pála ale při nominačních rébusech ještě nešlápl vedle

Praha

Daviscupový kapitán Jaroslav Navrátil nad nominací už nějaký čas moc přemýšlet nemusí. Vezme prostě čtyři žebříčkově nejvýše postavené tenisty a má vystaráno. Petr Pála ale řeší ve Fed Cupu mnohem těžší a taky nevděčnější rébusy.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Nehrající kapitán Petr Pála a Petra Kvitová před finále Fed Cupu.

Článek

„Holek, co můžou být v týmu, je vždycky tak šest sedm, za což jsem moc rád. Ale vůči těm, které se tam nedostanou, je to pak nepříjemné," říká devětatřicetiletý kapitán, který se vždy řídí pragmaticky a ‚za zásluhy' u něj nemá nikdo jisté místečko.

„Rozhoduju se vzhledem k soupeřkám, podle toho přes koho by mohly být body. Roli hrají i povrch a podmínky. A samozřejmě momentální forma, to je základ," tvrdí Pála před finálovým bojem s Němkami.

Karolína Plíšková je za sedm let jeho působení v roli fedcupového kapitána jedenáctou hráčkou, kterou nominoval. Do finálové sestavy se mu už ale nevešly Barbora Záhlavová-Strýcová, nebo Klára Koukalová, které odtáhly zběsilé první kolo ve Španělsku, jež se v Seville protáhlo na tři dny. „To je ale právě ten problém, že začínáme v únoru, finále je v listopadu a mezi tím máme tři grandslamy. Se všemi holkami mám dobré vztahy, ale musím se rozhodovat podle toho, co je právě teď."

Říct hráčce, která na předchozím Fed Cupu zazářila, že se na ni tentokrát nedostalo, bývá nejtěžší úkol kapitána. „To je úplně to nejhorší. Já to přirovnávám k tomu, že dá někdo postupový gól v kvalifikaci na mistrovství Evropy a na šampionátu už se na plac nedostane," líčí Pála. „Pro mě je ale hlavní si tu nominaci obhájit. A vůbec nejlepší je nešlápnout vedle. Hlavně ve finále," dodal.

Pálovy kapitánské kousky
Únor 2008 - Baráž se Slovenskem
Při svém debutu na lavičce nominoval do rozhodující čtyřhry na kurt společně s Květou Peschkeovou i Nicole Vaidišovou, která předtím vyhrála obě dvouhry. „Nicole parádně servírovala, to se to pak na síti hrálo," libovala si Peschkeová po třísetové výhře.
Duben 2008 - Baráž o Světovou skupinu v Izraeli
Na domácí jedničku Peerovou posílá v úvodní dvouhře tehdy osmnáctiletou Petru Kvitovou. Rozhodující set v Ramat Hasharonu ovládla Češka jednoznačně 6:0.
Listopad 2011 - Finále proti Rusku
Místo páru Benešová, Záhlavová-Strýcová, který zařídil v semifinále postup přes Belgii, bere do Moskvy na debl Lucii Hradeckou a Květu Peschkeovou. „Lucka dávala takové bomby, že jsem je pomalu ani neviděla," zářila s trofejí v ruce Peschkeová.
Únor 2012 - První kolo v Německu.
Do sestavy se nevešla Lucie Šafářová, kapitán sází na aktuální formu Ivety Benešové. Česká flegmatička pak nejlepším fedcupovým výkonem kariéry rozplakala v úvodním duelu Lisickou. „Tak už mi snad tu moji bilanci nikdo předhazovat nebude," rýpla si Benešová, která měla do té doby ve dvouhrách v týmové soutěži skóre 3:9.
Vyhrají letos Fed Cup tenistky Česka, nebo Německa?
Vyhraje Česko
91,3 %
Zvítězí Německo
8,7 %
Celkem hlasovalo 2714 čtenářů.

Reklama

Související témata: