Hlavní obsah

Kvitová - Halepová 6:1, 6:2Kvitová rozcupovala Rumunku a je ve finále! Českou bitvu v Číně vyhrál Berdych

Šen-čen/Wu-chan
Aktualizováno

Tenistka Petra Kvitová má formu jako hrom! Po vyřazení světové jedničky Angelique Kerberové si dvojnásobná wimbledonská šampiónka vyšlápla i na pátou hráčku světa Simonu Halepovou z Rumunska. Tu porazila sice poprvé v kariéře, zato po jednoznačném výsledku 6:1 a 6:2. Kvitová se ve svém prvním finále v sezóně střetne v sobotu se Slovenkou Dominikou Cibulkovou ze Slovenska. Na turnaji v Taškentu zvítězila Kristýna Plíšková nad Ukrajinkou Katerynou Kozlovovou 7:6, 6:0 a poprvé v kariéře postoupila do finále turnaje WTA. Tam se mohla utkat s Denisou Allertovou, ta ale nestačila na Japonku Nao Hibinovou (2:6 a 3:6). Do semifinále turnaje v Šen-čenu pronikl Tomáš Berdych, který v české bitvě zdolal Jiřího Veselého 7:6, 3:6 a 6:2.

Foto: Darley Shen, Reuters

Česká tenistka Petra Kvitová se raduje z vítězství nad Rumunkou Simonou Halepovou.

Článek
Fotogalerie

České čtvrtfinále v Šen-čenu dopadlo stejně jako loni lépe pro Berdycha, který tentokrát porazil Veselého 7:6, 3:6 a 6:2. Rodák z Valašského Meziříčí, jenž by se v Číně rád přiblížil účasti na Turnaji mistrů, zdolal o osm let mladšího krajana i v třetím vzájemném duelu.

V prvním setu oba hráči jednou neudrželi svůj servis, a tak o vítězi musel rozhodnout až tie break. V něm devátý tenista světového žebříčku Berdych vedl už 5:0, nakonec ho vyhrál poměrem 7:1. Druhou sadu rozhodl jediný brejk, který ve čtvrté hře získal Veselý.

Totéž se mu povedlo i v úvodu třetího setu, následující čtyři gamy se ale staly kořistí Berdycha. Ten nakonec s přehledem dovedl zápas do vítězného konce, poté co po více než dvou hodinách proměnil první mečbol.

"Pokaždé nepředvedete svůj nejlepší tenis," citoval Berdycha oficiální web ATP. "S Jirkou jsem hrál hodně těsný zápas už ve Wimbledonu, kde rozhodl až pátý set. Se svým dnešním výkonem jsem spokojený. Je fajn být zpět, hrát zase zápasy. Užívám si to," dodal Berdych, jenž se nedávno vrátil na kurty po měsíční pauze zaviněné zánětem slepého střeva.

V souboji o své letošní premiérové finále na okruhu ATP se Berdych utká s 81. hráčem světa Brazilcem Thomazem Belluccim, s nímž má vzájemnou bilanci 3:1. Naposledy jej porazil loni v srpnu v Cincinnati.

"Bellucci hraje tento týden skvěle. Pokusím se přenést všechna dnešní pozitiva do zítřejšího zápasu. Musím hrát svou hru a nenechat mu moc snadných míčů," řekl Berdych o svém soupeři, jenž ve čtvrtfinále i díky 14 esům vyřadil turnajovou čtyřku Australana Bernarda Tomice.

Kvitová smetla Halepovou

Šestadvacetiletá Kvitová může ve Wu-chanu navázat na triumf z roku 2014. V případě zisku trofeje by slavila osmnácté turnajové vítězství.

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová zápasu s Halepovou dominovala od začátku do konce. K agresivní hře přidala dobrý servis, ale i pohyb a přehled. Za 24 minut vedla 5:0, Rumunce nedala šanci a první set získala po půlhodině hry. "Je slyšet, jak čistě trefuje míčky," řekla komentátorka a bývalá britská tenistka Sam Smithová.

I ve druhé sadě pokračovala Kvitová v perfektní hře a Halepová jen kroutila hlavou po skvělých úderech Češky, která nastřílela 34 vítězných míčů a udělala na své poměry pouhých 16 chyb. První mečbol měla Kvitová za stavu 5:1 ve druhé sadě, ale ten ještě Halepová se štěstím odvrátila. O dvě hry později už Kvitová zápas ukončila.

Se světovou dvanáctkou Cibulkovou, která vyřadila z turnaje Karolínu Plíškovou, má Kvitová pozitivní bilanci 4:2, ale naposledy ji porazila před pěti lety v Linci. Poslední vzájemný zápas vyhrála již předloni v Indian Wells Slovenka.

Po postupu do finále se Kvitová posune v žebříčku WTA ze 16. na 13. místo a výhrou by si polepšila na jedenácté. Navíc oživila naděje na postup na Turnaj mistryň do Singapuru a v pořadí sezony se posune z 21. k dvanáctému místu.

Kristýna Plíšková je ve finále

Čtyřiadvacetiletá Kristýna Plíšková, dvojče finalistky nedávného US Open a šesté hráčky světa Karolíny, nezačala semifinále s Kozlovovou dobře. Hned si prohrála servis, a byť si vzala brejk zpátky, po dalším ztraceném podání prohrávala už 2:5. Odvrátila pak ale i setbol a obrat završila v tie breaku jasnou výhrou 7:2. Ve druhé sadě dorazila zlomenou soupeřku kanárem.

Taškent, kde se turnaj hraje na tvrdém povrchu s dotací 250 000 dolarů, byl pro stou hráčku žebříčku Kristýnu Plíškovou zlomový už od čtvrtfinále. Poprvé v kariéře se totiž na WTA Tour dostala mezi nejlepší osmičku. V Uzbekistánu už porazila čtyři soupeřky včetně jedné nasazené, v pátek proti Kozlovové si připsala dalších devět es.

S Hibinovou se utkala dvakrát a na turnaji nižšího okruhu ITF ve Fukuoce ji loni i předloni porazila. Loni domácí tenistku přehrála ve finále. Z turnajů ITF má Plíšková devět trofejí, nedávno navíc vyhrála podnik nižší kategorie v čínském Ta-lienu.

Allertová nabídla Hibinové, 78. hráčce žebříčku WTA, šest brejkbolů a Japonka jich pět využila. Šanci na české finále ukončila využitým prvním mečbolem po 66 minutách hry.

Šafářová si zahraje ve Wu-chanu finále deblu

Bronzové olympijské medailistky z Ria Lucie Šafářová a Barbora Strýcová se ve finále čtyřhry na turnaji ve Wu-chanu tentokrát postaví proti sobě. Vítězka nedávného US Open Šafářová po boku své tradiční americké partnerky Bethanie Mattekové-Sandsové, Strýcová v páru s deblovou světovou jedničkou Saniou Mirzaovou z Indie.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou postoupily do finále po výhře 6:4, 6:3 nad americko-čínským párem Christina McHaleová, Pcheng Šuaj. Devětadvacetiletá Češka s o dva roky starší Američankou ve Wu-chanu ještě neztratily ani set.

Šafářová s Mattekovou-Sandsovou společně za necelé dva roky vybojovaly šest trofejí včetně tří grandslamových, aktuálně drží sérii deseti výher. Případný titul v čínském Wu-chanu jim pojistí start na Turnaji mistryň v Singapuru pro nejlepších osm singlistek a párů, což se jim podařilo i loni v první společné sezóně.

Skvělou bilanci mají Strýcová s Mirzaovou, jež dnes nejprve zvládly čtvrtfinále a poté i semifinále proti druhým nasazeným tchajwanským sestrám Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan. Pár, který se dal dohromady teprve v srpnu, už ovládl turnaje v Cincinnati a Tokiu a prohrál pouze jediný zápas ve čtvrtfinále US Open.

Pokud by Strýcová s Mirzaovou ve Wu-chanu vyhrály, posunuly by se v žebříčku sezóny už na deváté místo. Do Singapuru se nicméně Indka už kvalifikovala s bývalou partnerkou Martinou Hingisovou.

Taškent (tvrdý povrch, dotace 250 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kristýna Plíšková (ČR) - Kozlovová (Ukr.) 7:6 (7:2), 6:0
Hibinová (Jap.) - Allertová (ČR) 6:2, 6:3
Wu-chan v Číně (tvrdý povrch, dotace 2 589 000 dolarů):
Dvouhra - semifinále:
Kvitová (14-ČR) - Halepová (4-Rum) 6:1, 6:2
Cibulková (10-SR) - Kuzněcová (9-Rus.) 3:6, 6:3, 6:4
Čtyřhra - semifinále:
Mirzaová, Strýcová (3-Indie/ČR) - Chan Hao-Ching, Chan Yung-Jan (2-Tchaj-wan) 6:4, 3:6, 10:7
Šafářová, Matteková-Sandsová (5-ČR/USA) - McHaleová, Pcheng Šuaj (USA/Čína) 6:4, 6:3
Šen-čen v Číně (tvrdý povrch, dotace 704 140 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Berdych (1-ČR) - Veselý (8-ČR) 7:6 (7:1), 3:6, 6:2
Gasquet (3-Fr.) - M. Zverev (Něm.) 7:6 (7:4), 7:6 (7:2)
Bellucci (Braz.) - Tomic (4-Austr.) 6:2, 6:2
Tipsarevič (Srb.) - Džazírí (Tun.) 7:6 (8:6), 6:2
Čtyřhra - semifinále:
Voráčová, Schuursová (3-ČR/Niz.) - Abduraimovová, Kuwataová (Uzb./Jap.) 7:6 (7:5), 6:3
Olaruová, Soyluová (4-Rum./Tur.) - Kristýna Plíšková, Sadikovicová (ČR/Švýc.) 7:5, 6:2
Čcheng-tu v Číně (tvrdý povrch, dotace 947 735 dolarů):
Dvouhra - čtvrtfinále:
Ramos (5-Šp.) - Thiem (1-Rak.) 6:1, 6:4
Dimitrov (3-Bulh.) - Schwartzman (Arg.) 4:6, 6:4, 6:3
Chačanov (Rus.) - F. López (4-Šp.) 6:3, 6:4
Troicki (6-Srb.) - Anderson (JAR) 6:3, 7:6 (7:4)
Porazí Petra Kvitová ve finále turnaje ve Wu-chanu Slovenku Dominiku Cibulkovou?
Ano
85,1 %
Ne
14,9 %
Celkem hlasovalo 2835 čtenářů.

Reklama

Pavouk - Wu-chan, dvouhra žen

  • Osmifinále

  • Německo Angelique Kerberová Česká republika Petra Kvitová
    7 : 6; 5 : 7; 4 : 6
  • Velká Británie Johanna Kontaová Španělsko Carla Suarezová-Navarrová
    7 : 5; 7 : 6
  • Rumunsko Simona Halepová Kazachstán Jaroslava Švedovová
    6 : 3; 6 : 3
  • Ruská federace Darja Kasatkinová Spojené státy Madison Keysová
    1 : 6; 6 : 4; 4 : 6
  • Spojené státy Venus Williamsová Ruská federace Světlana Kuzněcovová
    2 : 6; 2 : 6
  • Dánsko Caroline Wozniacká Polsko Agnieszka Radwaňská
    4 : 6; 2 : 6
  • Česká republika Karolína Plíšková Slovensko Dominika Cibulková
    2 : 6; 2 : 6
  • Česká republika Barbora Strýcová Srbsko Jelena Jankovičová
    1 : 6; 6 : 4; 7 : 5
  • Čtvrtfinále

  • Česká republika Petra Kvitová Velká Británie Johanna Kontaová
    6 : 3; 6 : 4
  • Rumunsko Simona Halepová Spojené státy Madison Keysová
    6 : 4; 6 : 2
  • Ruská federace Světlana Kuzněcovová Polsko Agnieszka Radwaňská
    1 : 6; 7 : 6; 6 : 4
  • Slovensko Dominika Cibulková Česká republika Barbora Strýcová
    6 : 3; 3 : 6; 6 : 4
  • Semifinále

  • Rumunsko Simona Halepová Česká republika Petra Kvitová
    1 : 6; 2 : 6
  • Ruská federace Světlana Kuzněcovová Slovensko Dominika Cibulková
    6 : 3; 3 : 6; 4 : 6
  • Finále

  • Česká republika Petra Kvitová Slovensko Dominika Cibulková
    6 : 1; 6 : 1